A legjobbtesztek.hu számtalan órát tölt kutatással, hogy segítsen Önnek vásárlás során megtalálni a legjobb termékeket. Az itt található összes termék a csapatunk által, függetlenül kerül kiválasztásra. Amennyiben Ön a feltöltött tartalmainkban található linkeken keresztül vásárol, azáltal mi némi jutalékot kereshetünk, így támogatva munkánkat.

A legjobb kenyérsütők 2024

Akár a gasztronómiai élvezetek, akár az egészséges táplálkozás híve, vagy egyszerűen nincs túl sok ideje a főzésre, a kenyérsütő egy olyan eszköz, amely megkönnyítheti és kellemesebbé varázsolhatja a városi életmódját. Ebben a cikkben öt kiváló kenyérsütő modellt tekintünk át, és megvizsgáljuk, hogy milyen funkciókra kell odafigyelnie, hogy megtalálja a legjobb kenyérsütő gépet a konyhájába.

Tefal Bread of the World PF611838

Tefal Bread of the World PF611838

Előnyök

 • Könnyen tisztítható
 • Programok széles választéka
 • Érthető kezelőpanel
 • Nem rezeg keverés közben
 • Sok recept különböző ízekhez

Hátrányok

 • Nagy az ökológia lábnyoma
 • Zajos keverés közben

Értékelés

A legjobb kenyérsütőgép mindenki számára, aki imádja az otthoni ételeket. A kenyérsütő számos programot kínál különböző ízekhez, érthető funkciókkal és egyszerű tisztítási folyamattal.

Ár ellenőrzése


ETA 2149 90021 Harmony II

 ETA 2149 90021 Harmony II

Előnyök

 • Gyorsan felmelegszik
 • Könnyen tisztítható
 • Funkciók széles választéka
 • Receptek nagy választéka
 • Képes hatalmas kenyereket sütni

Hátrányok

 • Nincs automatikus összetevő adagolási ​lehetőség

Értékelés

Nagyszerű lehetőség nagy családoknak, vagy ha nagy a baráti társaság. A sok sütési programnak, amely magában foglalja a joghurt és lekvár készítést is, valamint a hatalmas receptgyűjteménynek köszönhetően sosem fog unatkozni.

Ár ellenőrzése


Panasonic SD-ZB2512KXE

 Panasonic SD-ZB2512KXE

Előnyök

 • Kiváló sütési módok következetes eredményekkel
 • Külön adagoló az élesztő és a gyümölcsök/diófélék számára
 • Kovászos kenyér is készíthető a segítségével
 • Stílusos megjelenés felhasználóbarát vezérlőkkel
 • Lekvárok és kompótok készítésére is alkalmas

Hátrányok

 • Nincs ablak a megtekintésre
 • A hangjelzés lehetne erősebb

Értékelés

Az ár okkal meredek – ez a kenyérsütő bárkit lenyűgöz a stílusos dizájnjával, kiemelkedő sütési programjaival és egyértelmű receptjeivel.

Ár ellenőrzése


Gorenje BM910WII

 Gorenje BM910WII

Előnyök

 • Kicsi és kompakt
 • Olcsó
 • Egyszerűen használható
 • Könnyen hordozható
 • Programok széles választéka

Hátrányok

 • Rövid vezeték
 • A kínált recepteket nehéz megérteni

Értékelés

Ez a kicsi, olcsó kenyérsütőgép nem okoz csalódást sem a kezdő, sem a tapasztalt pékeknek. A programkínálat és a gép egyszerűsége miatt mindenki számára alkalmas.


Moulinex Pain Doré OW2101

 Moulinex Pain Doré OW2101

Előnyök

 • Egyszerű karbantartás és tisztítás
 • Sok program a különböző típusú péksütemények készítéséhez
 • Csendes
 • Nagy kapacitású tartály
 • Érthető LED kijelző és beállítások

Hátrányok

 • Az utasítások nehezen megérthetők a kezdők számára

Értékelés

A nyugodt és kellemes sütési élményt, könnyen érthető utasításokat és a bármely eseményre alkalmas, nagy tartálykapacitást kínáló gép méltón foglal helyet a legjobb kenyérsütők között.

Ár ellenőrzése


Kenyérsütő vásárlási útmutató

A saját kenyér elkészítése igazán szórakoztató élmény lehet; azonban piszkos és időigényes is. Bár vannak olyan megoldások, amelyek megkönnyíthetik a folyamatot (például az álló mixerek), ennek a dilemmának az igazi megoldása csak 1986-ban érkezett meg. Ekkor mutatták be az első kenyérsütőt. Ennek eredményeképpen új lehetőségek nyíltak az otthoni pékek számára, hiszen a gép mindent el tud végezni a keveréstől és a dagasztástól a pihentetésig és a sütésig.

kenyérsütőgép

Hogy működik a kenyérsütő?

Minden kenyérsütő modellnek hasonló a használata. Először mérje le az összes összetevő mennyiségét a recept szerint, és adja a kenyérsütőhöz a megadott sorrendben. Ezután válassza ki a kívánt programot, a kenyér méretét és a héj színét, majd nyomja meg a start gombot. A többiről a gép gondoskodik.

Azon kívül, hogy időt takaríthatunk meg vele, a legtöbb embernek az is feltűnik, hogy a házi kenyér olcsóbb, mint a szupermarketben vásárolt. Továbbá így elkerülheti a tartósítószereket, allergéneket és adalékanyagokat, biztosítva, hogy a kenyér csak kiváló minőségű összetevőket tartalmazzon. A magasabb rosttartalom érdekében kevesebb sót vagy cukrot is használhat, esetleg gyümölcsöt, diót vagy magokat is hozzáadhat.

Kenyérsütőgép vs. sütő: előnyök és hátrányok 

A kenyérsütő gépek általában négyszögletes vagy téglalap alakú kenyeret készítenek, míg a kemencében sült kenyér általában szabad formájú. A vizuális különbségektől eltekintve a szabad formájú kenyér szellősebb és ropogós héjjal rendelkezik. A kenyérsütőben sült kenyerek általában sűrűbbek, vékonyabbak és puhább héjjal rendelkeznek.

A kenyérsütők többsége szintén nem képes visszaadni a kézműves kenyér gazdag és árnyalt ízét, de mégis legyőzi a tipikus előre csomagolt bolti kenyeret.

Így, ha igazán fanatikus a sütést illetően, a kenyérsütő csalódást okozhat. Ha azonban csak friss kenyeret szeretne készíteni minőségi alapanyagokból, és nincs sok ideje a főzésre, ezek a gépek minden szükséges feladatot elvégeznek.

Hogyan válasszuk ki a legjobb kenyérsütőgépet: fontos funkciók

Kenyérsütő vásárlásánál számos szempontot figyelembe kell vennie. Segítünk meggyőződni róla, hogy elegendő hely áll a gép rendelkezésére, segítünk megtalálni az optimális sütési programkészletet, valamint a hiteles kenyérsütő vélemények alapján elmagyarázzuk a különböző modellek közötti különbségeket és segítünk megtalálni a megfelelő típust.

A gép mérete és súlya

Bár léteznek kompakt kenyérsütők, a legtöbb modell meglehetősen nagy. Gondolja át, hogy tartósan a pulton szeretné-e tárolni a gépet, vagy használat után elrakja máshova. Győződjön meg róla, hogy a méretek megfelelnek a rendelkezésre álló helynek.

A súly egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni, különösen akkor, ha a kenyérsütője nem lesz állandóan szem előtt. A legtöbb modell súlya 5-6 kg, de egyesek akár 8 kg-ot is meghaladhatnak. Válasszon olyan modellt, amely kényelmesen hordozható.

Ha a munkalapon keres helyet a kenyérsütőnek, akkor érdemes néhány extra centimétert hagyni a gép körül, amire szüksége lehet működés közben. Néhány kenyérsütő kissé mozog a dagasztási fázisban, és akár le is eshet a pultról.

Végül a legtöbb kenyérsütő függőlegesen nyitódik; ezt érdemes szem előtt tartani, ha a pult fölé szemmagasságban vannak a szekrények felszerelve.

Kenyér alak

A modern kenyérsütők két csoportba sorolhatók. Vagy négyzet alakú, függőleges kenyeret, vagy vízszintes, téglalap alakú kenyeret készítenek.

A függőleges kenyérsütő gépek kiválóan alkalmasak kisebb konyhákhoz. A kenyérnek néha különleges alakja lehet, amely nem illik majd a kenyérpirítójába. Egyes modellek pedig egyenetlenül süthetnek, így sötétebb aljú és világosabb tetejű kenyeret készítenek.

A vízszintes kenyérsütők olyan kenyereket készítenek, amelyek vizuálisan hasonlítanak ahhoz, amit egy élelmiszerboltban vásárolhat. Így jobban beillenek a kenyérpirítókba és normál megjelenésű szendvicsek készíthetők belőlük. Ezeknek azonban több pult- és tárolóhelyre van szükségük. A vízszintes modellek általában nagyobb kapacitású kenyereket készítenek. A vízszintes kenyérsütőnek kihívást jelenthet a dagasztás, főként, ha a gépnek csak egy lapátja van.

kenyérsütőgép receptek

Dagasztólapátok

A legtöbb kenyérsütőnek csak egy lapátja van, de a csúcskategóriás modelleknek több is lehet. Egyes tészták másként viselkednek, mint mások, és a speciális lapátok lehetővé teszik az egyenletesebb dagasztást.

Általában a lapát a helyén marad sütés közben. El kell távolítani, amikor a kenyér kész, és egy kis lyuk marad a kenyérben. Egyes modellek speciális horgokkal rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a lapát eltávolítását; meg lehet enyhén olajozni, hogy ne ragadjon rá a tészta. Ha azonban lyukak nélküli kenyeret szeretne, egy összecsukható vagy kivehető lapáttal rendelkező modellt vásároljon.

Kenyér méret

A házi kenyér nem bírja olyan sokáig, mint a bolti, mert nem tartalmaz tartósítószereket. Ezért a legjobb, ha annak megfelelően választja ki a kenyér méretét, hogy hány ember számára készíti. A legtöbb kenyérsütő 2-3 kenyérméretet kínál. Néhányat azonban nagyobb kapacitásra (1 kg és több) terveztek, és vannak, amelyek csak kicsi vagy közepes méretű kenyeret készítenek (500-900 g).

A kenyérsütő gépek, amelyek nagyobb kenyerekhez is alkalmasak, nagyobb teljesítményigényűek. A nagyobb teljesítmény abban is segít, ha sűrűbb kenyeret szeretne készíteni, vagy olyan kenyeret, amely diót, gyümölcsöket vagy magvakat tartalmaz. A kisebb kenyérsütő modellek általában gazdaságosabbak.

A héj színének beállítása

A kenyér típusától és az egyéni preferenciáktól függően a héj sötétsége eltérő lehet. Ezért szinte minden modell 2-3 beállítást kínál, a világostól a közepesig.

kenyérsütőgép recept

A leggyakoribb sütési módok

Egy gépnek rendelkeznie kell speciális programmal legalább a fehér kenyérhez és a teljes kiőrlésű kenyérhez, valamint tésztaciklussal is. Azonban a legtöbb kenyérsütő manapság számos programmal rendelkezik, amelyek jóval meghaladják ezt a minimumot, és lehetővé teszik különféle kenyértípusok elkészítését. Íme néhány a leggyakoribb programok közül:

Francia – puhább és légiesebb, mint a legtöbb fehér kenyér. Általában olaj vagy zsír hozzáadása nélkül készül, könnyű és ropogós héj jellemzi.

Gluténmentes – ha valaha is próbált már gluténmentes süteményeket készíteni, akkor tudni fogja, hogy ez a tészta másképp viselkedik. Egy gluténmentes beállítással rendelkező kenyérsütőgép beszerzése hasznos lehet, ha valaki allergiás a háztartásban. Egyes modellek csak egy programmal rendelkeznek, míg mások többféle programot kínálhatnak, attól függően, hogy milyen gluténmentes lisztet használ.

Expressz vagy gyors beállítás – Standard módban a kenyér elkészítése 3-4 órát vesz igénybe. Mivel előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nincs sok ideje, a legtöbb modell egy vagy több olyan lehetőséggel is rendelkezik, amelyek lerövidítik a folyamatot 1-2 órára. Bár ne feledje, hogy ilyen esetben a kenyér szerkezete és íze általában rosszabb, mint egy teljes ciklus után.

Kovászos tészta – a csípős, gazdag ízű kovászos kenyérnek lágy közepe és vastag héja van. Elkészítése meglehetősen időigényes, mert előzetesen elő kell készítenie a tésztát, és hagynia kell pihenni. Sajnos nem sok kenyérsütőgép van optimalizálva a kovászos kenyér elkészítésére.

Rozs – sötétebb és sűrűbb, mint a búzakenyér, a rozskenyér magasabb rosttartalmú, és nem minden modell képes jól elkészíteni. Ha szereti a rozskenyeret, akkor a legjobb, ha egy konkrét programmal rendelkező modellt keres.

Brioche – ez egy édes kenyér, finom, francia eredetű textúrával. A brioche tojás- és vajtartalma magasabb, mint a legtöbb kenyérfajtának; így más sütési ciklust igényel.

Egyéni programok – néhány csúcskategóriás kenyérsütőgép lehetővé teszi egyedi programok létrehozását. Ez azt jelenti, hogy kiválaszthatja a sütési ciklus minden szakaszának időtartamát.

kenyér

Extra módok

Tészta ciklus – szinte minden kenyérsütőgép képes elkészíteni a tésztát sütés nélkül. A legfejlettebb modelleknek speciális tésztaciklusai is lehetnek pizzához, tésztához és más süteményekhez.

Lekvár – Ez a beállítás lehetővé teszi a konzervek egyszerű elkészítését gyümölcsökből és bogyókból. Utána már csak üvegekbe kell önteni őket.

Joghurt – ebben a beállításban a gép fenntartja a megfelelő hőmérsékletet a tej erjesztéséhez és a joghurt elkészítéséhez.

Kézikönyvek és receptek

A kenyérsütő használata nem bonyolult. A sütés azonban egzakt tudomány, és a kenyérsütéshez precízségre van szükség, hogy sikeres eredményeket érhessünk el. A kézikönyvnek nemcsak a gép beállításait kell elmagyaráznia, hanem részletesen le kell fednie a hagyományos sütési technikákat is.

A legjobb, ha olyan modellt vásárol, amely az adott modellhez optimalizált receptek széles skáláját tartalmazza. A kenyérsütők meghatározott mennyiségekkel vannak kalibrálva, így a mellékelt receptek általában eredményesek.

További funkciók

A modern kenyérsütők számos olyan funkcióval is rendelkeznek, amelyek, habár nem nélkülözhetetlenek, de automatizálják és kényelmesebbé teszik a folyamatot.

Automata adagolók

Ha szereti a hozzáadott összetevőket (például a diót, aszalt gyümölcsöt) tartalmazó kenyereket, keressen egy olyan modellt, amely automatikus összetevő adagolóval rendelkezik. A program indítása előtt csak meg kell töltenie a tartályt az előre apróra vágott finomságokkal, és a gép a megfelelő időben hozzáadja a tésztához.

Egyes csúcskategóriás modellek külön élesztőadagolóval is rendelkeznek. Ez lehetővé teszi az élesztő hozzáadását a kezdeti keverés után, és megakadályozza, hogy túl korán aktiválódjon.

Késleltetett időzítő

Ha meleg, frissen sült kenyérre vágyik a reggelijéhez vagy munka után, akkor elengedhetetlen a késleltetett időzítővel ellátott kenyérsütő. Ez lehetővé teszi az összes összetevő mérését és a megfelelő időben történő behelyezését a gépbe. Ezután egyszerűen csak válassza ki azt az időpontot, amikor a kenyérnek készen kell állnia, és a kenyérsütő pont addigra elkészíti.

Memória előhívása

Ha pillanatnyi áramkimaradás történik, vagy valaki véletlenül kikapcsolja a gépet, a legtöbb modell leállítja a ciklust, és elölről kell kezdenie. Néhány kenyérsütő azonban onnan folytathatja a folyamatot, ahol abbahagyta.

Megtekintő ablak

A legtöbb ember, aki szeret otthon sütni, késztetést érez arra, hogy időről időre ellenőrizze a folyamat előrehaladását. Így sok kenyérsütő modell egy üveg ablakkal is rendelkezik, amely lehetővé teszi a folyamat megfigyelését.

Melegen tartás 

Nem mindig lehet tökéletesen összehangolni az étkezési időt és a sütési ciklus végét. Ezért sok modell képes melegen tartani a frissen sült kenyeret akár egy órán keresztül is.

Alapvető tippek a kenyérsütő használatához

Ha még nem használt kenyérsütőt, akkor van néhány alapvető dolog, amit tudnia kell:

 • Olvassa el figyelmesen a kézikönyvet, és kövesse a felsorolt ajánlásokat.
 • Kövesse a receptet, és gondosan mérje ki az összes hozzávalót. A legjobb a konyhai mérleg használata.
 • Válasszon minőségi összetevőket, különösen a liszt és élesztő esetében. A kenyérliszt magasabb fehérjetartalommal rendelkezik (általában 11,5-14%körül), és ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tészta könnyű, rugalmas szerkezetű legyen.
 • Az élesztőt általában az első keverés után adják hozzá. Az élesztő túl korai hozzáadása tönkre teheti az eredményt, vagy a kenyér lapos lesz.
 • Enyhén beolajozhatja a kenyérsütő serpenyőt (és a lapátot), hogy megkönnyítse a tészta eltávolítását.
 • Annak érdekében, hogy a kenyér friss és puha maradjon, tegye zárt műanyag zacskóba, és tárolja a kenyértartóban vagy a szekrényben. Szobahőmérsékleten a kenyér ~ 2-3 napig eláll.
 • Ha hosszabb ideig szeretné tárolni a kenyeret, akkor a legjobb, ha lefagyasztja. Hagyja teljesen lehűlni a kenyeret, használjon légmentesen záródó zacskót, és tegye a kenyeret a fagyasztóba. Így akár 3 hónapig is friss marad.

Gorenje BM910WII

A kenyérsütő tisztítása

A legtöbb kenyérsütő nem tartalmaz mosogatógépben mosható alkatrészeket; ezért minden használat után kézzel kell elmosni őket.

 • Minden karbantartás előtt húzza ki a gépet a konnektorból, és hagyja lehűlni.
 • Távolítsa el a kenyérsütő tepsit és a lapátokat, és mossa le őket a kézikönyv utasításainak megfelelően.
 • A gépet soha ne tegye víz alá. A belsejében lévő liszt vagy morzsa eltávolításához egyszerűen törölje le a készüléket egy ronggyal. Egy másik hasznos trükk, ha kézi porszívót használ a nehezen hozzáférhető piszok eltávolítására.h 
 • Ha szeretné megtisztítani a lapáton található lyukat, használjon fogpiszkálót.

Következtetés

Akár egy olyan módszert keres, amellyel lenyűgözheti családját a sütési tehetségével, vagy egyszerűen csak meleg házi kenyeret szeretne reggelizni, egy kenyérsütő mindig jól jön. Próbálja ki a kedvenc Tefal Bread of the World PF611838 kenyérsütő gépünket, vagy a felsorolt négy másik kenyérsütő bármelyikét, és garantáljuk, hogy senki sem marad éhes, és a gyomrát sem fogja elrontani.

'Fel a tetejéhez' gomb