A legjobbtesztek.hu számtalan órát tölt kutatással, hogy segítsen Önnek vásárlás során megtalálni a legjobb termékeket. Az itt található összes termék a csapatunk által, függetlenül kerül kiválasztásra. Amennyiben Ön a feltöltött tartalmainkban található linkeken keresztül vásárol, azáltal mi némi jutalékot kereshetünk, így támogatva munkánkat.

A legjobb mosógépek 2024

Akár a legjobb elöltöltőset, vagy a legjobb felültöltőset, a legokosabb vagy legolcsóbb modellt keresed, mi készen állunk az összehasonlításokkal és kiértékelésekkel. Ha azon tűnődsz, hogy mi az, amitől egy bizonyos mosógép az átlag felé emelkedik, akkor olvasd el a vásárlási útmutatónkat. 

Értékelés
Értékelés

AEG L9WBC61B

AEG L9WBC61B

Előnyök

 • Nagy kapacitású – 10,5 kg
 • A gőzfunkció extra fertőtlenítést biztosít, csökkentve az allergiakockázatot a gyermekeknél 
 • A gőzfunkció csökkenti a gyűrődéseket
 • Csendes mosógép
 • Rendkívül tiszta és száraz lesz tőle a ruha

Hátrányok

 • Nincs gyors mosás programja

Értékelés

Ez az AEG mosó- és szárítógép kínálja a legtöbb funkcionalitást, illetve a legjobb végeredményt mindenféle ruhára. Ha kényelmes és magas minőségű mosógépet keresel, akkor az AEG lesz a megfelelő választás.

Ár ellenőrzése


ELECTROLUX PerfectCare 800 EW8W261B

ELECTROLUX PerfectCare 800 EW8W261B

Előnyök

 • Nagy mosási kapacitás – 10 kg
 • A gőzfunkció segít csökkenteni az allergia kockázatát és felfrissíti a ruházatot
 • Minden típusú anyagot lehet vele mosni, még a legkényesebbeket is
 • Foltmentes eredmény, még a legmakacsabb foltok esetén is
 • Távvezérléses az okostelefonos alkalmazáson keresztül, dallamos értesítést kapunk, amikor véget ér a mosási ciklus
 • Automatikusan beállítja a mosószer és a víz mennyiségét a szennyes mennyiségéhez

 

Hátrányok

 • Nem rendelkezik kis ajtókkal, így nem lehet szennyest hozzáadni mosás közben.

Értékelés

A gőzölő funkció védelmet nyújt az allergia ellen és tisztaságot ad a gyerekágyneműknek, ruháknak. Bámulatosan szedi ki a foltokat; ehhez társul egy szuperhatékony centrifuga és a sok program ellenére könnyű használni.

Ár ellenőrzése


BOSCH WAN28162BY

BOSCH WAN28162BY

Előnyök

 • Rendkívül csendes
 • A kefe nélküli motornak köszönhetően nem rezeg, és csendes
 • Könnyen hozzáférhető szűrő, a tisztításhoz és cseréhez
 • Program közben is hozzá lehet adni ruhákat
 • Minden igényt kielégítő mosási programok

Hátrányok

 • Elég nehéz megérteni a használati útmutatót
 • Nem kínál távvezérlési lehetőséget

Értékelés

Egy mosógép bőséges programválasztékkal, magas centrifugálási sebességgel és modern technológiával, kedvező árral kombinálva. Alkalmas a pénztárcabarátoknak, akik nem akarnak megalkudni a mosás minőségének rovására.

Ár ellenőrzése


WHIRLPOOL TDLRB 7222BS

WHIRLPOOL TDLRB 7222BS

Előnyök

 • A kezelőpanel és a gombok jól láthatóak, és állva is könnyen elérhetőek
 • Távirányítható az okostelefonos alkalmazással
 • Kiválóan tisztít és eltávolítja a foltokat
 • Mosó- és szárítógép egy készülékben
 • Könnyen használható

 

Hátrányok

 • Az alkalmazás nem kínál lehetőséget további eszközök hozzáadására, ha a mosó-szárítógép már csatlakoztatva van a telefonhoz.

Értékelés

Ez az intelligens mosó-szárítógép a kiváló folteltávolítást alacsony mosási költségekkel társítja. Tökéletes tervezés azoknak, akik egy kényelmes, könnyen használható, minden-egyben mosógépet szeretnének.


CANDY ROW 4964DWME/1-S

CANDY ROW 4964DWME/1-S

Előnyök

 • Ha a mosógép teteje nyitva van, a dob megáll a forgásban
 • Extra kíméletes program farmer ruházathoz
 • A 6. érzék funkcióval automatikusan a ruhák súlyához és anyagához igazítja a programot
 • Könnyen látható a mosószer töltöttségi szintje
 • Sokféle mosóprogram

Hátrányok

 • Zajosabb az elöltöltős mosógépekhez képest

Értékelés

Stabil, kompakt, nagyon jól átgondolt, felültöltős mosógép. Tökéletes a farmerekhez, és a mosási ciklus a szennyes típusának és súlyának megfelelően is nagyszerűen, egyszerűen beállítható perceken belül.

Ár ellenőrzése


A mosógép vásárlási útmutatója

Mielőtt a mosógépek mély vizére hajózol, hogy kifogd a legjobbat, van jó néhány dolog, amit érdemes átgondolnod. Ezek a készülékek 8-12 évig is eltarthatnak, ezért mérd fel a mosási igényeidet, és hogy azok függvényében mely funkciókért érdemes többet fizetned, és melyek azok, amelyek kihagyhatók. Akár az első mosógépedet vásárlod, akár sürgős cserére van szükséged, vásárlási útmutatónkban mindent megtalálsz.

washing machines

Mosógép típusok

A felültöltős mosógépek

Hagyományos megjelenésűek, amit egyesek kedvelnek. Ezek általában keskenyebbek és olcsóbbak, mint az elöltöltött versenytársak, és könnyebb lehet őket betölteni vagy kiüríteni. Ha egy kifelejtett inget vagy zoknit szeretnél hozzáadni, bármikor megállíthatod a mosási programot. Van azonban néhány hátrányuk is. A keverőtárcsával ellátott felültöltős mosógépek túl durvák lehetnek a kényes ruhadarabokhoz. A keverőtárcsa a mosógép dobjának közepén lévő, lapátokkal ellátott tengely, amely dörzsöli a ruhákat, hogy megtisztítsa azokat. Ez megviseli a ruhaanyagot, és összegabalyodáshoz is vezethet.

A „HE” (nagy hatékonyságú) mosógépek

Ezek a készülékek rendelkeznek egy, a dob alján forgó tárcsával. Ezek a ruhákat inkább bolygatással, mintsem keveréssel tisztítják meg. A keverőlapátok kompaktabbak és kíméletesebbek a ruhákhoz, mint a keverőtárcsa, azonban több vizet és áramot fogyasztanak, ami drágábbá teszi a működtetésüket.

Az elöltöltős mosógépek

A legjobb nagy hatékonyságú mosógépek. Számtalan mosógép teszt megállapította, hogy hatékonyabban szabadulnak meg a foltoktól, és az elöltöltős mosógépek továbbra is a legkíméletesebb és a leggazdaságosabb eszközök ruháid számára. Általában nehezebbek és masszívabbak, így kényelmetlen lehet lehajolni minden alkalommal, amikor be akarod tölteni vagy ki akarod üríteni. Ugyanakkor ezek árvízbiztosak, van egy kis rekeszük, ahonnan ki lehet szedni a mosás végén a szennyesbe bekerült apróbb tárgyakat, valamint alul rendelkeznek egy kompatibilis talapzattal, aminek segítségével kényelmesebb magasságba lehet őket emelni. Továbbá, bár egy elöltöltős mosógép első látásra terjedelmesnek tűnhet, általában lehetőség van arra, hogy beszerezz egy összeépítő keretet, amellyel egy azonos méretű szárítót tudsz fölé helyezni. 

Beépített mosógépek

A plusz ajtó miatt gyakran kevésbé hallhatóak; a beszerelés azonban többe kerül. Soha ne hagyd egyedül bekapcsolva a beépített mosógépet; ezek kevésbé stabilak, és úgy tervezték őket, hogy a konyhabútor tartsa őket a helyükön.

A mosó-szárítógép kombó

Tagadhatatlanul csábító ötletnek tűnik, ha szűkös a hely. Rengeteg szakértő azonban azt tanácsolja, hogy ne ilyet vegyünk, mivel hajlamosak gyorsabban tönkremenni, lassabban működnek és korlátozottak a lehetőségeik a két különálló készülékhez képest. Fontold meg az egymásra helyezésüket, vagy a nagyon kompakt különálló mosó- és szárítógép vásárlását, mielőtt 2 az 1-ben készüléket vásárolnál.

A hordozható ruhamosók

Nem lesznek olyan járatos folteltávolítók, mint teljes méretű testvéreik, de elég kényelmesek lehetnek 1-2 ember számára. A hordozható mosógépek bármikor kiguríthatóak a szekrényből, amikor szükség van rájuk; és sok model lehetővé teszi a csap vízforrásként való használatát és a víz mosogatóba történő kiengedését.

Mosógép mérete

Minden mosógéphez három dologra van szükség: áramra, vízre és lefolyóra; így valószínűleg korlátozottak a lehetőségek az elhelyezésére.  Az elöltöltős mosógépek általában 85 x 60 x 60 cm méretűek, de ezek gyártónként eltérhetnek, és jó néhány kompakt modell is létezik.  

Optimális esetben a gép mögött ~7 cm-t kell hagyni a csöveknek, elöl pedig ~90 cm-t a kényelmes be- és kirakodáshoz. Az általános szabály az, hogy minél több a szabad hely, annál jobb. Ha felültöltős mosógépet tervezel vásárolni, számolj legalább 50 cm szabad térrel az ajtó felett. Bármilyen típusú is legyen a mosógép, a stabil működés érdekében mindkét oldalon hagyj 2-3 cm-t pluszban.

Terhelhetőség

A mosógépek kapacitása 3-tól 12 kilogrammig terjedhet, egyes esetekben még ennél is több. Ne feledd, hogy egy olyan készüléket szerezz be, amely évekig fog téged szolgálni, ezért érdemes átgondolni mire van szükséged, mielőtt elkötelezed magad egy új modell mellett. Tervezed a család bővülését? Lehet, hogy a gyerekek hamarosan kirepülnek? Esetleg szeretnél beszerezni egy franciaágyat? A válaszoktól függően lehet rájössz, hogy egy nagyobb (vagy kisebb) mosógép jobban fog szolgálni, mint a jelenlegi. 

Hasznos módja annak, hogy elképzeld, mekkora dobra van szükséged, ha nem felejted el, hogy egy teljes viselet tetőtől-talpig (vagy 5 ing) körülbelül 1 kg-nak felel meg. Mennyire telik meg a kosár, mielőtt beiktatsz egy mosó napot? Ha szeretsz egy menetben mosni, szerezz be egy nagy kapacitású mosógépet, míg ha inkább kis adagokat mosol, keress kompaktabbat. Ne feledd, hogy a leírásban megadott számadat a pamutprogramokra vonatkozik; más programok jóval kisebb kapacitásúak lehetnek. Erről a használati útmutató ad tájékoztatást. Állj ellen a kísértésnek, hogy a mosógépet teljesen megtöltsd; legyen elegendő szabad hely, amikor a kezed belenyomod. A mosógép azzal fogja meghálálni, hogy hosszabb ideig fog működni és tisztábbra mossa a ruhákat. 

A fenti szempontokat figyelembe véve a kapacitással kapcsolatos ajánlásaink a következők: 

 • A 6-7 kg tökéletesen megfelel egy-két személy számára
 • A 8 kg egy átlagos három-négytagú családnak is megfelel; 
 • a nagycsaládosok számára a legjobb mosógépek 9kg feletti kapacitásúak.

top-loading washing machines

Energiacímke 101

Az energiacímkék fő célja az elektromos készülékek energiafogyasztásának csökkentése az EU-ban; ugyanakkor értékes összehasonlítási kritériumokat is nyújtanak a vásárlók számára. Az alábbiakban részletezzük, hogy mit jelentenek az egyes minősítések, és miért fontosak.

Energiahatékonysági osztályzat

Jelenleg minden mosógépet A-tól (leghatékonyabb) G-ig (legkevésbé hatékony) osztályoznak. Bár az energiaosztályok összehasonlítása a leggyorsabb és legkényelmesebb módja a gazdaságos modell megtalálásának, azonban az éves fogyasztási adatok ellenőrzése szélesebb képet nyújt.

Súlyozott éves energiafogyasztás

Bár lehetetlen pontosan megtippelni, hogy a mosógép mennyivel növeli a számlát, ne utasítsd el a címkén szereplő kWh/év értéket. Ez a teljes és részleges pamutterhelés kombinációjának 220 forgásán alapul, 40 °C és 60 °C-on. Ennek megfelelően, ha hetente körülbelül négyszer szoktál mosni pamutruhát, erre számíthatsz. Ha csak hetente kétszer van szükséged a mosógépre, akkor felezd meg ezt a számot. Ha pedig hetente körülbelül hatszor használod, növeld a számot 50%-kal. Ezután szorozd meg a fogyasztási számadatot a körzetedben érvényes kWh-enkénti áramköltséggel, és máris egy reális becslést kapsz.

Súlyozott éves vízfogyasztás

Ez a szám szintén a teljes és részleges pamutterhelés kombinációjának 220 forgásán alapul, 40 °C és 60 °C-on. A legtöbb modell esetében ez évi 8 és 12 ezer liter közé esik. 

Névleges kapacitás 

A címkén szereplő szám azt mutatja, hogy mennyit ruhát tud a mosógépbe préselni a 60 °C-os vagy a 40 °C-os szabványos pamutprogramhoz teljes terhelés mellett (attól függően, hogy melyik az alacsonyabb). Más programok esetében a kapacitás kisebb lehet; ezért amikor először próbálsz ki egy programot, nézd meg a kézikönyvet.

Centrifugálási hatékonyság

Ez az A-tól G-ig terjedő besorolás azt mutatja meg, hogy a mosógép mennyire képes eltávolítani a nedvességet a centrifugálási ciklus során. Bár a gyorsabb centrifugálás általában több vizet távolít el, más kritériumok, például a mosódob kialakítása és a centrifugálási fázis hossza is befolyásolhatja az eredményt.

Zajkibocsátás

A címkén feltüntetett két dB (decibel) értéket a mosási és a centrifugálási fázisban mérik a 60 °C-os standard pamutprogramban, teljes terhelés mellett. Ha egy csendesebb mosógépet keresel, törekedj olyan modellre, amelynek a mosási fázisában 50 dB alatti értéket mértek (összehasonlításképpen ~40 dB a könyvtárban mért zajszint). A centrifugálási fázis esetében a számok kevésbé lenyűgözőek, a 70-75 dB az egy ésszerű elvárás.

energy label

Mi a helyzet azzal a sok programmal?

A legtöbb embernek nem igazán van szüksége több programra, mint amennyit két kezén meg tud számolni, hiszen az ápolási címkén található utasításokat követve bármikor beállíthat egy-egy mosást. Mégis, a mosási szokásoktól és az általad kedvelt textíliáktól függően néhány extra opció kényelmes lehet.

Quick wash

Ezek a programok általában csak 15-30 percig tartanak, és megmenthetnek egy zsúfolt napon. Ne feledd azonban, hogy ezek csak az enyhén szennyezett (vagy frissítésre szoruló) darabok esetében jók. A gyors programok általában kissé magasabb fogyasztással is rendelkeznek a normál és öko programokhoz képest.

Nehéz szennyeződések

Ezek a programok strapabíró ruhákhoz és a kemény foltok eltávolítására alkalmasak, és jellemzően áztatással kezdődik a program. Jól használható az ágyneműk, paplanok és takarók esetében, ha a mosógépnek nincs külön erre szolgáló programja. 

Takarékos 

A mosási hőmérséklet csökkentésével akár 60% energiát is megtakaríthatsz. A takarékos ciklusok azonban általában jelentősen hosszabbak, ezért a mosási napokat ennek megfelelően időzítsd.

Kézi mosás

Egyes modellek egy vagy több extra kímélő ciklussal rendelkeznek a kézi mosásra alkalmas anyagok, például a selyem és gyapjú számára. Ha sok gyapjúból készült ruhád van, javasoljuk, hogy olyan mosógépet válassz, amelyet a Woolmark tesztelt és jóváhagyott. 

Extra öblítés

Ha érzékeny a bőröd vagy allergiás vagy, egy extra öblítés hozzáadása segíthet kimosni a mosószer maradványait, a háziállatok szőrét, a polleneket és más nehezen eltávolítható szereket. Az olcsóbb modellek általában csak egy öblítés hozzáadását teszik lehetővé, míg a drágább modelleknél lehetőség van akár 3-szoros vagy 5-szörös öblítésre is.

Fertőtlenítő ciklusok

A guide to allergies or for washing baby clothes tailored programs, high temperature, long time and more rinses program is used to ensure high standards of hygiene. However, these programs have higher consumption and can be too rough for delicate textiles. 

Outdoor / Sport program

A vízálló ruhák membránjainak ápolására tervezték, ezt a programot azok fogják értékelni, akik sokat szeretnek a természetben lenni. Alacsony hőmérsékleten mosnak, és kíméletesebb öblítési programjuk van a ruházat védelme érdekében.

Gőz

Ez a program a ruhák fertőtlenítésében és/vagy a gyűrődések csökkentésében segíthet. A gőz a modelltől függően a program alatt, vagy utána is használható.

Dobtisztítás

Ha a mosógép rendelkezik ezzel a magas hőmérsékletű programmal, akkor ezt időnként el kell indítani, hogy eltávolítsa a baktériumokat és a kellemetlen szagokat a mosógép dobjából. Egyes modellek még világítanak is, hogy tájékoztassák a felhasználót, amikor tisztítani kell a dobot.

Centrifuga

A mosógépek maximális centrifugálási sebessége 1000 és 1800 fordulat/perc között változhat. Az olcsóbb modellek jellemzően 1000 és 1200 fordulat/perc közé esnek, a drágábbak pedig általában 1400 és 1600 fordulat/perc közötti fordulatszámra képesek. A centrifugálási sebesség tehát nem egyenlő a centrifugálási képességgel. Ha azt szeretnéd, hogy ruháid a lehető leggyorsabban száradjanak, ellenőrizd a leírásban a centrifugálási besorolás és a maradék nedvességtartalom értékét. Az 1600-as fordulatszámú modellek (és a legjobb mosógépek 1400-as fordulatszámmal) a maradék nedvességtartalmat 44%-ra tudják csökkenteni. Lehet, hogy utána nincs is szükséged szárítóra, mivel még a nagy és terjedelmes ruhadarabok is gyorsan megszáradnak a levegőn. 1200-1400-as fordulatszámon a maradék nedvességtartalom 50-53% körül lesz. Igen, ez több vizet jelent, azonban a ruhák nem fognak olyan gyorsan kopni. 

best washing machines

A mosógép extra funkciói

A modern mosógépek nemcsak jól mosnak, hanem biztonságossá és könnyeddé is teszik a folyamatot. Ha nagyobb költségvetéssel rendelkezel, érdemes olyan modellt választanod, amely rendelkezik az alábbiakban ismertetett funkciók közül eggyel vagy többel. 

Kefe nélküli motor

Ez a motortípus csendesebb, energiatakarékosabb, és számíthatsz rá, hogy a mosógéped 10 évig vagy tovább is fog működni. Ami a praktikusságát illeti, folyamatosan tudod használni, a túlmelegedés veszélye nélkül.

Gyermekzár

Ez talán alapvetőnek tűnhet, de nagyon fontos kiemelni. Ha a mosógép helységéhez gyerekek is hozzáférhetnek, ellenőrizd, hogy a kiszemelt mosógép rendelkezik-e a vezérlőpanel letiltásának lehetőségével. Egyes zárrendszerek bonyolultabbak, mint mások, ezért olvasd el a mosógép véleményeket is.

Automatikus adagoló

Úgy tervezték, hogy a mosószert, a fehérítőt és az öblítőt a megfelelő időben adagolja. Az ilyen funkcióval rendelkező modellek több hónapnyi mosószert képesek tárolni. Az automatikus adagolás ráadásul energiát és vizet takarít meg, mivel ha túladagolod a mosószert, akkor több öblítésre van szükség.

Késleltetett indítás

Kényelmes, ha a program befejezését szeretnéd időzíteni, hogy otthon legyél, amikor van időd kiüríteni. Bár manapság szinte minden mosógép rendelkezik valamilyen időzítési lehetőséggel, az olcsóbb modellek gyakran csak néhány órára teszik lehetővé az indítás eltolását, míg a fejlettebbek általában 24 órás időzítővel rendelkeznek.

Újratöltési funkció

Gyakran találsz kifelejtett ruhákat a mosógép indítása után? Ebben az esetben örülni fogsz egy olyan modellnek, amely lehetővé teszi a program leállítását, hogy az utolsó pillanatban még bele tudj valamit dobni. A felültöltős gépeknél ez nem jelent problémát, azonban csak néhány elöltöltős gép rendelkezik ezzel a funkcióval. Egyes modelleknek speciálisan erre a célra kialakított kis ajtajaik vannak; ugyanakkor az ajtó teljes kinyitásának lehetősége sokkal kényelmesebb.

Intelligens vezérlés

Egyes mosógépek hangvezérléssel is vezérelhetők és értesítéseket küldenek arról, hogy mit csinálnak. Amíg Te dolgozol, a mosógéped diagnosztizálja és elhárítja a problémákat, vagy akár mosási tippeket is ad. Ugyanakkor egyetlen alkalmazás sem tölti be vagy üríti ki a dobot helyetted. Sok mosógép-alkalmazás még mindig hibáktól és csatlakozási problémáktól szenved, vagy csak bizonyos készülékekre korlátozódik. Ezért némi előzetes utánaolvasás elengedhetetlen, ha azt szeretnéd, hogy az intelligens mosógéped az elvárásoknak megfelelően működjön.

washing machines cheaply

A legjobb mosógép márkák

Mindig okos dolog olyan márkát választani, amelyet ismersz, és amely jó hírnévnek örvend a felhasználók körében. Az alábbiakban megtalálod a ma létező legnagyobb márkák listáját, amelyek mindegyike magas minőségű termékekkel rendelkezik, és a legmegbízhatóbbak a hosszú távú használatra. 

Bosch

Robert Bosch GmbH, amely az alapító Robert Boschról kapta a nevét. Németországban alapították 1889-ben, és általában elektromos szerszámok, mozgó technológiák és háztartási gépek gyártójaként ismert. A Bosch gondoskodik az innovációról, a biztonságról és hosszú élettartamú mosógépeket épít a fogyasztók számára.

AEG

Az AEG-t 1887-ben Emil Rathenau alapította, de 1947-ben az AEG újjászerveződött, mint a technológiai területek vezetője. A világszerte több, mint 700 alkalmazottat foglalkoztató vállalat megbízható készülékeiről, innovatív megoldásairól és ismert a világszínvonalú mérnöki munkájáról.

Electrolux

Az Electrolux a világ egyik vezető háztartási készülékgyártó vállalata, amely több, mint 100 éve alakítja jobbá az életet. Minőségi háztartási készülékeket kínáló megoldásaik, és működésük révén mindig arra törekszenek, hogy a társadalom fenntarthatóságának élvonalába kerüljenek.

Whirlpool

A Whirlpool 1911-ben indult egy kis cégként Michiganben. A márka 1948-ban mutatta be első automata mosógépét, és máig több, mint 20 CES® innovációs díjjal rendelkezik. A Whirlpool minőségi mosást kínál minden háztartásban.

 

 

'Fel a tetejéhez' gomb