A legjobbtesztek.hu számtalan órát tölt kutatással, hogy segítsen Önnek vásárlás során megtalálni a legjobb termékeket. Az itt található összes termék a csapatunk által, függetlenül kerül kiválasztásra. Amennyiben Ön a feltöltött tartalmainkban található linkeken keresztül vásárol, azáltal mi némi jutalékot kereshetünk, így támogatva munkánkat.

A legjobb kávéfőzők 2024

A legjobb prémium
5.0 / 5

Két tartállyal rendelkező Melitta kávéfőző, kiváló tejhabosító képességgel és végtelen testreszabási lehetőségekkel a legigényesebb felhasználók számára.

Előnyök

 • Kiváló minőségű eszpresszó és tejhabosítás
 • Két babtartó rekesz
 • Receptek széles választéka
 • Kiválóan alkalmazható az italok testreszabására
 • Könnyen tisztítható

Hátrányok

 • Drága
 • Nagy
 • Egyes felhasználóknak gondjuk akadt az alkalmazás csatlakoztatásával
Legjobbra értékelt
4.8 / 5

A Krups kávéfőző egy tökéletes gép a cappuccino és a latte macchiato szerelmeseinek, extra nagy víztartállyal.

Előnyök

 • Remek cappuccino és a latte macchiato
 • ntuitív működés
 • Jó tejhabosítás
 • Könnyen tisztítható
 • Elég csendes

Hátrányok

 • A tejcső tartója ragasztószalaggal van rögzítve, így leeshet
 • Kikapcsolva nem öblít automatikusan
Legjobb középkategóriás
4.7 / 5

Minimalista és nagyon könnyen használható Philips kávéfőző, kerámiából készült lapos darálóval.

Előnyök

 • Rendkívül intuitív működés
 • Nagyszerű eszpresszó
 • Kiváló minőségű kivitelezés
 • Kompakt

Hátrányok

 • Általában zajos működés
 • Nagyon sűrű tejhab
Legjobb kapszulás
4.2 / 5

Tökéletes gép azoknak, akik gyorsan és gond nélkül szeretnének elkészíteni egy csésze kávét. A Dolce Gusto kávéfőző ideális kis konyhákhoz.

Előnyök

 • Feltűnő kialakítás
 • Egyszerű használat
 • Forró és hideg italok készíthetők vele
 • Csepegtető tálca minden méretű csészéhez

Hátrányok

 • A fenntartása drága lehet
 • Problémák akadnak a csepegtetéssel
Legjobb olcsó
4.0 / 5

Megbízható Delonghi kávéfőző minden alapvető testreszabási lehetőséggel, remek áron.

Előnyök

 • Jó minőségű eszpresszó
 • Nagyon kedvező árú
 • Minden alapvető testreszabási lehetőséget tartalmaz
 • Kompakt
 • Könnyen tisztítható

Hátrányok

 • A tejet kézzel kell gőzölni
 • Nincs kijelző
 • A legsimább őrlési beállítások nem mindig működnek

Vásárlási útmutató

A kávék világa csupa változatosság – ha egyszer megtanuljuk az elkészítését, az utat nyithat az ízek és aromák új szintjei felé. Ezt azonban nem egyszerű elérni – a megfelelő kávébab kiválasztásától a tökéletesen elsajátított főzési folyamatig minden apró hiba hatással lesz az eredményre.

A tökéletes eszpresszó elkészítése

A tökéletes eszpresszó elkészítése

Tudta, hogy létezik egy ISO szabvány az eszpresszó számára? Ezt az italt úgy készítik, hogy majdnem forrásban lévő vizet öntenek a finomra őrölt és préselt kávéra. A tökéletes eredmény egy rövid, ~ 25 ml-es ital, intenzív aromával és gazdag, árnyalt ízzel. A helyesen elkészített eszpresszó egyedülálló tulajdonsága a krémben gazdag, mogyoróbarna, finom krémes hab, amely az ital tetején található.

Az eszpresszó és a krém megfelelő elkészítéséhez fontos az előkészítési folyamat minden egyes része – a víz mennyisége és hőmérséklete, a használt nyomás, az őrlés finomsága és mennyisége, a bab minősége és pörkölése stb. Nem csoda, hogy a legjobb eszpresszó manuálisan készíthető, miután évekig gondosan csiszolta ezt a képességet.

A legtöbbünkből azonban hiányzik a türelem, a szakértelem és a tehetség ahhoz, hogy tökéletes eszpresszókat készítsünk puszta kézzel. Itt jönnek képbe a kávéfőzők – ezeknél különféle fokú automatizálás lehetséges az igényektől függően.

Az isteni kávé elkészítése: A kávéfőzők típusai

Kézi eszpresszógépek

A kézi eszpresszógépek a legolcsóbbak, és ezek rendelkeznek a legtöbb lehetőséggel az eszpresszó elkészítéséhez – mivel a felhasználó ellenőrizheti a folyamat minden egyes lépését. Meg kell azonban tanulnia a kávét a portafilterbe őrölni és tömöríteni, majd a megfelelő erővel meghúzni a kart. Vásárolnia kell egy külön portafilter darálót és egy külön egységet a tej gőzöléséhez. Ezenkívül a kézi gép tisztítása is gondot jelenthet.

Félautomata eszpresszógépek

Ha mindez túl bonyolultan hangzik a reggeli kávé elkészítéséhez, de továbbra is szeretné fejleszteni a professzionális kávékészítő készségeit, akkor a félautomata eszpresszógépek elnyerik majd a tetszését. Ezek szivattyút használnak a megfelelő nyomás kifejtésére a kávé kinyeréséhez, a felhasználónak csak az őrlésre kell összpontosítania, és helyesen kell megtömnie a portafiltert. A félautomata modellek úgy néznek ki, mint a kávézókban, csak kisebbek. Sok ilyen kávéfőző beépített gőzpálcával rendelkezik a tej habosítására – azonban a tökéletes eredmény eléréséhez gyakorolni kell.

Teljesen automata eszpresszógépek

Teljesen automata eszpresszógépek

Végül a leglustább kávéfüggők számára létezik egy csodálatos megoldás – a teljesen automata eszpresszógépek. Néha all-in-one kávéfőzőnek is nevezik őket. A név magától értetődő, a gép minden feladatot képes elvégezni – ledarálni a kávébabot, betömni a portafilterbe, nyomást alkalmazni és hozzá adni a forró vizet, és meggőzölni a tejet. Az automata kávéfőző teszt alapján tudjuk, hogy a legjobb teljesen automata eszpresszógépek mindig drágák.

Beépített kávéfőzők

Külön csoportba tartoznak a beépített kávéfőzők. Funkciójuk szempontjából ezek nagyon hasonlítanak a teljesen automata készülékekhez, de a helytakarékosság érdekében beépíthetők a konyha belsejébe. A beépített kávéfőzők jól néznek ki, de drágák, és a javításuk is költséges – ez a legjobb kávéfőző a fűszeres kávé szerelmesei számára.

Filteres gép

Ha nem szereti az eszpresszót, egy másik lehetőség a filteres gép. Ezek úgy működnek, hogy lassan szűrik át a vizet a kávébabokon, így nagy mennyiségű sima, gyengébb italt készítenek. Ez a kávékészítés egy nagyon kényelmes módja nagyobb csoportok számára, vagy azoknak, akik jobban szeretik a hosszú kávékat. Ezenkívül egy jó filteres kávéfőző kellemes ízt és illatot képes kivonni a kávébabból.

Kapszulás gépek

Végezetül pedig azok számára, akik nem szeretnék a kávéfőzőt túl gyakran takarítani, a kapszulás gépek jelentik a tökéletes megoldást. Ezek használata rendkívül egyszerű – csak dobjon be egy kapszulát, nyomja meg a gombot, és a készülék elkészíti az italt. Mivel a kávé egy kis kapszulába van csomagolva, nincs rendetlenség, amit tisztítani kellene utána. Így azonban kevésbé változatos lehetőségek állnak a rendelkezésére.

Az ördög a részletekben lakozik: a kávéfőző belseje

Mivel a teljesen automata kávéfőzők a legösszetettebbek, vizsgáljuk meg őket alaposabban.

Daráló

A kerámia darálókról

Jó oka van annak, hogy miért itt kezdjük a kávéfőző vélemények értékelését – még a legjobb minőségű, különleges kávébab sem segít, ha az őrlés minősége gyenge.

Az első dolog, amit tudnia kell a darálókról, hogy vannak rozsdamentes acélból és kerámiából készült darabok. A kerámia darálókról gyakran úgy tartják, hogy csendesebbek, tovább kitartanak és kevesebb hőt termelnek. Másrészt az acél darálók is nagyon erősek és lényegesen olcsóbbak. Ezenkívül a daráló alakja is döntő. Ismét két típust különböztethetünk meg – a kúpos és lapos korongos darálókat. A kúpos őrlőgép úgynevezett bimodális őrletet készít – egyes részecskék valamivel nagyobbak, mint mások. A korongos őrlők tökéletesen egyenletes részecskéket termelnek – még akkor is, ha az őrlés nagyon finom.

Az eszpresszó ínyencek úgy tartják, hogy a bimodális darálás könnyen azt eredményezheti, hogy a finomabb részecskék túlzottan extrahálódnak, miközben a víz átszivárog a nagyobbakon. Ez a részleges túlzott kivonás keserű jelleget kölcsönözhet az italának. Az unimodális darálás egyenletesebb kivonatot és édesebb, gazdagabb ízt eredményez.

Főzőegység

A kávéfőző következő fontos eleme a főzőegység. Miután a kávébabot leőrölték, a főzőegység egy korongba préseli őket, nyomást gyakorol rájuk, és forró vizet önt hozzá, hogy elkészítse a kávét. Egyes gyártók nem cserélhető főzőegységekkel rendelkező modelleket gyártanak, amivel azt akarják hirdetni, hogy az automatikus tisztítórendszereik olyan jók, hogy nincs szükség kézi mosásra. Ne kockáztasson, ne hagyja, hogy penészes maradványok maradjanak a főzőegységben, szerezzen be inkább egy cserélhető modellt – a rendszeres tisztítás jobb kávét és hosszabb élettartamot biztosít a gépnek.

Szivattyú

Amint azt korábban említettük, a nyomás döntő fontosságú a megfelelő eszpresszó elkészítéséhez. Így a gyártók gyakran lenyűgöző szivattyúszámokkal büszkélkednek, ezzel arra ösztönözve a vásárlókat, hogy elhiggyék, hogy a magasabb szám egyben jobb is. Ez azonban nem igaz! A kézi gépeknél a tökéletes eszpresszó csak 9 bar nyomással készül. Akkor miért van több az automatában? Mert nem ugyanúgy működnek, mint a kézi. Az őrlés minősége és módja befolyásolja az eredményt. Megeshet, hogy egy gép 19 barral büszkélkedik, mégis nehezen képes a finom kávé kisajtolására.

Habosító rendszer

Nos, elég is az eszpresszóról, térjünk át az ízletes tejeskávéhoz és a cappuccinóhoz. Általában három különböző rendszer közül kell választania, és mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.

Gőzpálca – ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, és kézi készséget igényel. Elméletileg ilyen módon kaphatja a legegyenletesebb, legfinomabb mikrohabot. Ezenkívül gyakorolhatja vele a latte művészetét.

Külső habosító – ezeknek a modelleknek külön edényük van a tejhez, és egy tömlővel is rendelkeznek, amely összeköti azt a géppel. Az ilyen elrendezés több helyet foglal el, de a jó hír az, hogy a tejtartály hűtőszekrénybe helyezhető a tároláshoz, és így tisztítható is. Sok modell lehetővé teszi a tejes dobozok használatát is – ez akkor kényelmes, ha a gépet olyan emberek használják, akik különféle tejet szeretnek.

Belső habosító – a belső vagy beépített tejhabosítóval ellátott eszpresszógépek a külsőhöz hasonlóan működnek. Ezenkívül a legtöbb automatikus habosító (akár belső, akár külső) meglehetősen közepes minőségű mikrohabot termel. Míg hagyományosan legalább 3,5 % zsírtartalmú tehéntejet használnak a cappuccino elkészítéséhez, az alacsony zsírtartalmú tej megfelelő mikroréteget is képez. A szójatej és a mogyorótejek általában nagyon jól működnek, míg a rizstejről köztudott, hogy szinte lehetetlen habosítani.

Kávébab tartály

Ahogy az emberek néha különféle tejet szeretnének a kávéjukhoz adni, a kávébabhoz való ízlésünk is eltérő lehet. Ha egy gépet egy nagyobb csoport használ, akkor jól jöhet két tartály. A két rekeszes modellek többsége azonban csak egy darálót tartalmaz. Hacsak az őrlő malmot nem úgy tervezték, hogy addig működjön, amíg teljesen ki nem ürül (például a kedvenc választásunk, a alzalz esetében), ne felejtsen el legalább egy kávét leengedni a rekeszek cseréjekor, hogy elkerülje a babkeverék furcsa ízét.

Víztartály

Egyrészt a nagyobb víztartály azt jelenti, hogy ritkábban kell újratölteni. Másrészt ez is több helyet foglal. Ezenkívül rendszeresen ki kell üríteni és mosni a víztartályt, annak méretétől függetlenül. Így, ha nagyobb tartályt vásárol, mint amire egyébként szükség van a háztartásában, akkor csak a vizet fogja pazarolni.

Vezérlők

A kávéfőzőnek sok beállítási lehetősége lehet, de ez nem számít, ha a kezelőszervek nehezen használhatók. Bár a kijelző praktikus lehet, a nagyszerűen kialakított gombok ugyanolyan jól működhetnek – és pénzt is megtakaríthatnak. Ugyanez igaz az alkalmazásokra is. Ha szereti az alkalmazásokat, a Melitta Barista TS Smart messze felülmúlja a versenytársait ebben a tekintetben.

Beállítások

kávéfőző beállítások

Darálás

Amint azt az előző fejezetben már kifejtettük, csak állítható darálóval rendelkező gépet vásároljon. Egyes babok finomabb őrléssel jobb eredményt érnek el, míg mások durvább szinteket igényelnek – mégis itt a recept a tökéletesség eléréséhez.

Az őrlési szintek jellemzően számokkal vannak jelölve – minél kisebb a szám, annál finomabb az őrlés és fordítva. Mindig a lehető legfinomabb szinttel kell kezdeni. Általában a finomabb őrlés lehetővé teszi az árnyaltabb és gazdagabb ízek kinyerését, ha eszpresszóról van szó, míg a lassabban főzött kávéknál előnyös lesz a durvább őrlés.

A finom íz megfelelő kinyeréséhez azonban nagyobb nyomásra van szükség, és erre nem minden gép képes. Ha a víz túl lassan szivárog át a kávébabon, a kávé keserűbb, kellemetlen ízt kap. Ebben az esetben lépjen egy szinttel feljebb, és próbálja újra. Másrészt, ha a kávé gyengének, íztelennek és vizesnek tűnik, az őrlés túl durva lehet, és kisebb számmal kellene próbálkoznia.

A kávé mennyisége

Általában minél több kávét használnak, annál erősebb az ital. Javasoljuk, hogy kezdje a legfinomabb őrléssel és a legnagyobb kávémennyiséggel, amelyet a gép kezelni tud. Ha a kávé kicsit „iszapos” lesz, és az íze túl keserű, próbáljon ki kisebb mennyiséget. Ha megtalálta a kedvenc kombinációját, mentse el – így legközelebb egyetlen gombnyomással elérheti.

A víz és a tej mennyisége

A víz (és a tej, ha a recept megköveteli) beállítása nagyban függ a személyes preferenciáktól. Kipróbálhatja a kedvenc italának gyári beállításait, de azt javasoljuk, hogy ellenőrizze, hogy megfelel-e az igényeinek. Sok gépen 30, 40 vagy akár 50 ml-es az „espresso” néven elmentett ital – ( a 25 ml helyett, ahogy a jó hírű kávézókban készítik).

Hőfok

A megfelelő eszpresszó recepthez valamivel 90°C feletti vízhőmérséklet szükséges. Alacsonyabb hőmérsékleten a víz nem vonja ki teljesen a kávébab ízét, míg magasabbnál (közel 100 °C-on vagy annál magasabban) a bab megég, ami keserű ízt eredményez. Amint ebből a kísérletből is látható, az elfogadható hőmérsékleti tartomány alsó végénél a kávé savanyúbb lesz, míg a felső végén édesebb és keserűbb.

Ha a tejet 65°C fölé melegíti, a denaturáció miatt kellemetlen ízt kap, és ez tönkreteheti az italát. A cappuccino számára az 55°C az ideális tejhőmérséklet.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a kávé tálalási hőmérsékletéről sem. Eszpresszó esetén ez ~ 67°C fok. Mivel a hideg csésze a kelleténél alacsonyabbra csökkenti az ital hőmérsékletét, a pohármelegítő tálca jó kiegészítő, különösen akkor, ha a felső kategóriás modelleket hasonlítja össze.

'Fel a tetejéhez' gomb