A legjobbtesztek.hu számtalan órát tölt kutatással, hogy segítsen Önnek vásárlás során megtalálni a legjobb termékeket. Az itt található összes termék a csapatunk által, függetlenül kerül kiválasztásra. Amennyiben Ön a feltöltött tartalmainkban található linkeken keresztül vásárol, azáltal mi némi jutalékot kereshetünk, így támogatva munkánkat.

Az 5 legjobb kézifűrész 2024

The hand saw has existed since time immemorial and has evolved steadily over the centuries. Although even the best hand saw may seem a bit outdated compared to chainsaws, its importance remains unquestionable.

Legjobb japán fűrész
4.0 / 5

Az Extol Premium kézifűrész a megfelelő eszköz, ha egyenes vonalú, tiszta vágási felületre van szükség. Ez a kézifűrész kisebb, speciálisabb feladatokhoz alkalmas.

Előnyök

 • Vékony, hajlékony fűrészlapjának köszönhetően a munkadarab szélének közelében vagy a talajhoz közel is tud vágni vele.
 • Erőfeszítés nélkül, szépen lehet vágni vele
 • Használata biztonságos
 • 24 hónapos garancia van rá

Hátrányok

 • A fűrészlap túl rövid ahhoz, hogy vastag deszkákat is át tudjon vágni.
Legjobb illesztőfűrész
4.2 / 5

A precíz famegmunkáló gépek modern világában a Kreator 8090001 kitűnik a tömegből. Kétségkívül ez a legjobb illesztőfűrész, és ott is boldogul, ahol a motoros fűrész nem.

Előnyök

 • Elég jól irányítható a vágás közben
 • Nagyfokú precizitást tesz lehetővé
 • Tömege kicsi és könnyen szállítható
 • A fűrészlap nemesacélból készült

Hátrányok

 • E fűrésszel csupán faanyagot lehet vágni
Legjobb profi fűrész
4.8 / 5

Ez a nagy igénybevételre tervezett fűrész a legjobb professzionális fűrészek közé tartozik, és sokféle anyag vágásához alkalmas. Aggresszív többfunkciós szerszám, amely ideális a gyors fűrészeléshez.

Előnyök

 • Használható MDF-hez, gipszkartonhoz és minden fafajtához
 • A vásárlói kritikák szerint a Stanley Jet Cut fűrész hosszabb élettartamú, mint más hasonló típusú fűrészek
 • Műanyagból és gumiból készült markolata nagyon komfortos a vágás során
 • Kis tömegű, könnyen hordozható fűrész
 • Korrózióálló fűrészlapja van

Hátrányok

 • Az 550 mm-es Stanley Jet Cut nem minden szerszámosládába fér bele
Legjobb rókafarkú fűrész
4.6 / 5

A Pilana 22-5289 profi kézifűrész, amivel porózus beton és szigetelőlap is gond nélkül vágható. Kifejezetten hosszú, merev acél fűrészlapja nem hajlik meg a munkavégzés során.

Előnyök

 • Méretes famarkolata komfortos a vágás során
 • A fűrésznek korrózióálló fűrészlapja van
 • Precíz vágás készíthető vele

Hátrányok

 • A Pilana rókafarkú fűrész meglehetősen nehéz: közel 1,5 kiló
Legjobb keretes fűrész
4.5 / 5

A Fiskars 1000615 SW31 segítségével hathatósan és biztonságosan apríthatunk farönköket és egyéb faanyagot. Alkatrészei könnyen cserélhetőek, így megbízható eszköz az ácsipari munkákhoz.

Előnyök

 • Durva fogazata révén átvág ágakat, gallyakat, fatörzseket.
 • A fűrészlap mindkét irányban vág, így felgyorsítja a fűrészelést.
 • Az ergonomikus markolat ujjvédővel is el van látva, ami segíti a biztonságos és kényelmes munkavégzést
 • Kiváló minőségű acél fűrészlapja van, amely egyszerűen cserélhető
 • E kézifűrészhoz jár fűrészlapvédő, így használaton kívül biztonságosan tárolható

Hátrányok

 • A fűrészlap könnyen meghajlik, így az egyenes vonalú vágás nem garantált

Hand saw purchase guide

Mivel hatalmas a választék, a legjobb kézifűrész kiválasztása nem mindig egyszerű feladat. Összegyűjtöttük az alapvető szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni egy ilyen szerszám vásárlásakor – a kézi fűrész ára mellett.

hand saw price

A kézifűrészek előnyei

A kézifűrész számos különböző feladatra alkalmas flexibilis, sokoldalú és tartós szerszám. A különféle kézifűrészek műszaki jellemzői is sokrétűek, de főbb általános előnyeiket az alábbiakban soroljuk fel.

Precíz vágás

A kézifűrészek általában sűrű fogazatú fűrészlappal rendelkeznek, ezáltal tiszta és precíz vágást tesznek lehetővé. Így a vágási felület a lehető legjobb minőségű lesz.

Biztonság

A motoros fűrészekkel szemben a kézifűrésznél használójának karja az energiaforrás. Így nem veszítjük el fölötte az uralmat, hiszen amint megáll a kar, a fűrész is megáll.

Nem kell áramforrás

A kézifűrészek működtetéséhez kizárólag a felhasználó ereje szükséges – azaz nem kívánnak meg sem hálózati áramot, sem újratölthető akkumulátort (ami pedig jelentős költségnövelő tényező).

Kézifűrész-fajták

Modelltől függően számos különböző kézifűrész-típus létezik. Az alábbiakban részletesebben ismertetjük ezeket.

Rókafarkú fűrész

A rókafarkú fűrész nagy méretű fa-, furnér- és MDF-lemezek kisebb darabokra vágásához való. E kézifűrészek fűrészlapja vékony és hajlékony, nincs merevítése, és az egyik végén található markolat. A rókafarkú fűrészek fogazata nagy fogakból áll, így nagyobb lapok vágásához és gyors fűrészeléshez alkalmas.

Előnyök

 • Használata egyszerű
 • Kis mérete és tömege révén más fűrészekhez képest nagyon könnyen hordozható.
 • Áramot nem igényel, hiszen emberi erővel működik
 • Biztonságos, mivel használata során nem esünk át a vezetékeken

Hátrányok

 • A motoros fűrészekhez képest ezzel tovább tart akár egyszerűbb feladatok elvégzése is

Illesztőfűrész

E szerszám esetében a fűrészlap vágóéllel átellenes végén merevítőléc található. Az illesztőfűrész lapja merev és törékeny, apró fogazatú – így precíz fafűrészeléshez és illesztésekhez való. Amikor épületasztalos-munkáknál szükséges a pontos vágás, az illesztőfűrész jelenti a megoldást. Az illesztőfűrésszel különösebb erőfeszítés nélkül végezhetünk egyenes vonalú vágást.

Előnyök

 • Apró fogazata révén pontos vágást tesz lehetővé
 • A fűrészlap többnyire acélból vagy sárgarézből van, tehát hosszú élettartamú

Hátrányok

 • A szerszám használata ügyességet kíván, vagyis gyakorlat szükséges hozzá.

sharpening a hand saw

Keretes fűrész

A keretes avagy kávás fűrész keskeny és hajlékony fűrészlapja két kar között van kifeszítve; a két feszítőkar pedig középen össze van fogatva egy rúddal, így H alakot képez. A keretes fűrész sokféle famegmunkálási feladathoz alkalmas: keresztirányú vágáshoz, ívelt vágásokhoz, hasító vágáshoz és alakra vágáshoz.

Előnyök

 • A hosszú fűrészlap gyors vágást tesz lehetővé
 • A keretes fűrész készítése viszonylag egyszerű, így nem drága eszköz

Hátrányok

 • A keretes fűrész gyorsan le tud fárasztani, mert erőkifejtés szükséges a használatához.

Hogyan válasszak jó kézifűrészt?

Ha hosszú élettartamú szerszámot szeretnénk kedvező áron, akkor jól meg kell fontolni a megfelelő kézifűrész kiválasztását. Több tényezőt is ajánlott figyelembe venni, de bizonyos szempontok az összes kézifűrész-modellre vonatkoznak.

Konstrukció

A kézifűrészek fűrészlapja általában acélból, sárgarézből vagy edzett acélötvözetből készül. Ezek az anyagoknak az alkalmazásával megelőzhető, hogy a fűrész fogazata túlságosan gyorsan életlenné váljon és állandó élezésre szoruljon. E kiváló minőségű anyagok révén ráadásul a fűrészlap ellenálló a fizikális behatásokkal és az elhasználódással szemben.

A fűrész markolata épp olyan lényeges, mint a fűrészlap. Ha nem jó a markolata egy fűrésznek, akkor használata is problémás, mivel nehezen irányítható lesz és kényelmetlen, felhólyagosodhat tőle a használója keze. Kézifűrész vásárlásakor olyan fűrészt válasszon, amelynek ergonomikus, gumírozott markolata van: ezek biztosítják a legnagyobb komfortot és a fűrész irányítását is megkönnyítik.

A fűrészlap hossza

Rövidnek tekinthető a fűrész, ha a fűrészlap hossza 25-30 centi között van – ez ideális metszéshez, kertészkedéshez és ház körüli munkákhoz. Ha a fűrészlap 51-56 cm hosszúságú, az már a hosszúak közé sorolható – ilyen fűrésszel gyorsabban végezhető el az adott feladat, mert a teljes karhosszúság kihasználható a fűrészelés során.

A fogak formája 

A kézifűrész fogazata nagyban meghatározza, hogy milyen könnyen vágja át a szerszám a faanyagot és milyen minőségű lesz a vágási felület. A kézifűrész vásárlása során kétféle fogazatot kell figyelembe venni. A hasító fogazás a száliránnyal párhuzamosan, annak mentén történő vágásra való. A fogak vésőként működnek, így nem hajlanak kifelé. A hasító fogazás a fába nem belehasít, hanem elmarja azt. A keresztvágó fogazás ellenben élesen kifelé hajlik, így a szálirányra merőleges, a rostokat átvágó fűrészelésre alkalmas.

foxtail saw

A fogak száma

A kézifűrész kiválasztásakor szempontként merül fel az egy hüvelykre eső fogak száma (TPI). A fogak száma segít annak eldöntésében, hogy az adott fűrészlap keresztvágásra vagy hasító vágásra való-e. A fogak száma ezen kívül utal arra is, hogy a fűrészlap inkább falazathoz, ácsmunkához, vastag vagy vékony anyagokhoz optimális.

A vásárlás során azt a mutatószámot érdemes figyelni, hogy PPI (egy hüvelykre eső hegyek száma) vagy TPI (egy hüvelykre eső fogak száma). Ha sűrűbb fogazatú a fűrészlap, akkor simább és tisztább felületű lesz a vágás. Az ilyen fűrészek tépés vagy szálkásodás nélkül vágják a faanyagot. A kevesebb foggal ellátott fűrészlap viszont gyors fűrészelésre való, így hosszanti és keresztirányú daraboláshoz praktikus.

Húzó-vagy tolóirányú vágás

A fűrész fogazatából kiderül, hogy tolóirányú vágásra való-e. Amennyiben a fogak hegye a fűrész markolatával ellentétes irányba mutat, a fűrésszel tolóirányban lehet vágni. Ha a fogak hegye a markolat irányába mutat, akkor húzóirányú fűrészeléshez alkalmas.

Feszítés és hajlékonyság

Ha könnyűszerrel szeretne egyenes vonalban vágni, akkor edzett fűrészlapos kézifűrészt válasszon, ugyanis az ilyen fűrészlap feszítése nagyobb. Ha viszont barkácscélokra vagy kevésbé precíz vágásokhoz alkalmas fűrészlapot keres, akkor a hajlékony fűrészlapra essen választása.

Edzett hegyű vagy újraélezhető

Az edzett élű fűrészek erős acélgerinccel vannak merevítve, így alkalmasak finomabb munkákhoz. Ezek azonban nem élezhetőek újra, ha a fogazat tompa lett. Az újraélezhető fűrészek gazdaságosabbak és megbízhatóbbak az edzett élűeknél, mert újraélezhetőek, ha a fogazatuk eltompult.

hand saw

Tippek a kézifűrész szakszerű használatához

A kézifűrész használata előtt és során számos biztonsági óvintézkedésre van szükség. Használat előtt vizsgálja meg a kézifűrészt, hogy a markolat nem repedt vagy szálkásodott meg, a rögzítések nem lazultak ki, nem hiányos a fogazat. A fűrészlap élességét ne a kezével vagy ujjaival ellenőrizze.

A fűrészelendő fa- vagy egyéb anyagot is fontos megvizsgálni a munka előtt. Lehetnek ugyanis benne szögek vagy egyéb beleágyazódott tárgyak, amelyek kárt tehetnek a kézifűrészben. Az ilyen tárgyakba ütköző fűrész ráadásul meghajolhat, ami sérülést okozhat.

A munkadarabot rögzítse satuval a munkafelülethez. Így nem mozdul el a fűrészelés során és a vágás egyenes lesz. A vágást kezdje lassan és óvatosan, hogy a fűrészlap ne ugorjon vagy szoruljon meg. Kézifűrészek sokféle méretű és típusú fűrészlappal kaphatóak – okvetlenül a fűrészelni kívánt anyaghoz megfelelő fűrészlaptípust válassza.

A fűrész használata során elengedhetetlen a védőszemüveg vagy arcvédő maszk viselése. Az ilyen védőfelszerelés megóvja szemét a fűrészportól és forgácstól. Amikor a kézifűrészt szállítja vagy pakolja, mindig a markolatánál fogja meg úgy, hogy a fűrészlap lefelé legyen, illetve ne ön felé nézzen.

A kézifűrész élezése

Amikor eltompul az újraélezhető fűrészlap fogazata, teljesítménye leromlik. A tompa fogazat jelzi, hogy ideje újraélezni a fűrészlapot. A tompa élű kézifűrész megakad a fában, így a munka menete is akadozni fog. Ha a fűrész fogai terpesztésre szorulnak, ahhoz terpesztőfogót érdemes használni, amellyel a fogazat egyenletessé tehető. Ilyenkor a fogazat egyik oldalával kell kezdeni, ahol minden második fogat kiigazítunk – majd átfordítjuk a fűrészlapot, és a másik oldalon is elvégezzük ugyanezt.

A fogak élezéséhez használjon reszelőt, ám még ezt megelőzően fogassa satuba a fűrészt, hogy stabil legyen. A satuba fogott kézifűrész ráadásul rezegni sem fog a fogazat reszelése közben. Ha a fűrész hasító fogazású, akkor a fogakra keresztirányban reszeljen; a keresztvágó fogazás esetében pedig a fogakra 45°-os szögben.

A kézifűrész akkor használható hatékonyan, ha gondosan tisztán tartja. Ezenkívül figyeljen rá, hogy a szerszám nem sérült-e meg, és szükség esetén cserélje ki vagy javítsa meg a sérült elemet. A kézifűrészt tárolja biztonságos módon, és ha tartozik hozzá fűrészlapvédő, akkor a használaton kívüli fűrészre a biztonságos tárolás érdekében mindig helyezze fel. Zárt, gyerekek számára nem hozzáférhető helyen tárolja a szerszámot. A fűrészlapot enyhén olajozza be, hogy az elkövetkezőkben is problémamentesen használható maradjon.

Zárszó 

A hand saw is an essential carpentry tool that is needed in every household. There are many different types of hand saws available in stores – which is why we have put together the guide above. This is to make it easier to choose the hand saw that will do the best service and also the price of the hand saw that will prove to be the most affordable.

best hand saw

'Fel a tetejéhez' gomb