A legjobbtesztek.hu számtalan órát tölt kutatással, hogy segítsen Önnek vásárlás során megtalálni a legjobb termékeket. Az itt található összes termék a csapatunk által, függetlenül kerül kiválasztásra. Amennyiben Ön a feltöltött tartalmainkban található linkeken keresztül vásárol, azáltal mi némi jutalékot kereshetünk, így támogatva munkánkat.

Az 5 legjobb külső merevlemez 2024-ben

Egy számítógép tárkapacitásának ma már elengedhetetlen része a külső merevlemez. Akár a PC teljesítményét szeretné növelni, akár a játékélményt felturbózni, az alábbi külső merevlemez teszt keretein belül összaválogattuk önnek a legmegbízhatóbb és legtartósabb modelleket.

Legjobb hordozható
4.8 / 5

Ha praktikus adathordozási megoldást keres vagy az Xbox One tárhelyét bővítené, az Elements kiváló választás. Nagy tárhelyet kínál elfogadható áron.

Előnyök

 • E Western Digital külső merevlemez rengeteg tárhelyet nyújt kedvező áron.
 • Egyszerű kialakítása révén jól használható számítógéppel, játékkonzollal és egyéb gazdagéppel is.
 • Windowshoz előre formatált és csatlakoztatás után azonnal működik.
 • Átformatálható, így Windows és Mac számítógépen egyaránt használható.

 

Hátrányok

 • A biztonsági másolatot készítő szoftver extrakiadást jelent a 30 napos próbaidőszak után. 
 • Nem támogatja a biztonsági célú titkosítást.
 • Rövid a garancia, csupán egy év.
Legjobb asztali
4.8 / 5

Hatalmas tárhelyet nyújt adatai tárolásához. Hálózati adattároló eszközként, a hálózatra kötött rendszerek közti adatmegosztásra is kiváló.

Előnyök

 • Jókora tárhelyet kínál
 • Könnyen használható: Windows plug-and-play
 • Az USB-kábel visszafelé kompatibilis az USB 2.0-val
 • Egy átlagos filmfájl átmásolása nagyjából 20 másodpercbe telik

 

Hátrányok

 • Adatátviteli sebessége nem a legnagyobb
 • A sima felületű műanyag ház könnyen maszatolódik

 

Legjobb középkategóriás
4.7 / 5

Kis tömegű, jó konstrukciójú külső adattároló eszköz, ami megfelelő lesz, ha strapabíró, hordozható fájltárolási megoldást keres. Masszív, mint egy tank; ár-teljesítmény aránya pedig elsőrangú.

Előnyök

 • Háromréteges kialakítású: gumírozott külső borítása fokozza az ütésállóságát
 • 3 éves garancia
 • Szabványos USB 2.0/3.0 típusú csatlakozás
 • Az Adata külső merevlemez súlya igen kicsi – kábel nélkül 176 gramm
 • Csendes működés

 

Hátrányok

 • Átlagos adatolvasási és -írási sebesség
 • A tok szinte alig hozzáférhető

 

PS4-hez ez a legjobb
5.0 / 5

E Seagate külső merevlemez ideális PlayStation-höz, mivel elegendő legalább tíz teljes játék tárolásához. Tömege csupán 150 gramm, azaz könnyedén hordozható; tárkapacitása pedig 1, 2, 4 vagy 5 TB.

Előnyök

 • A PS4 jelentős javulását idézheti elő sebesség, teljesítmény és megbízhatóság tekintetében
 • Minden meg van oldva külsőleg, így nincs szükség házilagos állítgatásra
 • A külső merevlemezre telepített játékok némileg jobb teljesítményt nyújtanak, mint belső merevlemezen lévők
 • A Seagate Game Drive PS4 külső merevlemezen megoszthatóak másokkal a játékok

 

Hátrányok

 • Mivel ez külső megoldás, a meghajtó könnyebben megsérülhet
 • Műszaki szempontból az USB-csatlakozó bedugása-kihúzása idővel károsodáshoz vezethet

 

A legjobb gazdaságos
4.7 / 5

A Seagate Expansion meghajtók kapacitása 2, 3 vagy 4 TB – az ár pedig a tárhely méretétől függ. Visszafelé kompatibilis, tehát e merevlemez USB 2.0 és USB 3.0 csatlakozójú eszközökkel is használható.

Előnyök

 • Könnyen beüzemelhető hordozható merevlemez
 • A számítógéppel való használathoz nem kell kiegészítő szoftver
 • Visszafelé kompatibilis az USB 2.0-val
 • Beépített áramgazdálkodási rendszer segíti az energiahatékonyságot

 

Hátrányok

 • A meghajtóhoz nem jár biztonsági másolatot készítő szoftver

Vásárlói útmutató

A külső merevlemez a tárhelybővítés egyik legkedvezőbb költségű módja. A géphez csatlakoztatva azonnal plusz tárhelyhez jutunk további hardveres módosítgatások nélkül. Mivel a laptopok és asztali gépek eleve rendelkeznek beépített merevlemezzel a szoftverek és játékok tárolására, a külső tárhely tovább növeli a rendelkezésre álló tárkapacitást.

A piaci trendek folyamatosan változnak, így a meghajtók formája, mérete és kialakítása is sokféle lehet. Ezért a piaci trendek helyett az adott gép teljes operációs rendszerének figyelembe vételével érdemes meghoznia döntését.

külső merevlemez ár

Miért hasznos a külső merevlemez?

A külső merevlemez hordozható tárolóeszköz, amelyet sokféle adattípus tárolására használhatunk. A számítógép belső tárhelye elég gyorsan megtelik, ezért is van nagy szükség további szabad kapacitásra.

A külső HDD könnyen használható, hordozható és más géphez is csatlakoztatható; szükség esetén bármikor azonnal tárhelyet biztosít. A külső merevlemez legnagyobb előnye, hogy használatával különböző gépek között hatalmas adatmennyiséget lehet átvinni.

A külső merevlemez ugyanakkor gamerek számára is reális megoldás a PS4 kapacitásának növelésére. Lehetővé teszi számukra, hogy az adataik saját kézben maradjanak, ráadásul a felhőalapú megoldásokhoz képest nagyobb biztonságot nyújtanak.

A külső merevlemezek fajtái

A külső merevlemezek két kategóriára bonthatóak a mellékelt szoftverek, a kompatibilitás és a különböző részegységekkel való integrálhatóság alapján. Kijelenthető, hogy a legfontosabb különbség az adattárolás technológiájában rejlik – így jutunk el a meghajtók két alapvető csoportjához.

Merevlemez (HDD)

A HDD a korábbi műszaki szintet képviselő adattároló eszköz, amely forgó lemez és mágneses technológia révén oldja meg az adatok tárolását. A meghajtó író-olvasófejekkel ellátott karja rögzíti a lemezen az adatokat, illetve nyeri vissza onnan. Ez a kar – a lemezjátszóéhoz hasonlóan – a lemez felülete fölött oda-vissza mozog és így éri el a különböző tárhelyszektorokat.

Mivel a HDD technológia régebbre tekint vissza, mint az SSD, általában ez az olcsóbbik opció. Olyan adatokhoz alkalmas, amelyekhez gyakran hozzá kell férni. HDD jellemzően 2,5 hüvelykes méretben kapható laptopokhoz és 3,5 hüvelykes méretben asztali számítógépekhez.

Tartós állapotú meghajtó (SSD)

A “tartós állapot” nem az adattárolásra használt tényleges technológiára utal. A tartós állapotú meghajtók integrált áramkörökben tárolják az adatokat, amely kihatással van többek között a méretre és teljesítményre is.

Mivel e technológia forgó lemez alkalmazása nélkül működik, a tartós állapotú meghajtó akár egy postai bélyeg méretére is csökkenthető. A rajta tárolható adatmennyiség azonban az adott modelltől függ. Az SSD ideális megoldás kis méretű eszközökhöz, így például a vékony 2-az-1-ben laptopokhoz.

Az SSD az adatok elérési idejét drámai mértékben csökkenti, mivel a felhasználónak nem kell kivárnia az író-olvasófej “bemelegedését”.

külső merevlemez akció

Mire ügyeljünk külső HDD vásárlásakor

Rengeteg külső adattárolási opcióból válogathatunk, így nem biztos, hogy egy tetszőlegesen kiválasztott külső merevlemez pontosan kiszolgálja az ön igényeit. Bizonyos alapvető szempontokat át kell gondolni, mielőtt beruházunk egy ilyen nagy fontosságú másodlagos tárolóeszközbe.

Tárhely

A külső merevlemezek kapacitása általában 500 GB-tól 8 TB-ig terjed. Ha dokumentumok, fotók vagy egyéb médiafájlok egyik gépről a másikra történő átviteléhez ideális külső meghajtót keres, akkor a közepes kapacitásúak jó megoldást kínálnak.

Aki filmek százait szeretné tárolni rendszeres átmásolgatás nélkül, annak akár 2 TB tárhelyre is szüksége lesz. Fájlok hosszú távú tárolásához érdemes legalább 1 TB tárhelyet biztosító meghajtót választani.

Hálózati csatlakozás

A külső merevlemezek többsége kábellel csatlakoztatható hálózatra, de kaphatóak vezeték nélküli eszközök is a piacon. A legfőbb különbség, hogy a vezeték nélküli merevlemeznek beépített újratölthető akkumulátora van, illetve router nélkül is képes több eszközhöz kapcsolódni.

A külső merevlemezek legkorszerűbb modelljeinek hálózati adattárolós (NAS) meghajtója van. E meghajtókban sokszor beépített wifi vagy ethernet-port van, így több számítógép is osztozhat a tárhelykapacitásán.

Egyes NAS megoldások nyomtatószerverként is képesek üzemelni, így a nyomtatóeszközöket USB-portra csatlakoztatva a felhasználók több hálózati számítógépről is nyomtathatnak dokumentumokat.

Áramforrás

A külső merevlemezek áramellátásához jellemzően USB-kábel szükséges. Egyes modellek azonban kiegészítő áramforrást igényelhetnek. A hordozható merevlemezek áramellátása USB-kábellel valósul meg, míg az asztali merevlemezeknek külső házra is szüksége lehet az áramforráson túl.

További lehetőség, ha az USB-kábelt közvetlenül a számítógép USB-portjához csatlakoztatjuk – így nagyobb fokú mobilitást érünk el és AC-adapterre sem lesz szükség. Amennyiben ön laptopot használ, a merevlemez gyorsabban lemerítheti az akkumulátort.

Méret és hordozhatóság

A meghajtó méretétől függ annak hordozhatósága. A külső HDD némileg nagyobb, mint egy szokványos powerbank, de kis helyen is elfér, bár kissé nehezebb.

A külső asztali HDD hordozhatósága azonban attól függ, mennyire könnyen telepíthető át a teljes asztali konfiguráció.

Kompatibilitás

A külső merevlemezeket általában konkrét operációs rendszerhez formatálják. A Mac OS-hez formatált külső meghajtó nem nagyon tud majd Windows 10 operációs rendszerrel működni.

Ez az állapot azonban módosítható: újraformatálhatja vagy particionálhatja a lemezt, így különböző operációs rendszerekkel is működőképes lehet. Ám ha ezt a macerát szeretné elkerülni, akkor még a vásárlást megelőzően győződjön meg róla, hogy kompatibilis-e az ön operációs rendszerével.

külső hdd ár

Tartósság

A modern külső merevlemezeknek strapabíró külső háza van, ami megóvja a károsodásoktól. Ez a technológia a HDD és SSD esetében is jelen van, de a kétféle meghajtónak egészen más a fizikális kialakítása. Egyes merevlemezek esetében katonai szintű műszaki jellemzők képezik a tartósság viszonyítási alapját.

Az SSD jobban tűri azt, ha leejtik, mivel kevesebb mozgó alkatrésze van, mint a hagyományos merevlemeznek. Ez fontos tényező, ami az SSD mellett szólhat – főleg ha a tartósság az ön számára lényeges szempont.

Ár

A gyártók általában felmérik, hogy milyen jellemzők igazán fontosak a fogyasztók számára, majd az adott kategóriára megállapítanak egy konkrét árszintet. Még olyan eszközök esetében is széles intervallumban szórnak a külső merevlemez árak, amelyek külsőre hasonlóan néznek ki. A nagyobb tárkapacitás általában magasabb árban fog tükröződni.

Az ár-érték arányt felbecsülhetjük úgy, hogy az adott HDD árát elosztjuk tárkapacitásával és így megkapjuk az egy gigabájtra vetített költséget. A ár/gigabájt értéke a nagyobb tárhelyt biztosító merevlemezek esetében általában alacsonyabb. A WD 1 TB Blue HDD esetében például 9 Ft/GB, míg a WD 6 TB Blue-nál 6 Ft/GB a fajlagos költség.

Adatátviteli sebesség

A kereskedelemben kapható külső merevlemezek teljesítményét több különböző tényező befolyásolja, de ezek közül fontos szempont a percenkénti fordulatszám (RPM). Magasabb fordulat/perc érték esetén az író-olvasófej gyorsabban olvassa ki az adatokat.

A meghajtó SATA sebessége sok esetben elhanyagolható fontosságú mérőszám. Egy modern meghajtó műszaki adatai lehetnek 3 GB/mp és 7200 RPM. Ebből az első érték a SATA sebesség, ami a SATA-kapcsolat maximális sebességére utal. Technikai szempontból elmondható, hogy egyetlen HDD sincs ilyen sebességű adatátvitelre kialakítva.

Megbízható mérőszámnak az RPM tekinthető, mivel egy 7200 RPM értékkel rendelkező meghajtó mindenképpen gyorsabb lesz, mint egy 5400 RPM-es.

HDD Interfész

Amikor a HDD és SDD között választ, formatényezőt (form factor) is kell választania. Mindössze két lehetőség adódik, és elsődlegesen gépe jelenlegi konfigurációja határozza meg a megfelelő opciót.

A külső merevlemezekre általában a 3,5 hüvelykes formatényező jellemző 10-20 TB közötti maximális kapacitással. A laptopba való HDD esetében viszont a 2,5 hüvelykes formatényező és 5-10 TB tárhely a tipikus.

A tartós állapotú eszközök kisebbek, mint egy HDD, mivel nincs mozgó alkatrészük. Ha SSD-t kell bekötnie 3,5 hüvelykes helyre, akkor adapterre lesz szüksége az interfész okán.

Kialakítás

A külső merevlemez kialakítása a minőségét is meghatározza. Az Apple iMac gépeihez tökéletesen illik egy ezüstszínű alumínium design – ha fontos önnek az elegáns megjelenés, akkor erre is érdemes tekintettel lennie.

A karcsúsított fémházas kialakítás jól hordozható és vonzó megjelenésű. A design a meghajtónak nem csupán a tartósságát, de mutatós küllemét is meghatározza.

legjobb külső merevlemez

Egyéb szempontok 

A külső merevlemez nem csupán arra jó, hogy a PC tárkapacitását bővítsük és még több fájl, zene és videó férjen el rajta. Sokoldalúsága révén játékkonzolokhoz is használható, ahol kedvezően befolyásolja az elérési sebességet, illetve a tárkapacitást.

Külső merevlemez játékkonzol bővítéséhez

Ha külső merevlemezt használunk játékkonzolhoz, azzal további tárhelyhez jutunk. Mivel a játékokhoz sok memória szükséges, a külső HDD révén a számítógép több játékot tud tárolni.

A külső játékmeghajtó használata előtt általában nem szükséges formatálás. E rugalmasságának köszönhetően külső merevlemezen remekül meg lehet osztani a játékokat több különböző eszköz között.

Adódhatnak olyan szituációk, amikor mégis szükséges a lemez előzetes formatálása. Ha a merevlemezt a játékkonzol bővítéséhez kívánja használni, ügyeljen arra, hogy kompatibilis legyen az operációs rendszerrel, hogy ez a probléma ne merüljön fel.

További külső portok

Ha rendszeresen másol fájlokat, akkor az átviteli sebesség épp olyan fontos, mint a tárkapacitás. Az SSD adatátvitele általában gyorsabb, mint a HDD-é – ugyanakkor a plusz külső csatlakozók megléte is alapvető fontosságú.

A PC-k és laptopok többségén vannak USB 2.0 portok, de az újabbakon már USB 3.0 portok is megtalálhatóak. Az USB 2.0 portok maximális sávszélessége elméletben 480 Mbps, míg az USB 3.0 esetében ez az érték 5 Gbps – vagyis az USB 3.0 nagyobb teljesítményre képes az USB 2.0 csatlakozóhoz képest.

Garancia

A külső merevlemez jellemzően sérülékeny elektronikus részegység. Ha leejtik akár nem túl magasról, külső sérülés talán nem mutatkozik majd rajta, de a meghajtó mégis tönkremehet.

A garancia az ilyen jellegű károsodásra is vonatkozik, vagyis különösebb huzavona nélkül kicserélik a terméket. A hosszabb időtartamú garancia azonban jelentheti azt, hogy az eszköz meghibásodásának esélyes nagyobb. Optimális esetben válasszunk olyan meghajtót, amelyre 1-2 éves garanciát adnak.

Biztonság

Figyelemre méltó tulajdonsága a külső merevlemezeknek, hogy rendkívül könnyen hordozhatóak (még a nagyobb modellek is). A meghajtó talán biztonságban van azoktól a hackerektől, akik a neten keresztül próbálkoznak, de ettől még minden további nélkül kerülhet rossz kezekbe.

A legtöbb merevlemez titkosítási funkciókat is kínál éppen az ilyen esetek negatív kihatásainak csökkentésére. Ám még ha a meghajtón nincs titkosítás, valószínűleg akkor is kompatibilis lesz valamilyen titkosító szoftverrel. Olyan fizikai biztonsági rendszert is alkalmazhatunk, mint a pin-kódos adathozzáférés.

Csatlakozás a felhőhöz

Jelentős hangsúlyeltolódás történt a fizikális tárolóeszkök felől a felhőalapú adattárolási eszközök irányába. Az intézmények többsége fokozatosan felismeri a felhőalapú adattárolás előnyeit, és ez a technológia a merevlemezekbe is integrálva van.

A NAS meghajtók a felhőtechnológiát hasznosítják, vagyis a hálózatra csatlatkoztatott eszközök a neten keresztül elérhetőek. Adatai biztonságától függetlenül a felhőalapú adattárolás ideális megoldás a meghibásodásból fakadó adatvesztés esetére.

hdd ár

Hűtőrendszer

A merevlemezes meghajtók lemezét motor forgatja akár percenként 15.000 fordulatot is produkálva. Ennek óhatatlanul is hőképződés lesz a mellékhatása, ami a merevlemezek meghibásodásának egyik leggyakoribb kiváltó oka például a fej lezuhanása vagy a zárlatossá válás révén.

A túlmelegedés teljes mértékben megelőzhető, mivel a külső merevlemezek többsége olyan fémbordákkal van ellátva, amelyek hőleadó felületként funkcionálnak. A környezeti hőmérsékletre azonban ajánlott odafigyelni és a használat mértékét korlátozni, ha a meghajtó hőmérséklete 40°C fölé megy.

A hőmérséklet figyelemmel kísérhető kifejezetten erre a célra készült alkalmazások telepítésével, ugyanakkor a számítógép hűtőrendszerét ugyancsak érdemes lehet feljavítani a meghibásodások kockázatának csökkentése érdekében. 

külső merevlemez teszt

'Fel a tetejéhez' gomb