A legjobbtesztek.hu szĂĄmtalan ĂłrĂĄt tölt kutatĂĄssal, hogy segĂ­tsen Önnek vĂĄsĂĄrlĂĄs sorĂĄn megtalĂĄlni a legjobb termĂ©keket. Az itt talĂĄlhatĂł összes termĂ©k a csapatunk ĂĄltal, fĂŒggetlenĂŒl kerĂŒl kivĂĄlasztĂĄsra. Amennyiben Ön a feltöltött tartalmainkban talĂĄlhatĂł linkeken keresztĂŒl vĂĄsĂĄrol, azĂĄltal mi nĂ©mi jutalĂ©kot kereshetĂŒnk, Ă­gy tĂĄmogatva munkĂĄnkat.

A legjobb légkondicionålók 2024

ÉrtĂ©kelĂ©s
ÉrtĂ©kelĂ©s
ÉrtĂ©kelĂ©s
ÉrtĂ©kelĂ©s

A kĂŒlönfĂ©le tĂ­pusĂș klĂ­maberendezĂ©sek

Az összes klĂ­maberendezĂ©s – eltĂ©rĂ©seiktƑl fĂŒggetlenĂŒl – ugyanazon az elven mƱködik: hƱtƑfolyadĂ©kot szĂĄllĂ­t a hƑt begyƱjtƑ hƑcserĂ©lƑ tekercstƑl a mĂĄsik, hƑt leadĂł hƑcserĂ©lƑ tekercshez. Az, hogy ezek az alkatrĂ©szek hol Ă©s hogyan kerĂŒlnek beĂ©pĂ­tĂ©sre, hatĂĄrozza meg a lĂ©gkondicionĂĄlĂł tĂ­pusĂĄt.

Monoblokk LĂ©gkondicionĂĄlĂłk

Az összes monoblokk klĂ­mĂĄban közös, hogy minden alkatrĂ©szĂŒk egyetlen testben van elhelyezve, vagyis – „monoblokk”. Az összes monoblokk-klĂ­mĂĄt kĂŒltĂ©ri egysĂ©g nĂ©lkĂŒl, zĂĄrt tĂ©rben törtĂ©nƑ elhelyezĂ©sre terveztĂ©k, mind lĂ©gcsƑvel van ellĂĄtva, amely a forrĂł levegƑt a szabadba ereszti ki.

Emellett a monoblokk klĂ­mĂĄk között nagy eltĂ©rĂ©sek lehetnek, Ă©s kĂŒlönfĂ©le altĂ­pusokba sorolhatĂłk:

 • HordozhatĂł/mobil monoblokk klĂ­ma egysĂ©gek. ÁltalĂĄban görgƑkkel vannak ellĂĄtva, hogy otthon vagy az irodĂĄban könnyen lehessen Ƒket mozgatni. LĂ©gcsövĂŒk ~2-3 mĂ©ter hosszĂș, Ă©s ĂĄltalĂĄban alacsony, 9000-12 000 BTU közötti kapacitĂĄssal rendelkeznek.
 • A padlĂłra rögzĂ­thetƑ monoblokk klĂ­ma egysĂ©gek a hordozhatĂł lĂ©gkondicionĂĄlĂłkhoz hasonlĂł kapacitĂĄssal rendelkeznek, azonban helyhez kötöttek. A padlĂłra, a fƑfalak mentĂ©n rögzĂ­tik Ƒket. ÁltalĂĄban 2 elszĂ­vĂłcsƑvel rendelkeznek, amelyek a falon kĂ­vĂŒl esnek.
 • Falra szerelt monoblokk klĂ­ma egysĂ©gek. Ezek az egysĂ©gek is a fentiekhez hasonlĂł kapacitĂĄssal bĂ­rnak, de maguk a kĂ©szĂŒlĂ©kek is a fƑfalra vannak felszerelve. Olykor „magasan falra szerelt klĂ­mĂĄnak” is hĂ­vjĂĄk Ƒket.
 • Ablakra szerelhetƑ monoblokk klĂ­ma egysĂ©gek. KĂŒlönleges vĂĄltozat – az ablak klĂ­mĂĄk könnyebben telepĂ­thetƑk, mivel nem igĂ©nyelnek fali munkĂĄt. Viszont elĂ©g zajosak tudnak lenni, Ă©s lezĂĄrnak egy ablakot, Ă­gy manapsĂĄg ritkĂĄn lĂĄthatjuk Ƒket.

Split légkondicionålók

Ez valĂłszĂ­nƱleg a legismertebb klĂ­ma tĂ­pus. A split klĂ­mĂĄk ugyanazon az elven mƱködnek, mint a fentiek, de a hƑgyƱjtƑ Ă©s a hƑleadĂł tekercsek kĂ©t egysĂ©gre vannak osztva – az egyik beltĂ©ri, a mĂĄsik kĂŒltĂ©ri. A kĂ©t split egysĂ©get rĂ©z szellƑzƑnyĂ­lĂĄsokon Ă©s elektromos kĂĄbelen keresztĂŒl csatlakoztatjĂĄk. KevĂ©sbĂ© zajosak, mint a monoblokk klĂ­mĂĄk, mert a kompresszoruk a szabadban helyezkedik el.

AkĂĄrcsak a monoblokk klĂ­mĂĄk, a split klĂ­maberendezĂ©sek is kĂŒlönfĂ©le altĂ­pusokba sorolhatĂłk:

 • Falra szerelhetƑ split klĂ­ma egysĂ©gek. A fali monoblokkokhoz hasonlĂłak, azonban kĂ©t egysĂ©gre vannak osztva – egy kĂŒlsƑre Ă©s egy belsƑre.
 • PadlĂłra helyezhetƑ split klĂ­ma egysĂ©gek. Ezek ugyancsak hasonlĂ­tanak a monoblokk klĂ­maberendezĂ©sekhez, de tekercseik kĂ©t rĂ©szre vannak osztva. A mĂĄsik kĂŒlönbsĂ©g az, hogy a padlĂłra helyezhetƑ split klĂ­mĂĄk tovĂĄbbi kĂ©t alkategĂłriĂĄba sorolhatĂłk: oszlop split klĂ­mĂĄk Ă©s szekrĂ©ny split klĂ­mĂĄk – itt a kĂŒlönbözƑ formĂĄk jelentik a fƑ eltĂ©rĂ©st.
 • HordozhatĂł/mobil split klĂ­ma egysĂ©gek. Ezeknek a modelleknek ĂĄltalĂĄban nagyobb a kapacitĂĄsuk, mint a hordozhatĂł monoblokk klĂ­mĂĄknak, de kevĂ©sbĂ© mobilak, mivel kĂ©t kĂŒlönĂĄllĂł egysĂ©gbƑl ĂĄllnak. MindazonĂĄltal tökĂ©letesen kihasznĂĄlhatĂłk, ha olyan klĂ­mĂĄra van szĂŒksĂ©g, amely egyszerre nagy teljesĂ­tmĂ©nyƱ Ă©s hordozhatĂł.
 • LĂ©gcsatornĂĄba szerelt split klĂ­maberendezĂ©s. JĂł vĂĄlasztĂĄs azokba az otthonokba, amelyek mĂĄr kiĂ©pĂ­tett lĂ©gcsatornĂĄkkal rendelkeznek. Ezeket a klĂ­ma egysĂ©geket egyszerƱen a lĂ©gvezetĂ©k fölĂ© telepĂ­tik. Gyakran hĂ­vjĂĄk Ƒket „csatorna-” vagy „központi” lĂ©gkondicionĂĄlĂłknak.

Multi Split légkondicionåló

A többszörösen elĂĄgazĂł multi split klĂ­maberendezĂ©s olyan klĂ­ma tĂ­pus, amelyben egy kĂŒlsƑ egysĂ©ghez több beltĂ©ri egysĂ©g tartozik. KivĂĄlĂł lehetƑsĂ©g, ha több közeli, de elkĂŒlönĂ­tett helyisĂ©gben van szĂŒksĂ©g klĂ­mĂĄra. A multi split klĂ­mĂĄk sokkal erƑsebb kondenzĂĄtor egysĂ©gekkel rendelkeznek.

Egy mĂĄsik jĂł dolog velĂŒk kapcsolatban, hogy kĂŒlönfĂ©le beltĂ©ri egysĂ©gek hasznĂĄlhatĂłk hozzĂĄjuk. ElƑfordulhat, hogy multi split klĂ­mĂĄja 4 belsƑ egysĂ©get tartalmaz, melyek mindegyike kĂŒlönbözik egymĂĄstĂłl – egy lehet falra szerelhetƑ, a mĂĄsik padlĂłra helyezett oszlop, a harmadik padlĂłra rögzĂ­tett szekrĂ©nyklĂ­ma, mĂ­g a negyedik lehet pl. mennyezeti kazetta.

Mire kell figyelnem légkondicionåló våsårlåsakor?

Az Ön igĂ©nyeinek leginkĂĄbb megfelelƑ lĂ©gkondicionĂĄlĂł kivĂĄlasztĂĄsakor több fontos tĂ©nyezƑt Ă©rdemes figyelembe venni:

KapacitĂĄs

Az elsƑ Ă©s legegyszerƱbb dolog azt kiderĂ­teni, hogy mekkora teljesĂ­tmĂ©nyƱ klĂ­mĂĄt Ă©rdemes vĂĄlasztani. Csak mĂ©rje fel otthona vagy irodĂĄja terĂŒletĂ©t nĂ©gyzetmĂ©terben, s ezek alapjĂĄn kiszĂĄmĂ­thatĂł, hĂĄny BTU-ra van szĂŒksĂ©ge.

KonstrukciĂł tĂ­pusa

Monoblokk, split vagy multi split?

A multi spliteket ĂĄltalĂĄban nagyobb irodĂĄkba vagy hĂĄzakba szĂĄnjĂĄk, ahol sok klĂ­ma egysĂ©gre van szĂŒksĂ©g.

A monoblokkok ĂĄltalĂĄban kis helyisĂ©gekben hasznĂĄlhatĂłk, pĂ©ldĂĄul egyszobĂĄs irodĂĄkban, pincĂ©kben, garĂĄzsokban Ă©s tetƑterekben. KivĂĄlĂłan alkalmasak akkor, ha nem akar bonyolult telepĂ­tĂ©st vĂ©gezni.

A split klímåk a legtöbb otthon és iroda esetében a legnépszerƱbb vålasztås.

Falra, padlĂłra, mennyezetre vagy ablakra szerelt?

A következƑ legfontosabb dolog, amelyrƑl dönteni kell, az az, hogy hovĂĄ szeretnĂ© telepĂ­teni a lĂ©gkondicionĂĄlĂłt. A falra vagy a padlĂłra szerelt verziĂłk a szokĂĄsos vĂĄlasztĂĄs, mivel az ablakra szerelt klĂ­mĂĄk meglehetƑsen zajosak, a mennyezeti klĂ­mĂĄk telepĂ­tĂ©se pedig ĂĄltalĂĄban bonyolultabb.

TovĂĄbbi funkciĂłk, amelyek hasznosak lehetnek

MiutĂĄn mĂ©rlegelte a fƑbb pontokat, a tovĂĄbbiakban mĂĄr csak a rĂ©szleteket kell meghatĂĄrozni:

 • Fizikai mĂ©ret Ă©s alak – mekkora mĂ©retƱ lĂ©gkondicionĂĄlĂłt szeretne, hovĂĄ szeretnĂ© elhelyezni, pl. bĂștorok közĂ© stb.
 • Zaj – ez kevĂ©ssĂ© jelent problĂ©mĂĄt alagsorokban, garĂĄzsokban Ă©s tetƑterekben, ĂĄm zavarĂł lehet lakĂł- Ă©s irodahelyisĂ©gekben.
 • EsztĂ©tika – a legtöbb mƱszaki berendezĂ©shez hasonlĂłan a lĂ©gkondicionĂĄlĂłk is kĂŒlönbözƑ kivitelben Ă©s szĂ­nben kaphatĂłk, hogy jobban illeszkedjenek a belsƑ tĂ©r kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz.
 • HƑszivattyĂș – ha azt akarja, hogy a hĂĄlĂłzata ne csak hƱtĂ©sre, hanem fƱtĂ©sre is szolgĂĄljon, Ă©rdemes megfontolni egy jĂł hƑszivattyĂșval rendelkezƑ modell beszerzĂ©sĂ©t.
 • Energy Star minƑsĂ­tĂ©s – ez a besorolĂĄs hatĂĄrozza meg, hogy a klĂ­ma mennyire energiahatĂ©kony. Ha nem akar tĂșl sokat fizetni a lĂ©gkondicionĂĄlĂł napi mƱködĂ©sĂ©Ă©rt, vĂĄlasszon egy Energy Star besorolĂĄsĂș modellt.
 • KiegĂ©szĂ­tƑ szolgĂĄltatĂĄsok – vĂ©gĂŒl, de nem utolsĂłsorban, mĂ©rlegelje, hogy milyen kiegĂ©szĂ­tƑ tulajdonsĂĄgokat szeretne a klĂ­ma rendszerĂ©hez. Ilyenek pĂ©ldĂĄul a tĂĄvirĂĄnyĂ­tĂł, az ĂĄllĂ­thatĂł sebessĂ©gƱ ventilĂĄtor, a lĂ©girĂĄny vezĂ©rlĂ©s, a kĂŒlönfĂ©le tĂ­pusĂș szƱrƑk, az Ăłra, a programozhatĂł idƑzĂ­tƑ, Ă©s mĂ©g sok mĂĄs.

MĂ©g sok minden van, amit el lehetne mondani a klĂ­maberendezĂ©sekrƑl Ă©s azok mƱködĂ©sĂ©rƑl. De vĂ©gsƑ soron az otthonĂĄba vagy irodĂĄjĂĄba szĂĄnt legmegfelelƑbb lĂ©gkondicionĂĄlĂł kivĂĄlasztĂĄsa azt jelenti, hogy kiszĂĄmĂ­tja Ă©s mĂ©rlegeli a szĂŒksĂ©ges kapacitĂĄst, a kiindulĂĄsi ĂĄrat, a tĂ­pust Ă©s a modellt, a telepĂ­tĂ©st, az energiafogyasztĂĄst, a kivitelezĂ©st Ă©s minden egyĂ©b tulajdonsĂĄgĂĄt. Amint megtalĂĄlja az Ön igĂ©nyeinek megfelelƑt, az lesz az egyik legjobb befektetĂ©se, amelyet otthonĂĄra vagy irodĂĄjĂĄra fordĂ­tott.

'Fel a tetejéhez' gomb