A legjobbtesztek.hu sz√°mtalan √≥r√°t t√∂lt kutat√°ssal, hogy seg√≠tsen √Ėnnek v√°s√°rl√°s sor√°n megtal√°lni a legjobb term√©keket. Az itt tal√°lhat√≥ √∂sszes term√©k a csapatunk √°ltal, f√ľggetlen√ľl ker√ľl kiv√°laszt√°sra. Amennyiben √Ėn a felt√∂lt√∂tt tartalmainkban tal√°lhat√≥ linkeken kereszt√ľl v√°s√°rol, az√°ltal mi n√©mi jutal√©kot kereshet√ľnk, √≠gy t√°mogatva munk√°nkat.

A legjobb mosogatógépek 2024

Az otthoni fŇĎz√©s igaz√°n sz√≥rakoztat√≥ tud lenni; azonban kevesen mondan√°nk ugyanezt arr√≥l, ami ut√°na k√∂vetkezik. Miut√°n m√°r minden finoms√°g elfogyott, a mosogat√≥ban l√©vŇĎ ed√©nyek √©s t√°ny√©rok visszatasz√≠t√≥ halma igaz√°n kellemetlen gondolatokat √©breszt. Ennek azonban nem musz√°j √≠gy lennie. A modern mosogat√≥g√©pek olyan remek tal√°lm√°nyok, amelyek m√©g a legkellemetlenebb feladatokat is megk√∂nny√≠tik. Csendesek, gazdas√°gosak √©s makul√°tlanul megtiszt√≠tj√°k, fertŇĎtlen√≠tik az ed√©nyeinket. SŇĎt, megk√≠m√©lik a kezeit, a h√°ta als√≥ r√©sz√©t √©s a h√°zass√°g√°t is a felesleges stressztŇĎl. Olvasson tov√°bb, hogy megtudja, melyik a legjobb mosogat√≥g√©p jelenleg a piacon, √©s mi√©rt.

√Črt√©kel√©s
√Črt√©kel√©s
√Črt√©kel√©s
√Črt√©kel√©s
√Črt√©kel√©s

AEG mastery FFB83730PM

AEG mastery FFB83730PM
 Legjobb prémium

ElŇĎny√∂k

 • MinŇĎs√©gi n√©met anyagok a hossz√ļ √©lettartam √©s a szil√°rd kialak√≠t√°s √©rdek√©ben
 • 15 ter√≠t√©k t√°rol√°s√°ra alkalmas
 • Az AirDry funkci√≥nak k√∂sz√∂nhetŇĎen automatikusan seg√≠ti az ed√©nyek sz√°r√≠t√°s√°t
 • Sz√°mtalan program, amelyek alkalmazkodnak mindenki ig√©nyeihez
 • Z√≥n√°s mos√°s, √°ll√≠that√≥ be√°ll√≠t√°sokkal
 • Speci√°lis tart√≥k borospoharakhoz √©s evŇĎeszk√∂z√∂kh√∂z

H√°tr√°nyok

 • A kezelŇĎpanel angol nyelvŇĪ

√Črt√©kel√©s

Ez a mosogat√≥g√©p megfelelŇĎ v√°laszt√°s a nagyobb √ľnneps√©gek ut√°ni mosogat√°shoz. Megfelel a magas higi√©niai k√∂vetelm√©nyeknek √©s √°tlagon fel√ľli funkci√≥kkal rendelkezik, ez√©rt ez egy kiv√°l√≥ minŇĎs√©gŇĪ mosogat√≥g√©p.

√Ār ellenŇĎrz√©se


Bosch SMS25AW02E

Bosch SMS25AW02E
Legjobb középkategóriás

ElŇĎny√∂k

 • Nagyon csendes mosogat√≥g√©p
 • K√∂nnyen kezelhetŇĎ
 • Az ExtraDry opci√≥ seg√≠t a nehezen sz√°rad√≥ ed√©nyek sz√°r√≠t√°s√°ban
 • √Āll√≠that√≥ magass√°g√ļ felsŇĎ rekesz a nagyobb ed√©nyekhez
 • Kiv√°l√≥ √°r-√©rt√©k ar√°ny

H√°tr√°nyok

 • A kondenz√°ci√≥s sz√°r√≠t√°si technika miatt nem sz√°r√≠tja j√≥l a mŇĪanyag ed√©nyeket
 • Dasic fel√©p√≠t√©s

√Črt√©kel√©s

Kiv√°l√≥ minŇĎs√©gŇĪ mosogat√≥g√©p nagyszerŇĪ √°ron. A legmegfelelŇĎbb azok sz√°m√°ra, akik egy rendk√≠v√ľl funkcion√°lis, m√©gis csendes m√≥dszert keresnek az ed√©nyek mindennapi mos√°s√°ra √©s sz√°r√≠t√°s√°ra.

√Ār ellenŇĎrz√©se


Beko DFN05311W

Beko DFN05311W
Legjobb a költséghatékonyság szempontjából

ElŇĎny√∂k

 • EgyszerŇĪen meg√©rthetŇĎ √©s k√∂nnyen kezelhetŇĎ
 • Kiv√°l√≥ mos√°si eredm√©ny csup√°n 1 √≥ra alatt
 • Programok sz√©les v√°laszt√©ka
 • Gazdas√°gos mosogat√≥g√©p
 • Kiv√°l√≥ √°r-√©rt√©k ar√°ny

H√°tr√°nyok

 • A belsŇĎ elrendez√©s kev√©sb√© k√©nyelmes az ed√©nyek √©s a serpenyŇĎk sz√°m√°ra
 • Kicsit zajos a t√∂bbi mosogat√≥g√©phez k√©pest

√Črt√©kel√©s

T√°gas √©s olcs√≥ mosogat√≥g√©p, kiv√°l√≥ k√©pess√©gekkel. A legmegfelelŇĎbb azok sz√°m√°ra, akiknek egy alapvetŇĎ eszk√∂zre van sz√ľks√©g√ľk a mindennapi mosogat√°s megk√∂nny√≠t√©s√©re.

√Ār ellenŇĎrz√©se


WHIRLPOOL WFC 3C26 P

WHIRLPOOL WFC 3C26 P
Legcsendesebb mosogatógép

ElŇĎny√∂k

 • Energiahat√©kony
 • Nagyon csendes, 38 dB-es √©jszakai program
 • T√°gas hely ak√°r 14 ter√≠t√©k t√°rol√°s√°ra
 • K√∂nnyen kezelhetŇĎ
 • Automatikusan √°ll√≠that√≥ v√≠zfogyaszt√°s az ed√©nyek szennyezetts√©gi szintje alapj√°n

H√°tr√°nyok

 • A t√°gas t√©r ellen√©re a nagyobb t√°ny√©rok alul nem illeszkednek megfelelŇĎen
 • Mindig ink√°bb tablett√°t haszn√°ljon mos√≥por helyett

√Črt√©kel√©s

K√∂z√©poszt√°ly√ļ mosogat√≥g√©p, hihetetlen√ľl csendes √©jszakai programmal, √©s el√©g nagy ahhoz, hogy elf√©rjen benne minden ed√©ny egy nagy csal√°di vacsora ut√°n. Egy remek, energiahat√©kony mosogat√≥g√©p, amely egyben minŇĎs√©gi v√°laszt√°s is.

√Ār ellenŇĎrz√©se


Electrolux ESF8635ROX

 Electrolux ESF8635ROX
Legjobb v√°laszt√°s a nagy h√°ztart√°sokba

ElŇĎny√∂k

 • Nagy kapacit√°s ‚Äď ak√°r 15 ter√≠t√©k is elf√©r benne
 • Energiahat√©kony
 • Kiv√°l√≥ √°r-√©rt√©k ar√°ny
 • Automatikus ajt√≥nyit√°s a ciklus v√©g√©n az AirDry technol√≥gia seg√≠ts√©g√©vel
 • Nagyon csendes mŇĪk√∂d√©s k√∂zben
 • A felsŇĎ kos√°r teljes m√©rt√©kben az evŇĎeszk√∂z√∂k sz√°m√°ra k√©sz√ľlt

H√°tr√°nyok

 • Az ajt√≥kat n√©ha neh√©z lehet kinyitni

√Črt√©kel√©s

Egy remek mosogat√≥g√©p, k√ľl√∂n√∂sen a nagy h√°ztart√°sok sz√°m√°ra. Hib√°tlan eszk√∂z fantasztikus √°ron, amely nagyszerŇĪ diz√°jnnal rendelkezik, √©s makul√°tlan ed√©nyeket eredm√©nyez.

√Ār ellenŇĎrz√©se


V√°s√°rl√°si √ļtmutat√≥ mosogat√≥g√©pekhez

mosogatógé

A modern mosogat√≥g√©pek minden eddigin√©l okosabbak √©s rengeteg funkci√≥val rendelkeznek; sz√°m√≠that r√°, hogy legal√°bb 6-10 √©vig kitart majd. De hogyan lehet kiigazodni a sz√°mtalan modell k√∂z√∂tt? Ebben a cikkben kit√©r√ľnk a k√ľl√∂nf√©le t√≠pusok k√∂z√∂tti k√ľl√∂nbs√©gekre, √©s elmagyar√°zzuk, hogyan lehet √∂sszehasonl√≠tani az egyes mosogat√≥g√©peket √©s azok jellemzŇĎit. A mosogat√≥g√©p teszt eredm√©nyeink alapj√°n felsoroljuk azokat a funkci√≥kat is, amelyeket nem szabad kihagyni, valamint azokat, amelyek hasznosabbnak hangzanak, mint amilyenek val√≥j√°ban.

A mosogatógépek típusai

Ha mosogat√≥g√©pet szeretne v√°s√°rolni, elŇĎsz√∂r fel kell tennie mag√°nak n√©h√°ny k√©rd√©st. Milyen gyakran fogja haszn√°lni? √Āltal√°ban h√°ny ember gyŇĪlik √∂ssze az asztaln√°l? Mennyi helyet foglal majd el a mosogat√≥g√©p?

Ezek a k√©rd√©sek az√©rt fontosak, mert a hagyom√°nyos be√©p√≠tett mosogat√≥g√©pek mellett m√°sfajta lehetŇĎs√©gek is l√©teznek. B√°r ezek a legn√©pszerŇĪbbek, meglehet, hogy m√°s modellek jobban megfelelnek az √Ėn ig√©nyeinek.

A be√©p√≠tett mosogat√≥g√©peket‚ÄĮ√ļgy tervezt√©k, hogy illeszkedjenek a konyhaszekr√©nyek al√°. F√ľggetlen csatlakoz√°st ig√©nyelnek a v√≠zvezet√©khez, √©s √°ltal√°ban 12-15 ter√≠t√©kre el√©g helyet k√≠n√°lnak. A tipikus m√©reteik k√∂r√ľlbel√ľl 80x60x55-60 cm; egyes modellek azonban enn√©l magasabbak.

A szabadon √°ll√≥ mosogat√≥g√©pek‚ÄĮhasonl√≠tanak a be√©p√≠tett modellekhez, de nem kell szekr√©nyekbe illeszteni ŇĎket, √©s b√°rhov√° beszerelhetŇĎk, ahol van lehetŇĎs√©g v√≠zell√°t√°sra √©s v√≠zelvezet√©sre.

Az integr√°lhat√≥ (vagy teljesen integr√°lhat√≥) mosogat√≥g√©pek is hasonl√≥ m√©retŇĪek; a fŇĎ k√ľl√∂nbs√©g az, hogy az ajt√≥hoz egy egyedi szekr√©nypanelt csatlakoztathat, amely passzol a t√∂bbi b√ļtorhoz. A kezelŇĎpanel √°ltal√°ban az ajt√≥ tetej√©n van elrejtve (√≠gy n√©ha felsŇĎ vez√©rl√©sŇĪ mosogat√≥g√©peknek is nevezik ŇĎket). Ez a kialak√≠t√°s lehetŇĎv√© teszi, hogy a k√©sz√ľl√©k probl√©ma n√©lk√ľl illeszkedjen a konyh√°ba; a telep√≠t√©shez azonban szakmai seg√≠ts√©gre lesz sz√ľks√©ge. Sokan ink√°bb a l√°that√≥ kezelŇĎpanelt r√©szes√≠tik elŇĎnyben, mivel az megjelen√≠ti a h√°tral√©vŇĎ mŇĪk√∂d√©si idŇĎt is. Ha √Ėn is k√∂z√©j√ľk tartozik, akkor √©rdemes megfontolnia egy f√©lig integr√°lhat√≥ mosogat√≥g√©p megv√°s√°rl√°s√°t. Ezek a be√©p√≠tett √©s a teljesen integr√°lt modellek kombin√°ci√≥ja. Egy egyedi szekr√©nypanelt kap; azonban ez r√∂videbb, √≠gy el√©g hely marad egy l√°that√≥, el√ľlsŇĎ kezelŇĎpanelre √©s kijelzŇĎre is.

A fi√≥kos mosogat√≥g√©pek ritk√°bbak, de egyre n√©pszerŇĪbbek. Egy- √©s kettŇĎs egys√©gekben kaphat√≥k, √≠gy a beszerel√©s szempontj√°b√≥l nagy rugalmass√°got k√≠n√°lnak, √©s k√©nyelmesen kih√ļzhat√≥k a k√∂nnyebb bepakol√°s √©rdek√©ben. Ha k√©t fi√≥kot v√°laszt, akkor is k√©pes lesz ŇĎket k√ľl√∂n-k√ľl√∂n is mŇĪk√∂dtetni, √≠gy vizet √©s energi√°t sp√≥rolhat meg. A fi√≥kos mosogat√≥g√©pek h√°tr√°nyai, hogy √°ltal√°ban dr√°g√°k, √©s kih√≠v√°st jelenthet az eset√ľkben a magasabb t√°rgyak behelyez√©se.

Ha kev√©s a hely a szekr√©ny alatt, akkor egy v√©kony slimline mosogat√≥g√©p kompakt alternat√≠v√°t k√≠n√°l. Ezek a keskenyebb modellek √°ltal√°ban k√∂r√ľlbel√ľl 45 cm sz√©lesek, √©s k√∂r√ľlbel√ľl 8-10 ter√≠t√©k f√©r el benn√ľk. A legt√∂bb slimline mosogat√≥g√©p kev√©s funkci√≥val rendelkezik; ez√©rt csak akkor aj√°nljuk ŇĎket, ha val√≥ban probl√©m√°t jelent az elhelyez√©s.

A hordozhat√≥ mosogat√≥g√©pek egy m√°sik lehetŇĎs√©get k√≠n√°lnak azok sz√°m√°ra, akiknek korl√°tozott hely √°ll rendelkez√©sre a konyh√°ban. Kerekekkel rendelkeznek, √©s gyorsan kigur√≠that√≥k a szekr√©nybŇĎl. Nincs sz√ľks√©g bonyolult √∂sszeszerel√©sre √©s be√©p√≠t√©sre sem.

V√©gezet√ľl a pultra helyezhetŇĎ mosogat√≥g√©pek 1-2 szem√©lyes h√°ztart√°sok sz√°m√°ra k√≠n√°lnak megfelelŇĎ megold√°st, ahol nincs sz√ľks√©g a szabv√°nyos modellek √°ltal k√≠n√°lt t√°rhelyre. A pultra helyezhetŇĎ modelleknek csak egy √°llv√°nya van, amely k√∂r√ľlbel√ľl 6 ter√≠t√©khez k√≠n√°l elegendŇĎ helyet. A hordozhat√≥ eszk√∂z√∂kh√∂z hasonl√≥an ezek a mosogat√≥g√©pek is k√©nyelmesen csatlakoztathat√≥k a mosd√≥hoz.

Az energiacímkék leolvasása

Az EU-ban minden mosogat√≥g√©p egy energiahat√©konys√°gi oszt√°lyba‚ÄĮvan sorolva, A +++ -t√≥l D-ig, m√≠g az A +++ a leggazdas√°gosabb. 2021 m√°rcius√°ban azonban √ļj‚ÄĮenergiac√≠mk√©ket‚ÄĮvezettek be, amelyek A-t√≥l G-ig vannak jel√∂lve. A nagyobb modellek √°ltal√°ban magasabb pontsz√°mot √©rnek el. Annak √©rdek√©ben, hogy a k√©sz√ľl√©ke meg tudja mutatni az energiahat√©konys√°g szintj√©t, ne felejtse el teljesen felt√∂lteni azt a ciklus megkezd√©se elŇĎtt.

A c√≠mke hasznos becsl√©seket is tartalmaz az √©ves v√≠z‚Äď (l/√©v) √©s energia‚Äď (kWh/√©v) fogyaszt√°sr√≥l. Ezek az adatok 280 standard cikluson alapulnak. Ha megszorozzuk ŇĎket a kilowatt√≥r√°nk√©nti energiak√∂lts√©ggel √©s a v√≠z literenk√©nti k√∂lts√©g√©vel az √Ėn lakhely√©n, akkor megtudja, hogy a mosogat√≥g√©p haszn√°lata mennyivel n√∂veli majd a kiad√°sait. Ezt a sz√°mot cs√∂kkentheti, ha legt√∂bbsz√∂r az Eco ciklust haszn√°lja.

Ennek ellen√©re a hasonl√≥ fogyaszt√°s√ļ modellek elt√©rŇĎ kapacit√°ssal rendelkezhetnek; √≠gy ter√≠t√©kben kifejezett egys√©ges standard m√©rt√©kegys√©get haszn√°lunk. A ter√≠t√©k az egy szem√©ly √°ltal haszn√°lt ed√©nyek, poharak √©s evŇĎeszk√∂z√∂k k√©szlet√©t jelenti. Egy ter√≠t√©k tartalmaz egy √°tlagos t√°ny√©rt, egy desszert t√°ny√©rt, egy poharat, egy leveses t√°lat, te√°s vagy k√°v√©s cs√©sz√©t, cs√©szealjat √©s evŇĎeszk√∂z√∂ket. Egy 12-14 ter√≠t√©khez alkalmas teljes m√©retŇĪ mosogat√≥g√©p ide√°lis egy 4-6 fŇĎs csal√°d sz√°m√°ra. A kisebb csal√°dok sz√°m√°ra elegendŇĎ egy 8-10 ter√≠t√©kre tervezett g√©p is, m√≠g az egy√©nek vagy p√°rok sz√°m√°ra ak√°r egy 6 ter√≠t√©kes mosogat√≥g√©p is megfelelŇĎ lehet.

Az energiahat√©konys√°ghoz hasonl√≥an a sz√°r√≠t√°si hat√©konys√°got is oszt√°lyokba sorolva minŇĎs√≠tik. Ezek A-t√≥l G-ig terjednek, √©s megmutatj√°k, hogy a sz√≥ban forg√≥ modell mennyire hat√©kony a sz√°r√≠t√°s ter√©n. A legt√∂bb mosogat√≥g√©p p√°r csepp vizet mindig hagy az ed√©nyeken. Ha azonban nem szereti t√∂r√∂lgetni az ed√©nyeket, miut√°n kivette ŇĎket a mosogat√≥g√©pbŇĎl, akkor egy A besorol√°s√ļ modellt keressen.

Az energiac√≠mke t√°j√©koztatni fogja √Ėnt a zajkibocs√°t√°sr√≥l is. M√≠g a r√©gi modellek ak√°r 80 dB-es hangerŇĎvel is mŇĪk√∂dhetnek, a modern mosogat√≥g√©pek m√°r 40 dB alatt is k√©pesek teljes√≠teni. Minden, ami 45 dB alatt van, szuper csendesnek tekinthetŇĎ √©s nem zavarja majd √Ėnt, m√©g akkor sem, ha ugyanabban a szob√°ban tart√≥zkodik. Az 50 dB alatti modellek is viszonylag csendesek, val√≥sz√≠nŇĪleg nem hallan√° ŇĎket a szomsz√©d szob√°ban. Az √°tlagos besz√©lget√©s 60 dB k√∂r√ľl van, enn√©l hangosabb mosogat√≥g√©pet nem aj√°nlunk.

Hasznos funkciók

B√°r az energiac√≠mk√©re pillantva m√°r nagyj√°b√≥l tudni lehet, hogy √©rdemes-e megfontolni egy adott mosogat√≥g√©p megv√°s√°rl√°s√°t, val√≥sz√≠nŇĪleg t√∂bb hasonl√≥ modellt is megn√©z majd. A k√∂vetkezŇĎ l√©p√©s, hogy megtudjuk, ezek a k√©sz√ľl√©kek milyen extra funkci√≥kkal rendelkeznek. Ebben a r√©szben felsoroltuk √©s elmagyar√°ztuk azokat a funkci√≥kat, amelyek a modern mosogat√≥g√©pekben gyakran megtal√°lhat√≥k.

√Ārad√°s, sziv√°rg√°s elleni v√©delem ‚Äď ezt a funkci√≥t gyakran AquaStop-nak nevezik, √©s azt jelenti, hogy a mosogat√≥g√©p k√©pes √©szlelni a sziv√°rg√°sokat, leereszteni a vizet √©s le√°ll√≠tani, mielŇĎtt b√°rmilyen jelentŇĎs k√°rt okozna.

Gyerekz√°r ‚Äď ha a mosogat√≥g√©p el√ľlsŇĎ kezelŇĎpanellel rendelkezik, erŇĎsen aj√°nlott blokkolni azt a k√≠v√°ncsi kisujjak elŇĎl. Manaps√°g a legt√∂bb modell rendelkezik ezzel a funkci√≥val.

Rozsdamentes ac√©l tart√°ly ‚Äď az olcs√≥bb modellek tov√°bbra is mŇĪanyagot haszn√°lnak, de ezeket nem aj√°nljuk. A rozsdamentes ac√©l tart√°lyok tov√°bb tartanak, √©s jobb hangszigetel√©st, sz√°r√≠t√°st biztos√≠tanak. Fontos, hogy tiszt√°ban legyen vele, a rozsdamentes ac√©l kivitel nem jelenti automatikusan azt, hogy a tart√°ly is ugyanabb√≥l az anyagb√≥l k√©sz√ľl.

Ujjlenyomatmentes fel√ľlet ‚Äď ha a rozsdamentes ac√©l mosogat√≥g√©peket r√©szes√≠ti elŇĎnyben, akkor √©rdemes ujjlenyomat elleni v√©delemmel ell√°tott mosogat√≥g√©pet haszn√°lni. Ez n√∂veli az √°rat, de a k√©sz√ľl√©k tiszt√°bb marad.

√Āll√≠that√≥ √°llv√°nyok ‚Äď n√©h√°ny mosogat√≥g√©p lehetŇĎs√©get k√≠n√°l az √°llv√°nyok felfel√© vagy lefel√© mozgat√°s√°ra. Ez egy k√©nyelmes funkci√≥, mivel sz√ľks√©g lehet extra helyre a nagyobb ed√©nyekhez.

Behajthat√≥ tart√≥ ‚Äď ez egy m√°sik lehetŇĎs√©g a nagyobb ed√©nyek sz√°m√°ra. Ahogy azt m√°r a neve is sugallja, az egyes kosarak vagy tart√≥k eset√©ben a fogak lehajthat√≥k.

K√©sleltetett ind√≠t√°s ‚Äď a legt√∂bb modell rendelkezik idŇĎz√≠tŇĎvel, amely lehetŇĎv√© teszi, hogy n√©h√°ny √≥r√°val elŇĎre be√°ll√≠tsa, hogy mikor induljon el a mosogat√°si program.

EvŇĎeszk√∂ztart√≥ ‚Äď a cs√ļcskateg√≥ri√°s modellek gyakran tartalmaznak t√°lc√°t, amely a m√°sik k√©t √°llv√°ny f√∂l√© van felszerelve. A harmadik √°llv√°ny bet√∂lt√©se t√∂bb idŇĎt vesz ig√©nybe; ugyanakkor alaposabb mos√°st biztos√≠t az evŇĎeszk√∂z√∂k sz√°m√°ra, √©s helyet szabad√≠t fel az als√≥ kos√°rban az ed√©nyek sz√°m√°ra.

EvŇĎeszk√∂ztart√≥ a mosogat√≥g√©p

Szenzoros mos√°s ‚Äď n√©ha fuzzy logic-nak is nevezik, √©s ez a funkci√≥ megtal√°lhat√≥ a fejlettebb mosogat√≥g√©pekben. Speci√°lis √©rz√©kelŇĎk m√©rik a szennyezŇĎd√©s m√©rt√©k√©t az egyes mos√°sok sor√°n, √©s ennek megfelelŇĎen √°ll√≠tj√°k be a hŇĎm√©rs√©kletet √©s a ciklus hossz√°t. Ez tiszt√°bb ed√©nyeket eredm√©nyez, √©s megakad√°lyozza a v√≠z √©s energia pazarl√°s√°t.

Automatikus nyitott ajt√≥s sz√°r√≠t√°s ‚Äď Lehet, hogy hallotta m√°r azt a tippet, hogy a mos√°s ut√°n √©rdemes kinyitni a mosogat√≥g√©p ajtaj√°t, √©s hagyni, hogy az ed√©nyek kiss√© megsz√°radjanak. Nos, n√©h√°ny modell egyed√ľl is elv√©gzi ezt a feladatot. Ha √Ėn sz√°m√°ra fontosak az ultrasz√°raz ed√©nyek, akkor fontol√≥ra vehet egy olyan modellt is, amely zeolitokat haszn√°l. Ezek az √°sv√°nyok hat√©konyan felsz√≠vj√°k a nedvess√©get √©s hŇĎv√© alak√≠tj√°k azt, √≠gy csontsz√°raz ed√©nyeket kap.

S√≥- √©s √∂bl√≠tŇĎszer -mutat√≥k ‚Äď a s√≥ sz√ľks√©ges a g√©p v√≠zkŇĎ elleni v√©delm√©hez √©s a v√≠z l√°gy√≠t√°s√°hoz, m√≠g az √∂bl√≠tŇĎszer jobb sz√°r√≠t√°st eredm√©nyez foltok √©s cs√≠kok n√©lk√ľl. Sok mosogat√≥g√©p hasznos mutat√≥kkal rendelkezik, amelyek elŇĎre figyelmeztetnek, ha felt√∂lt√©sre van sz√ľks√©g.

Intelligens funkci√≥k ‚Äď n√©h√°ny mosogat√≥g√©p csatlakoztathat√≥ Wi-Fi-hez √©s t√°volr√≥l is vez√©relhetŇĎ. A tov√°bbi intelligens funkci√≥k k√∂z√© tartozik az extra programok let√∂lt√©se, a mos√°s intenzit√°s√°nak be√°ll√≠t√°sa √©s a diagnosztikai ellenŇĎrz√©s futtat√°sa hiba eset√©n. Ennek ellen√©re m√©g a legokosabb mosogat√≥g√©p sem lesz k√©pes megpakolni vagy ki√ľr√≠teni mag√°t; √≠gy elŇĎfordulhat, hogy az extra k√∂lts√©g nem √©ri meg. Tov√°bb√° biztons√°gi szempontb√≥l nem aj√°nlott a mosogat√≥g√©pet akkor haszn√°lni, ha senki nincs otthon.

Speci√°lis f√ļv√≥k√°k ‚Äď egyes gy√°rt√≥k f√ļv√≥k√°kkal ell√°tott modelleket k√≠n√°lnak az √ľvegek alapos mos√°s√°hoz. Ha gyakran kell ilyen darabokat tiszt√≠tania, akkor ez a funkci√≥ hasznos lehet.

Poh√°rtart√≥k ‚Äď a legt√∂bb modell rendelkezik valamilyen konstrukci√≥val a poharak egyhelyben tart√°s√°hoz. Vannak azonban olyan √°llv√°nyok, amelyek r√∂gz√≠tik a poh√°r sz√°r√°t, √©s extra v√©delmet ny√ļjtanak.

Moshat√≥ szŇĪrŇĎk ‚Äď az egyik oka annak, hogy a r√©gi mosogat√≥g√©pek olyan hangosak voltak, hogy be√©p√≠tett √©teldar√°l√≥t (m√°s n√©ven r√°g√≥g√©pet) tartalmaztak. Napjainkban a legt√∂bb modellben k√∂nnyen hozz√°f√©rhetŇĎ szŇĪrŇĎk tal√°lhat√≥k. A szŇĪrŇĎ kiv√©tele, √∂bl√≠t√©se √©s visszahelyez√©se √°ltal√°ban csak n√©h√°ny percet vesz ig√©nybe; a k√©zik√∂nyv t√°j√©koztatja √Ėnt arr√≥l, hogy ezt milyen gyakran kell elv√©gezni.

Infolight ‚Äď t√∂bb gy√°rt√≥ is kibŇĎv√≠tette a modelljeit Infolight funkci√≥val. Mos√°s k√∂zben vil√°g√≠t egy l√°mpa, √©s ez kialszik, miut√°n a program lej√°rt.

Mi a helyzet a sz√°mtalan programmal?

Az egyszerŇĪbb mosogat√≥g√©pek √°ltal√°ban 3-6 programot k√≠n√°lnak, a dr√°g√°bb modellek enn√©l m√©g t√∂bbet. B√°r a legt√∂bb embernek nincs sz√ľks√©ge hatalmas v√°laszt√©kra, n√©h√°ny extra program hasznos lehet. Itt l√°thatja a mosogat√≥g√©peken leggyakrabban megtal√°lhat√≥ programok list√°j√°t √©s azt, hogy mire val√≥k.

Norm√°l ‚Äď Ez a legt√∂bb mosogat√≥g√©p alap√©rtelmezett ciklusa, amely √°ltal√°ban 60-65 ¬įC-on mŇĪk√∂dik. A teljesen megpakolt mosogat√≥g√©phez van tervezve, norm√°l mennyis√©gŇĪ szennyezŇĎd√©sek eset√©ben. Az energia- √©s v√≠zfogyaszt√°st, valamint a zajszintet √°ltal√°ban ezen ciklus szerint m√©rik.

Eco‚ÄĮ‚Äď kevesebb vizet haszn√°l, √©s az enyh√©n szennyezett ed√©nyekhez aj√°nlott haszn√°lni. Ez a program √°ltal√°ban 50-55 ¬įC hŇĎm√©rs√©kleten mŇĪk√∂dik, √©s az √ľzemidŇĎ a standard programhoz k√©pest hosszabb lehet.

Gyors vagy express ‚Äď ez a ciklus praktikus az enyh√©n szennyezett ed√©nyek vagy kisebb adagok gyorsabb tiszt√≠t√°s√°hoz; azonban kev√©sb√© gazdas√°gos. Egyes modellek egy k√ľl√∂n programmal rendelkeznek, m√≠g m√°sokn√°l lehetŇĎs√©g van a ciklusok ler√∂vid√≠t√©s√©re.

Auto‚ÄĮ‚Äď ez a program a cs√ļcskateg√≥ri√°s mosogat√≥g√©pekben tal√°lhat√≥ meg, √©s √©rz√©kelŇĎket haszn√°l. A ciklusidŇĎt hozz√°igaz√≠tja az adott helyzethez, az ed√©nyek szennyezetts√©ge alapj√°n.

Intenz√≠v vagy erŇĎs ‚Äď ezek a ciklusok magasabb hŇĎm√©rs√©kleten futnak, √©s olyan ed√©nyekhez alkalmasak, amelyeken s√ľlt √©tel szennyezŇĎd√©sek vannak. Mivel ezek t√∂bb energi√°t ig√©nyelnek, jobb a Standard/Eco/Auto programokat haszn√°lni.

Higi√©nia ‚Äď ez egy m√°sik magas hŇĎm√©rs√©kletŇĪ √ľzemm√≥d, amely legink√°bb a steriliz√°l√°st ig√©nylŇĎ t√°rgyakhoz, p√©ld√°ul cumis√ľvegekhez alkalmas. A magas hŇĎm√©rs√©kletŇĪ programok a mosogat√≥g√©p tart√°ly√°nak fertŇĎtlen√≠t√©s√©re is haszn√°lhat√≥k.

Delicate (T√∂r√©keny) ‚Äď az alacsonyabb v√≠znyom√°s √©s hŇĎm√©rs√©klet haszn√°lata miatt ez a ciklus a t√∂r√©kenyebb ed√©nyekhez aj√°nlott.

Csak √∂bl√≠t√©s ‚Äď ezzel gyorsan k√©pes megtiszt√≠tani azokat az ed√©nyeket, amelyek nem ig√©nyelnek alapos mos√°st.

F√©l adag ‚Äď ha csak ritk√°n siker√ľl teljesen megt√∂lteni a mosogat√≥g√©pet, akkor keressen egy olyan modellt, amely f√©lig is t√∂lthetŇĎ, √≠gy cs√∂kkenti a v√≠zfelhaszn√°l√°st, ha csak a felsŇĎ vagy az als√≥ √°llv√°nyon mossa az ed√©nyeket.

Gyakori mosogatógép dilemmák

B√°r a mosogat√≥g√©pek nem valamif√©le mitol√≥giai l√©nyek, m√©gis j√≥ n√©h√°ny t√©vhit kering a hat√©konys√°gukr√≥l √©s a helyes haszn√°latukr√≥l. √ögy d√∂nt√∂tt√ľnk, hogy led√∂ntj√ľk a leggyakoribb t√©vhiteket, hogy nyugodt sz√≠vvel, aggodalom n√©lk√ľl haszn√°lhassa a mosogat√≥g√©pet.

ElsŇĎ a gazdas√°goss√°g

A mosogat√≥g√©p szkeptikusok k√∂r√©ben √°ltal√°nosan elterjedt az a v√©leked√©s, hogy ezek a k√©sz√ľl√©kek pazarolj√°k a vizet. A vizsg√°latok azonban azt mutatj√°k, hogy a legt√∂bb esetben a mosogat√≥g√©pek k√∂rnyezeti terhel√©se kisebb, √©s k√©pesek ak√°r 9-szer kevesebb vizet‚ÄĮhaszn√°lni, mint k√©zi mosogat√°s eset√©n. Ha csak akkor haszn√°lja a mosogat√≥g√©p√©t, amikor tele van, √©s t√∂bbnyire ragaszkodik az Eco programhoz, valamint k√©zzel nem fogja √∂bl√≠teni az ed√©nyeket, √©szre fogja venni, hogy a v√≠zsz√°mla is cs√∂kken. Viszont azok, akik emiatt a k√©zi mos√°st r√©szes√≠tik elŇĎnyben, √∂r√∂mmel vehetik tudom√°sul, hogy van egy m√≥dszer, amellyel m√©g t√∂bbet takar√≠thatnak meg.

√Ėbl√≠teni vagy nem √∂bl√≠teni, ez itt a k√©rd√©s

A r√©gebbi mosogat√≥g√©peknek m√©g j√≥l j√∂tt a k√©zi seg√≠ts√©g; a modernek azonban el√©g erŇĎsek √©s f√ľggetlenek ahhoz, hogy egyed√ľl is megbirk√≥zzanak a feladattal. Ha automatikus programokat haszn√°l, az ed√©nyek elŇĎzetes elŇĎ√∂bl√≠t√©se azt eredm√©nyezheti, hogy a mosogat√≥g√©p al√°becs√ľli a szennyezŇĎd√©sek m√©rt√©k√©t, √©s a ciklus m√°r a korai szakaszban megszakad. Az √∂bl√≠t√©s vagy az elŇĎmos√°s r√°ad√°sul a v√≠ztakar√©koss√°g gondolat√°t is teljesen t√∂nkreteszi; azonban f√©lig teli t√°ny√©rokat se pakoljon a mosogat√≥g√©p t√°rol√≥j√°ba.

Bepakol√°s

A helytelen√ľl bepakolt mosogat√≥g√©pek nemcsak azt eredm√©nyezik, hogy az ed√©nyek nem lesznek t√ļl tiszt√°k; n√©h√°ny t√∂r√©kenyebb elem meg is s√©r√ľlhet. A k√©zik√∂nyv elolvas√°sa a legjobb m√≥dja annak, hogy mindent megtudjon arr√≥l, hogyan √©rdemes a mosogat√≥g√©pet bepakolni; van azonban n√©h√°ny √°ltal√°nos b√∂lcsess√©g, amit √©rdemes tudni:

 • Ne tegyen egyn√©l t√∂bb t√°ny√©rt egy ny√≠l√°sba, √©s ne pakoljon t√°rgyakat egym√°sra. √ćgy nem lesznek megfelelŇĎen megtiszt√≠tva vagy megsz√°r√≠tva.
 • A poharaknak, cs√©sz√©knek, kist√°laknak √©s mŇĪanyag t√°rgyaknak mindig a felsŇĎ kos√°rban kell lenni√ľk, m√≠g a nagyobb ed√©nyeket az als√≥ kos√°rba kell pakolni.
 • Nagyobb ed√©nyek vagy fazekak behelyez√©sekor ellenŇĎrizze, hogy nem z√°rj√°k-e el a v√≠zsugarak ny√≠l√°sait.

Ne felejtse el megtisztítani a mosogatógépet

3-6 havonta futtassa le a karbantart√°si ciklust a mosogat√≥g√©pekhez k√©sz√ľlt tiszt√≠t√≥szerrel, hogy megszabaduljon a zs√≠rt√≥l, a tiszt√≠t√≥szerektŇĎl √©s az √°sv√°nyi anyagokt√≥l; az √ļjabb modellek automatikusan eml√©keztetik erre. A karbantart√°si √ľtemterv a v√≠zkem√©nys√©gtŇĎl is f√ľgg, erre vonatkoz√≥ aj√°nl√°sokat a k√©zik√∂nyvben tal√°l. Ha a modell nem rendelkezik dedik√°lt karbantart√°si programmal, akkor a legmagasabb hŇĎm√©rs√©kletŇĪ ciklust haszn√°lhatja. A mosogat√≥g√©p szŇĪrŇĎje is ig√©nyel tiszt√≠t√°st. √Ėbl√≠tse le foly√≥ v√≠zben; ezenk√≠v√ľl puha szivaccsal √©s mosogat√≥szerrel is megs√ļrolhatja.

√Ėsszegz√©s

A legjobb mosogat√≥g√©p kiv√°laszt√°sa elsŇĎre ijesztŇĎnek tŇĪnhet. A k√∂lts√©gkeret, a hely √©s a fontos funkci√≥k szem elŇĎtt tart√°s√°val azonban k√©pes lehet megtal√°lni a megfelelŇĎt. Az ŇĎszinte mosogat√≥g√©p v√©lem√©nyek alapj√°n arra a k√∂vetkeztet√©sre jutottunk, hogy a B AEG mastery FFB83730PM t√∂k√©letes modell egy csal√°d sz√°m√°ra. M√©g a legkem√©nyebb szennyezŇĎd√©seket is elt√°vol√≠tja, megszabadul a nedvess√©gtŇĎl, mik√∂zben csendes, gazdas√°gos √©s k√∂nnyen haszn√°lhat√≥.

Most, hogy megválaszoltuk a legnagyobb mosogatógép kérdést, már csak egy maradt. Mostantól mivel tölti majd a szabad estéit?

'Fel a tetejéhez' gomb