A legjobbtesztek.hu számtalan órát tölt kutatással, hogy segítsen Önnek vásárlás során megtalálni a legjobb termékeket. Az itt található összes termék a csapatunk által, függetlenül kerül kiválasztásra. Amennyiben Ön a feltöltött tartalmainkban található linkeken keresztül vásárol, azáltal mi némi jutalékot kereshetünk, így támogatva munkánkat.

A legjobb porszívók 2024

A legjobb prémium
5.0 / 5

Az egyik legjobb porszívó, amely a tartozékok széles választékát, valamint hatékony tisztítási folyamatot kínál.

Előnyök

 • Nagyon csendes
 • Hosszú kábel
 • Hatékonyan távolítja el az állatszőrt a szőnyegekről
 • Nagyon jó szívóerő
 • Sok kiegészítő

Hátrányok

 • Nehéz
Legjobb az állatbarátok számára
4.7 / 5

Ez a Phillips porszívó tökéletes az olyan háztartásokba, ahol háziállatok is vannak, mivel erős szívóereje képes eltávolítani a szőrt még a szőnyegekről is.

Előnyök

 • Tökéletes szőnyegtisztításhoz és állati szőrhöz
 • Allergia szűrővel rendelkezik
 • Könnyen és higiénikusan kiüríthető
 • Nagyon jó szívóerő

Hátrányok

 • A nagy gumikerekek miatt nehéz fordulni vele
Legjobb középkategóriás
4.5 / 5

Fantasztikus középkategóriás porszívó, amelyben minden szükséges dolog megtalálható: tartozékok, allergiaszűrő, valamint alkalmas állati szőrre, és könnyen mozgatható.

Előnyök

 • Nagyon csendes
 • Rengeteg tartozék
 • Kiválóan manőverezhető
 • Nagyon jó szívóerő

Hátrányok

 • Rossz kábel tekerés
Legjobb az allergiában szenvedők számára
4.5 / 5

Ez az Elextrolux porszívó mosható HEPA 13 szűrővel rendelkezik, ráadásul fenntartható módon készült. Újrahasznosított műanyagból, és szinte teljesen újrahasznosítható.

Előnyök

 • HEPA 13 szűrő
 • Hatalmas zsákkapacitás
 • Hosszú kábel
 • Fenntartható
 • Beépített tartozék tároló

Hátrányok

 • Állandó, ismétlődő költségek a zsákok miatt
 • Egyes felületeken túl erős a szívóerő
Legjobb olcsó
4.1 / 5

Ez a népszerű 2 az 1-ben készülék egy olcsó porszívó, amely száraz és nedves tisztítást is képes elvégezni. A Karcher porszívó nagyszerű áron kapható. Ha fontos a porszívó ár, ez remek választás.

Előnyök

 • Erőteljes
 • Nagy tartály
 • Extra nagy szívóerő
 • Sokféle tartozék
 • Nedves és száraz porszívózás

Hátrányok

 • A gép kifújja a használt levegőt
 • Kicsi a porzsák

A porszívók fő típusai

A porszívók fő típusai

Álló porszívóban

Egy álló porszívóban a motor, a szűrő, a porzsák vagy a tartály, a kefefej és a motor mind egy egység részét képezik, amelyet a tisztítási folyamat során tologatunk. Ezek a porszívók a szőnyeggel borított területek tisztítására a legalkalmasabbak, mivel a széles fejük képes mélyen behatolni a szőnyegszálakba, és felszívják a beágyazódott piszkot.

Mivel a motor meglehetősen közel van a tisztítófelülethez, ezért a legnagyobb szívóteljesítménnyel rendelkeznek. Függőleges kialakításuknak és minimális alapfelületüknek köszönhetően könnyebben tárolhatók és kevesebb helyet foglalnak el a szekrényben.

Az álló porszívók korlátai akkor mutatkoznak meg, ha szűk helyeket, például sarkokat, ágyak és kanapék alatti padlókat, mennyezeteket, függönyöket vagy bútorokat szeretne tisztítani. Egy másik probléma a lépcső, mivel minden lépésnél fel kell emelni az egész gépet – és az álló porszívók átlagosan nehezebbek, mint a hengeres porszívók.

Hengeres porszívó

hengeres (vagy függőleges tartályú) porszívó

A hengeres (vagy függőleges tartályú) porszívó egy tömlőn keresztül rögzített külön csőből és egy fő tartályból áll, ahol a motor található. Annak ellenére, hogy nagyobbak, mint az álló porszívók, gyakran könnyebbek és nagyobb mobilitást kínálnak, miközben nagyobb kapacitással rendelkeznek. Kevesebbet kell húznia és tolnia őket, mivel elég nagy területet képesek elérni egy pozícióból.

Összességében a hengeres porszívók általában olcsóbbak és hosszabb ideig kitartanak. Ami a takarítás hatékonyságát és sokoldalúságát illeti, jellemzően felülmúlják az álló porszívókat, kivéve egy területen – a nagy, szőnyeggel borított helyeken. Sok hengeres porszívó simán csak megemeli a szőnyegeket, ahelyett, hogy alaposan kiporszívózná őket. Tárolásuk egy másik hátrány, különösen akkor, ha korlátozott hellyel rendelkezik. A legtöbb modellnél a kezelőszervek a fő tartályon helyezkednek el, így, ha nem szeret hajlongani, akkor inkább az álló porszívót válassza.

Összességében úgy gondoljuk, hogy a legtöbb ember számára a hengeres porszívó sokoldalúbb választás lehet, kivéve a túlnyomórészt szőnyeggel borított háztartásokat.

A specifikációk értékelése

Mostanra már valószínűleg tudja, hogy milyen típusú porszívó illik leginkább az életmódjához és a padló típusához. Mégis, hogyan hasonlítson össze két, hasonló megjelenésű porszívót, és honnan tudja, melyik kínál többet? Szerencsére ezt most egyértelművé tettük az Ön számára!

Zsákos vs. zsák nélküli porszívó

Mind az álló, mind a hengeres porszívóknak vannak zsákos és zsák nélküli változataik, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.

A zacskós porszívók cserélhető és eldobható zsákokba gyűjtik a szennyeződéseket. Ez a leghigiénikusabb módszer (különösen, ha a zsákok önzáróak), és asztmás vagy allergiában szenvedők számára ajánlott. A zsák nélküli porszívók hátránya, hogy a zsákok vásárlása és cseréje idővel jelentős többletköltségekkel jár. Ez különösen igaz azokra, akiknek háziállatuk van, mivel a lehullott szőr gyorsan megtelíti a zsákokat. Ezenkívül a szívó teljesítmény gyengül, ahogy a zsák megtelik. Abban az esetben, ha a gyártó úgy dönt, hogy abbahagyja a porszívó gyártását, idővel a megfelelő zsákok megtalálása már önmagában is kihívássá válhat.

A zsák nélküli porszívókkal hosszú távon pénzt takaríthat meg, mivel ugyanazt a portartályt újra felhasználják, és a teljesítménycsökkenéssel szemben is ellenállóbbak, amikor a tartály megtelik. Mivel nincsenek egyszer használatos zsákok, környezetbarátabb megoldást kínálnak. Abban az esetben, ha véletlenül beszippant valami értékeset, azt is nagyon könnyű lesz kivenni. A zsák nélküli porszívó legnagyobb hátránya, hogy minden alkalommal, amikor kiüríti, egy kevés por a levegőbe jut és újra beszennyezi azt.

Wattok, levegő wattok és decibelek – mennyire fontosak?

A watt rövidítése W, és a motor teljesítményének mérésére szolgál. Úgy tűnhet, hogy a magasabb W szám jobb vákuumot jelent, és ebben van egy kicsi igazság. Ha azonban összehasonlítja a legújabb modelleket néhány régebbivel, észre fogja venni, hogy a szám az évek során csökkent. Ennek oka az, hogy 2014-ben az EU új jogszabályt vezetett be, amely kimondja, hogy a határain belül gyártott vagy importált porszívók teljesítménye nem haladhatja meg az 1600 wattot. 2017-ben ezt a számot 900-ra csökkentették; ezeket a korlátozásokat az EU éghajlatváltozással kapcsolatos tervének részeként hozták meg. Ne aggódjon, ez nem jelenti azt, hogy mi, európaiak, örökre poros padlóra vagyunk ítélve. Csak a gyártóknak kellett ezt lenyelniük, és a hatékony tervezésre összpontosítaniuk, ahelyett, hogy egyre erősebb motorokat préselnének a porszívóba.

Mivel a motor teljesítménye nem árul el mindent, egyes gyártók a porszívók Levegő watt  (AW) teljesítményét is feltüntetik. Ez az érték hasznosabb, mivel a porszívó tényleges szívóteljesítményét írja le, és ebben az esetben minden bizonnyal magas teljesítményre vágyik. Az olyan porszívó, amely tökéletesen hozzátapad a padlóhoz, és alig mozgatható, elég bosszantó. Erősen javasoljuk az adott modellre vonatkozó porszívó teszt és a felhasználói vélemények ellenőrzését a döntés meghozatala előtt, ahelyett, hogy pusztán összehasonlítaná a szívóteljesítményre vonatkozó adatokat.

Végezetül pedig a zajokkal teli világban az utolsó dolog, amire vágyunk, az egy hangos porszívó. Szerencsére ezt a funkciót a legegyszerűbb felmérni – csak keresse meg a címkén lévő decibel (dB) értéket. Minél alacsonyabb a szám, annál csendesebb lesz a porszívója. A legtöbb gyártó csak egy értéket említ – amely a porszívó hangteljesítményét írja le. Ennek tesztelése kötelező az EU-ban, és a megengedett maximum 80 dB. Amikor a címkét nézi, fontos észben tartani, hogy a kemény padlón való használat közben a porszívó zajszintje lényegesen magasabb lesz.

Mennyire hangos a túl hangos? A legtöbb ember igazán bosszantónak találja a fent említett 80 dB-t. Azonban sok felhasználó arról számolt be, hogy ~ 60 dB-es porszívóval könnyen tud takarítani anélkül, hogy felébresztené a gyermekeit. A 70 dB körüli érték elfogadható azok számára, akiknek nem feltétlenül kell csendes gép, de mégis odafigyelnek a hallásukra. Ha a csendes porszívókat részesíti előnyben, akkor egy Rowenta porszívó, a Rowenta RO7473EA Silence Force Allergy+ a legjobb választás.

Mi történt az energiacímkékkel?

Időnként előfordulhat, hogy egy porszívónál energiacímkét is talál – amely a porszívó hatékonyságát méri A +++-tól D-ig. Miért csak időnként? Az energiacímkét 2014-ben vezették be, hogy Európa szerte csökkentsék az energiafelhasználást. A porszívóknál a vizsgálatokat úgy végezték, hogy a porzsákjuk vagy tartályuk üres volt.

Ez nem jött be a Dyson porszívó gyártó óriásnak, aki azzal érvelt, hogy sok porszívó elveszíti a szívóerejét, amikor megtelik, így ezt nehéz tesztelni. Hosszas jogi háború következett. Az eredeti döntés az Európai Bizottság mellett szólt; a Dyson azonban fellebbezett. Végül 2018 novemberében a Törvényszék kimondta, hogy a porszívók esetében az energiacímkét el kell törölni. Az EB nem fellebbezett, a por leülepedett, és manapság az energiacímkéket már nem kell feltüntetni a porszívókon.

Mégis, mivel az ügyfelek már hozzászoktak (és néhány porszívó mérnök olyan keményen dolgozott, hogy A-t kapjanak), ez az információ sok modell esetében továbbra is elérhető. A képlet egyszerű – minél közelebb van a betű az ábécé elejéhez (vagy minél több „+” jel van rajta), annál energiatakarékosabb az adott porszívó – legalábbis üres tartállyal.

Ami több az jobb? A funkciók, amelyekre szüksége lehet, és azok, amelyekre nincs szüksége

A funkciók, amelyekre szüksége lehet

A porszívó tervezési elemei és tartozékai döntő szerepet játszanak a könnyű használat és a tisztítási hatékonyság tekintetében. Olvasson tovább, hogy megtudja, mitől lesz egy porszívó jobb, mint a versenytársai.

Szűrők és tömítés

Az EU-ban jelenleg forgalmazott összes porszívó maximális por-kibocsátása 1,00% lehet. Ez nem sok; az asztmában vagy allergiában szenvedőknek azonban még ettől is jobb szűrőrendszerre lehet szükségük.

A HEPA szűrőket tartják a legjobbnak a porszívók világában. A rövidítés a nagy hatékonyságú szűrt levegőre utal, és az európai szabvány szerint ezek a szűrők eltávolítják a 0,3 mikron átmérőjű levegőben lévő részecskék 99,35 százalékát, vagy annál többet. A HEPA szűrők 5 osztályba sorolhatók: E10, E11, E12, H13 és H14. Minél nagyobb ez a szám, annál több részecskét képes a szűrő benntartani – például a H14 szűrő esetében ez átlagosan legalább 99,995%. Az allergiás vagy asztmás emberek számára a H13 vagy H14 osztályú porszívó ajánlott.

Bonyolult kiüríteni a tartályt a porszívóból anélkül, hogy egy kis por felszabadulna; így az allergiások számára a zsákos porszívó jobb választás, különösen, ha önzáró zsákokkal rendelkezik. Másodszor, a szűrő értelmetlen, amennyiben a porszívó többi része nincs tökéletesen lezárva – különben továbbra is ki fog bocsátani apró részecskéket.

Amikor számít a méret: Vezetékek

Rendkívül bosszantó lehet, ha a házban mozogva állandóan ki- és be kell kapcsolni a porszívót. A megoldás egyszerű – keressen egy hosszabb vezetéket. A működési tartomány pedig még fontosabb adat – ez a vezeték maximális hossza a teljesen összeszerelt porszívóval együtt. Ez az a terület, amelyet újra csatlakoztatás nélkül tud kitakarítani.

Kefefejek

A legtöbb hengeres porszívó alapvető, állítható kefefejjel rendelkezik – jellemzően egy olyan kis kapcsolóval vagy pedállal ellátva, amely lehetővé teszi a könnyű váltást kemény padló vagy szőnyegek esetén. Speciális, kíméletes kefék is rendelkezésre állnak a finom padlótípusokhoz, például a parkettához, amely agresszívabb tisztítással könnyen megkarcolható. A parketta kefék gyakran a csomagoláshoz tartoznak, és nem kell külön megvásárolni őket. Egyes vákuummodellek motoros fejjel is rendelkeznek, forgó kefehengerrel. Ez a fej tökéletes a szőnyegek mély tisztítására, mivel a kefe tekercs felszedi a szálakba szorult beágyazódott piszkot és szennyeződéseket.

Tartozékok

A legtöbb porszívó az alábbi 3 tartozékot tartalmazza, és egyes modellekben ezek mind egy testreszabható csővéggel egyesíthetők:

 • Résfúvóka – ez a kellék a sarkok, radiátorok, a kanapépárnák és más szűk helyek tisztításához alkalmas. A résfúvóka keskeny, lapos és ferde hegyű, ami lehetővé teszi a porszívó számára a túl szűk területek elérését.
 • Porkefe – tökéletes az ablakpárkányok, könyvespolcok, lámpabúrák és redőnyök tisztítására; ez egy kör alakú, rövid, hosszú, puha sörtéjű kefe. A porkefe kiválóan alkalmas a por felszívására anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy megkarcolja a finomabb felületeket.
 • Kárpit tisztító – ezt a tartozékot szövetek, matracok, kanapék, ülőgarnitúrák és hasonló tárgyak tisztítására tervezték. Kicsi, lapos feje van, amely erőteljes szívást biztosít. Gyakran szöszfogó szövet is található benne az alaposabb tisztítás érdekében.

 

'Fel a tetejéhez' gomb