A legjobbtesztek.hu számtalan órát tölt kutatással, hogy segítsen Önnek vásárlás során megtalálni a legjobb termékeket. Az itt található összes termék a csapatunk által, függetlenül kerül kiválasztásra. Amennyiben Ön a feltöltött tartalmainkban található linkeken keresztül vásárol, azáltal mi némi jutalékot kereshetünk, így támogatva munkánkat.

A legjobb szárítógépek 2024

Bár szinte minden szárítógép képes sikeresen eltávolítani a felesleges nedvességet, tagadhatatlan, hogy egyes modellek hosszabb ideig szárítanak, energiát pazarolnak, és akár túlszáríthatják és károsíthatják a kényesebb ruhaneműket. És vannak olyanok is, amelyek meglepően gazdaságosak, csendesen működnek, és még a gyapjúval és a selyemmel is kíméletesen bánnak. Hogy segítsünk a választásban, és hogy ne csábítson el a legújabb szárítógép akció, elkészítettük ezt a vásárlási útmutatót, hogy tudatosan tudj dönteni. Íme, szárítógép tesztjeink eredménye.

Értékelés

Bosch WTW85590BY

Bosch WTW85590BY

Előnyök

 • Energiahatékony.
 • Öntisztító kondenzátorral rendelkezik, amely a szárítás során többször is megtisztul.
 • Rendelkezik belső világítással.
 • 15 program.
 • Nagyon csendes: 62 dB zajszint.

Hátrányok

 • Kondenzációs hatásfoka B osztályú.
 • Nincs frissítőprogramja.

Értékelés

A Bosch szárítógép tökéletes az egész család számára, öntisztító kondenzátorral, alacsony fogyasztással és 15 szárítási programmal.

Ár ellenőrzése


AEG Dualsense L7WBG47W

AEG Dualsense L7WBG47W

Előnyök

 • A DualSense technológia a különböző szövetekhez igazítja a dob hőmérsékletét és mozgását.
 • Mosó- és szárítógép, 2 az 1-ben.
 • A NonStop 60 perces program 1 óra alatt kimossa és megszárít egy kisebb adag szennyest.

Hátrányok

 • Nincs rövid mosási programja.

Értékelés

Az AEG szárítógépe a hőmérsékletet és a dob mozgását a különböző textíliákhoz igazítja.

Ár ellenőrzése


WHIRLPOOL ST 92E EU

WHIRLPOOL ST 92E EU

Előnyök

 • FreshCare + rendszer, amely a program befejezése után akár 6 órán át is frissen tartja a ruhákat.
 • 9 kg kapacitás.
 • 6th Sense 3Dry technológia: a szárítási folyamat intelligens vezérlése és egyenletes hőelosztás a dobon belül.
 • Nagyon csendes.
 • 18 program.

Értékelés

A Whirlpool szárítógép nagy kapacitással rendelkezik, valamint a 6th Sense 3Dry technológiával vezérli az intelligens szárítási folyamatokat, összesen 18 programmal.

Ár ellenőrzése


GORENJE DA83IL / I TwinAir

GORENJE DA83IL / I TwinAir

Előnyök

 • A +++ energiahatékonysági osztályzat
 • Ion technológia a gyűrődésmentes, allergénmentes mosáshoz
 • A kondenzációs hatékonysági osztály.
 • Fordított, megvilágított méhsejt kialakítású dob

Hátrányok

 • Nem túl csendes – 65 dB
 • Néha meglehetősen hosszú száradási idő

Értékelés

A Gorenje szárító mindössze 30 perc alatt képes csökkenti a gyűrődéseket és a szagokat.

Ár ellenőrzése


CANDY ROW 4964DWME/1-S

CANDY ROW 4964DWME/1-S

Előnyök

 • Kiváló folteltávolítás alacsony hőmérsékleten.
 • WiFi kapcsolat és alkalmazásvezérlés.
 • Alacsony mosási költség. Mosó- és szárítógép 2 az 1-ben.

 

Hátrányok

 • Magas szárítási költség.

Értékelés

A CANDY szárítógép rendelkezik WiFi-csatlakozással, és egyben egy hatékony folteltávolító mosógép is.

Ár ellenőrzése


Szárítógép vásárlási útmutató

Bár a szárítógépek sokkal egyszerűbb készülékek, mint a mosógépek, még mindig van néhány kritérium, a szárítógép árakon kívül, amelyeket figyelembe kell venni a vásárlás előtt. Ezek közé tartozik, hogy milyen gyakran tervezed használni a szárítógépet, milyen típusú ruhadarabokat viselsz, a rendelkezésedre álló hely, csatlakozók és szellőzés, valamint a költségvetésed, energiaköltségek és a szárítógép környezeti hatása. Ha már kigondoltad, milyen típust szeretnél, de még mindig nem vagy teljesen biztos benne, melyik modell lenne a legjobb, ilyenkor érdemes elolvasni a szárítógép véleményeket más felhasználóktól. Ha most ez ijesztőnek is tűnhet, ne aggódj – miután elolvastad a cikkünket, biztos lehetsz benne, hogy ki fogod tudni választani a legjobbat. 

mosó szárítógép

Szárítógépek osztályozása

Míg a legtöbb elektronikus készülék esetében a személyes preferenciáid alapján választhatod ki a neked megfelelő típust, a szárítógépek esetében az is döntő lehet, hogy ténylegesen melyiket tudod beszerelni az otthonodba. 

Gáz vagy elektromos szárítógépek

Az európai háztartások többségében csak elektromos csatlakozó található, azonban bizonyos esetekben lehetőség van gázszárító bekötésére is. Bár ezek az utóbbi időben egyre ritkábbak, és a beszerelési költségük magas, hosszútávú használatuk olcsóbbnak bizonyulhat, mint elektromos társaik. 

Szellőztetett vagy szellőztető nélküli szárítógépek

A szellőztetett szárítógépeknek mindig szükségük van egy kijáratra, például egy lyukra a falon vagy egy ablaknyílásra, hogy a felesleges hőt és nedvességet elszívják. Ha egy szellőző nélküli helyiségben helyezed el őket, az gyorsan szaunává fog változni. Ezek általában olcsóbbak, és gyorsabban szárítják a ruhákat. Emellett kisebbek, könnyebbek, és egyes modellek akár falra is szerelhetők. Hátrányuk, hogy nem tudják újra felhasználni a termelt hőt, és elég drága a működtetésük. Mivel magasabb hőmérsékletet használnak, könnyen tönkreteszik a kényesebb anyagú ruhákat, különösen az olcsóbb modellek.

Szerencsére elég sok szellőztető nélküli modell létezik. Ezek a készülékek újrahasznosítják a hőt; így kevesebb áramot fogyasztanak. Alacsonyabb hőmérsékleten működnek, és kíméletesebbek a ruhákhoz; a szárítási programjuk azonban általában hosszabb.

A két leggyakoribb szellőztető nélküli modell, a kondenzációs és a hőszivattyús szárítógép. A kondenzációs szárítógépek egy hőcserélőt használnak, amely a nedvességet kivonja a levegőből, és utána összegyűjti egy víztartályban, vagy elvezeti. A hőszivattyús modellek bonyolultabbak, és egy hűtőszekrényhez hasonló kompresszoros technológiát használnak a levegő visszavezetésére és a nedvesség eltávolítására. A hőszivattyús szárítógépek drágábbak, és tovább tart a ruhák szárítása. Viszont hihetetlenül energiatakarékosak, kevesebb gőzt bocsátanak ki, és kíméletesebbek a szövetekhez, mivel nagyon alacsony hőmérsékleten működnek. Ha gyakran tervezed a szárítógépet használni, egy hőszivattyús modell beszerzését javasoljuk. Ezzel nem csak pénzt takaríthatsz meg, de környezetbarátibb is. Ha viszont nem használnád rendszeresen, a hőszivattyú magasabb ára nem biztos, hogy meg fog térülni a készülék élettartama alatt, így egy kondenzációs szárítógép gazdaságosabb választás lehet. 

Fontos szempontok

Ha már tudod, hogy milyen típusú szárítógép illik a legjobban az otthonodba, itt az ideje, hogy részletezzük a többi fontos szempontot, amelyeket figyelembe kell venned. Ebben a részben elmagyarázzuk, hogyan kell kiszámítani a szükséges kapacitást, milyen funkciókat nem szabad kihagyni, és néhány egyéb idevonatkozó tudnivalót is megosztunk veled. 

mosoda

Tér

A szárítógépek standard méretei 85 x 60 x 60 cm, de a különböző gyártók modelljei lehetnek valamivel nagyobbak vagy kisebbek. Érdemes lehet befektetni egy állványba is, amely kényelmesebb magasságba emeli a készüléket.

A legtöbb modell manapság elölről töltött szárítógép. Néha az ajtó megfordítható, hogy a felhasználó preferenciáitól függően balról vagy jobbról is nyitható legyen. Ha a szárítógépet a mosógép mellé tervezed elhelyezni, kényelmesen át tudod rakni a szennyest anélkül, hogy a bosszantó ajtók útban lennének.  Ha nincs sok helyed, akkor olyan felültöltős szárítógépet keress, amelynek van hátsó védő panelja. 

Azon is gondolkozz el, hogy a szárítógépet szeretnéd-e a mosógép tetejére helyezi. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy nézz utána a gyártónál, mely modellek kompatibilisek. Lényeges, hogy mindkét készülék pontosan azonos méretű legyen, és vásárolnod kell egy keretet is, amely biztonságosan megtartja őket.

Kapacitás 

A specifikációkban szereplő kapacitásszám a száraz ruhák súlyára vonatkozik (mosás után sokkal nehezebbek lesznek); ez a szám azonban nem biztos, hogy hasznos, ha még soha nem volt szárítógéped. Mivel a ruhák a szárítás során kitágulnak, a szükséges kapacitás kiszámításának egyik módja, ha megnézed, hány kilogramm fér el a jelenlegi mosógépedben, és ezt a számot megnöveled 30 vagy lehetőleg 50%-kal. A dob állandó túlterhelése extra terhelést jelent a szárítógépnek, meghosszabbítja a programdőt és lerövidíti a készülék élettartamát.

A szárítógép kapacitásának kiszámításának másik módja, hogy megszámolod, hányan fogják használni. A kisebb, 6-7 kg-os szárítók 1-2 embernek, esetleg egy kisgyermekes családnak is megfelelnek. A 8-9 kg-os szárítógépek 3-4 fős átlagos méretű családok számára tökéletesek. A nagycsaládosoknak 10 kg-os, tágas szárítót kell keresniük, és a legtöbb gyártó nem kínál ennél nagyobb modelleket.

Dob

Egyes modellek fordított bukó funkcióval rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a dob a program során mindkét irányba forog, így megakadályozza a ruhák összegubancolódását, valamint egyenletesebb száradást biztosít. Ha a helyiség kissé félhomályos vagy rosszul megvilágított, érdemes megfontolni egy olyan modellt is, amely beépített lámpával is rendelkezik, és így segít megtalálni az olyan apró tárgyakat, mint például a zoknik.

bosch szárítógép

Energiahatékonyság

Ha gyakran tervezed használni a szárítógépet, mindenképpen gazdaságos modellt kell beszerezned. Az EU-ban minden szárítógép rendelkezik energiacímkével. Az energiahatékonyságot A+++-tól D-ig osztályozzák, a magasabb osztályzatok energiatakarékosabb készüléket jelentenek.

Ha gazdaságos szárítógépet vásárolsz, ne feledd, hogy a magasabb energiahatékonysági osztály általában hosszabb szárítási programokat jelent; ezért meg kell találnod az egyensúlyt a kettő között. Az energiacímke felsorolja egy normál pamutprogram becsült programidejét teljes töltet mellett. Azért a pamutprogram az irányadó, mert ez az anyag képes a legtöbb vizet magába szívni, így ennek a szárítása tart a legtöbb ideig. 

Bár ez nem kapcsolódik közvetlenül az energiahatékonysághoz, az energiacímke a szellőztetés nélküli modellek kondenzációs hatékonyságára vonatkozó információkat is tartalmazza. Ez A-tól G-ig terjedő besorolással rendelkezik, és a magasabb besorolás jobb hatékonyságot jelent. A hőszivattyús modellek teljesítenek a legjobban, és jellemzően A vagy B pontszámot kapnak. A kondenzációs szárítók általában több nedvességet bocsátanak ki, és alacsonyabb lehet a kondenzációs hatékonyságuk; ez azonban jól szellőző helyiségekben nem jelenthet problémát.

Funkciók, amelyeket nem szabad kihagyni

Bár a gyártók hajlamosak egyre több divatos extrával csalogatni a vásárlókat, ha a legjobb szárítót szeretnéd kapni a pénzedért, akkor ezek a legfontosabbak.

Szenzor vezérlés

A nedvességérzékelő egyre inkább alapfelszereltség a szárítógépekben, így ez a funkció gyakran még az olcsó szárítógépekben is megtalálható. A legtöbb modellben többféle nedvességtartalom között választhatsz, attól függően, hogy a ruhákat, hogy szeretnéd: enyhén nedvesen a vasaláshoz, szárazabbra, hogy egyenesen a szekrénybe pakolhass, vagy pedig hosszú-távú nejlon zsákokban való tároláshoz teljesen szárazra szeretnéd-e őket. A beépített érzékelők úgy vannak programozva, hogy megbecsülik a ruhákban maradt nedvesség mennyiségét, és amint a kiválasztott szárazsági szintet elérik, a program leáll.

A fejlettebb modellek hőmérséklet-érzékelőkkel is rendelkeznek, amelyek képesek szabályozni a dobban lévő hőt. Az ilyen szárítók lehetővé teszik mind az alacsony hőmérsékletű programokat, amelyekkel a kényes ruhadarabok is kezelhetők, mind pedig a magas hőmérsékletűeket, például a gyorsszárítási ciklusokat vagy az érzékeny bőrűek számára készült allergiás programokat.

Program végi jelzés

Ha túl sokáig hagyod a ruhákat a szárítóban a ciklus befejezése után, akkor nagy az esélye, hogy gyűröttek lesznek. Ezért olyan szárítógépet ajánlunk, amely vidáman csipog, ha befejezte a munkát. A legtöbb modell lehetővé teszi a jelzés be- vagy kikapcsolását, vagy akár a hangerő beállítását is.

Gyűrődés megelőzése

Nem számít, hogy milyen gondosan próbálod megtervezni a mosási napokat, néha nem tudod a szárítót azonnal kipakolni, amikor lejár a program. A megoldás egy gyűrődésgátló vagy gyűrődéscsökkentő funkcióval ellátott szárítógép. Ez azt jelenti, hogy a dob rendszeres időközönként továbbra is kíméletesen szárítja ruháit, hogy megakadályozza a gyűrődések kialakulását.

Extra funkciók

Ha nagyobb költségvetéssel rendelkezel, érdemes lehet több funkcióval rendelkező szárítót keresni. Az ebben a részben tárgyalt funkciók azonban nem biztosítanak jobb szárítást, és nem is lesznek minden vásárló számára nélkülözhetetlenek.

Csendes működés

Egyes modellek rezgésgátlóval is rendelkeznek, amely minimalizálja a zajszintet. Azonban ne dőlj be a csábító marketingmondatoknak. Ha neked nagyon fontos egy csendes szárítógép, akkor ellenőrizd az energiacímkét. A jobb oldalon a pamutprogram szárítási fázisa alatt fel van tüntetve hangteljesítményszint decibelben (dB). 

Mennyire hangos a túl hangos? Egy átlagos beszélgetés két ember között körülbelül 60 dB. Azonban a mindössze 3 dB-es növekedés a hangszint megduplázódásának felel meg. Így, ha te érzékeny vagy a zajra, akkor egy decibel itt vagy ott már eléggé hallható különbséget jelent.

Programok kényes ruhákhoz 

Ha selymet, gyapjút és más kényes ruhadarabokat tervezel a szárítógépben szárítani, javasoljuk, hogy olyan modellbe fektess be, amely speciális programokkal rendelkezik ezek kezelésére. Az alacsonyabb hőmérsékleten történő, így kíméletesebb szárítás megakadályozza a ruhák zsugorodását és károsodását. Emellett egyes modellekhez szárítóállványok is tartoznak, amelyek lehetővé teszik, hogy a szárítóba ne csak ruhaneműket, hanem cipőket, kalapokat, játékokat is el lehessen helyezni, amikor nem akarod, hogy a szárítógép össze-vissza dobálja őket. Ha sok gyapjú ruhád van, érdemes olyan modellt választani, amelyet teszteltek és elnyerte a Woolmark Apparel Care tanúsítványt.

bosch mosó szárítógép

Fertőtlenítő üzemmód

Ha allergiás, érzékeny a bőröd, vagy legyengült az immunrendszered, akkor érdemes olyan modellt választanod, amely magas hőmérsékletű programmal rendelkezik, így eltávolítja a poratkákat és a baktériumokat. Ez a program hasznos a babaruhák szárításához és fertőtlenítéséhez is.

Gyermekzár 

Ha már a kisgyerekeknél tartunk, nagyon fontos, hogy megakadályozzuk annak lehetőségét, hogy beavatkozzanak a vezérlésbe, vagy ami még rosszabb, hogy bezárják magukat. Sok szárítómodell kínál lehetőséget arra, hogy a készüléket blokkolja, és csak egy gombkombinációval lehet kinyitni; ez rendkívül hasznos lehet a szülők számára.

Késleltetett indítás

Bár ez nem feltétlenül szükséges, de egyesek számára kényelmes lehet, ha a mosás akkorra van készen, amikor hazaér a munkából, vagy reggel, amikor felkel az ágyból. Jó néhány szárítógép rendelkezik időzítővel vagy késleltetett indítási funkcióval, amely lehetővé teszi a program indításának több órával való eltolását.

Hűvös levegő

A néha frissítésnek is nevezett program lehetővé teszi, hogy gyorsan felfrissítsd a már egy ideje a szekrényben heverő ruhákat. Bár nem elengedhetetlen, a legtöbb szárítógépben megtalálható.

Intelligens vezérlés

Manapság a magasabb kategóriájú modellek kényelmesen, távolról, alkalmazáson vagy hangalapú asszisztensen keresztül is vezérelhetők. A tipikus funkciók közé tartozik a program elindítása vagy leállítása, a beállítások módosítása, információk fogadása a hátralévő időről és arról, hogy a ruhák mikor állnak készen a kiszedésre. Egyes intelligens modellek a távdiagnosztikát is lehetővé teszik, vagy automatikusan be tudják ütemezni a szárítást arra az órára, amikor a legalacsonyabbak az áramárak.

Gőz

Egy másik funkció, amely néhány csúcskategóriás szárítógépen megtalálható, a gőzölési program. Állítólag eltávolítja a gyűrődéseket és az áporodott szagokat.

szárítógép

Hogyan kell gondozni a szárítót

Ha megfelelően gondoskodsz róla, a szárítógéped sok-sok évig szolgálhatja családodat. A gondatlanság azonban nemcsak hosszabb programokat és magasabb fogyasztást eredményezhet, hanem tűzveszélyt is jelenthet. Íme, alapvető tippek, amelyekkel biztosíthatod, hogy szárítógéped hosszú élettartamú legyen.

 • Olvasd el a kézikönyvet, és kövesd a benne található javaslatokat. Ne lépd túl a szárítani kívánt ruha típusához megadott kapacitást.
 • Centrifugáld ki a ruhákat a legmagasabb alkalmazható fokozaton, mielőtt beteszed őket a szárítógépbe.
 • Ha szellőzős modelled van, akkor évente legalább egyszer kötelező alaposan megtisztítani a szellőzőket a szöszöktől. Ha szellőző nélküli szárítógéped van, ellenőrizd, milyen gyakran kell tisztítani a hőcserélőt.
 • Kerüld a gázzal, étolajjal, tisztítószerekkel vagy más gyúlékony anyagokkal szennyezett ruhák szárítását. Ha muszáj a szárítógépet használnod, akkor a legalacsonyabb hőfokot és olyan szárítási programot használj, amely lehűlési idővel zárul.
 • Minden program előtt vagy után tisztítsd meg a szöszszűrőt. Ez megakadályozza a szárítógép túlmelegedését, és javítja a hatékonyságát.
 • Ürítsd ki a víztartályokat, és minden használat után hagyd kissé nyitva az ajtót.
 • Évente legalább egyszer porszívózd ki az összes szellőzőnyílást és rést.
'Fel a tetejéhez' gomb