A legjobbtesztek.hu számtalan órát tölt kutatással, hogy segítsen Önnek vásárlás során megtalálni a legjobb termékeket. Az itt található összes termék a csapatunk által, függetlenül kerül kiválasztásra. Amennyiben Ön a feltöltött tartalmainkban található linkeken keresztül vásárol, azáltal mi némi jutalékot kereshetünk, így támogatva munkánkat.

A legjobb gőztisztítók 2024

Rátalálni a megfelelő gőztisztító ebben a kategóriába nem könnyű, hiszen olyan sok lehetőség kínálkozik a piacon. Hogy megkönnyítsük életét, kiválasztottuk a 5 legjobb gőztisztítók. Összehasonlítottuk az áraikat, paramétereiket és piaci keresletüket, hogy létrejöjjön ez az egyedülló lista.

A legjobb prémium
5.0 / 5

Rendkívül nagy teljesítményű gőztisztító, amelynek különleges VapoHydro üzemmódja a legmakacsabb szennyeződésekkel is elbánik. 2 víztartálya van és rengeteg tartozéka.

Előnyök

 • kiváló gőzölési teljesítmény
 • nagy méretű és igen jól irányítható felmosófej
 • folyamatos utántöltés
 • a tartozékok a gép részeként tárolhatóak
 • VapoHydro tisztítási funkció, ami a gőzt és a nagynyomású vizet kombinálja
 • kemény vízzel is használható

Hátrányok

 • nagyon drága
 • járhatna hozzá több tartozék is
Keménypadlóhoz legjobb
4.8 / 5

A Vileda gőztisztító tökéletes választás keménypadlóhoz. Egyetlen tartálynyi vízzel kitakarítja az egész lakást.

Előnyök

 • gyorsan melegít
 • kevés vízzel is felmosható az egész lakás
 • nem maradnak utána lábnyomok
 • nagy teljesítményű gőzfejlesztő
 • kiváló takarítási teljesítmény

Hátrányok

 • rövid a vezetéke
 • a készülék háza nagyon felforrósodik
Legjobb középkategóriás
4.8 / 5

Nagyon könnyű és jól manőverezhető gőztisztító, amellyel élvezetes és eredményes a takarítás. Csapvíz is használható benne; kisebb felületekhez ideális.

Előnyök

 • nagyszerű gőzölési teljesítmény
 • nagy méretű és igen jól irányítható felmosófej
 • folyamatos utántöltés
 • a tartozékok a gép részeként tárolhatóak
 • kemény vízzel is használható

Hátrányok

 • járhatna hozzá több tartozék is
 • a gőzteljesítmény lehetne nagyobb
 • a vezeték nagyobb lakásokban túl rövidnek bizonyulhat
Legnépszerűbb
5.0 / 5

2 az 1-ben típusú gőztisztító, amellyel egyszerre lehet felmosni és porszívózni. Mivel a gőznyomás szintjét a padló típusához lehet igazítani, ez a modell többfunkciós, így alkalmas többféle felhasználásra is.

Előnyök

 • könnyen utántölthető a levehető víztartálynak köszönhetően
 • kevés vízzel is felmosható az egész lakás
 • 2 az 1-ben: felmosó és porszívó egyszerre
 • szőnyegekhez is alkalmas
 • a gőzteljesítmény a padló típusához igazítható

Hátrányok

 • kissé nehéz
 • extra rátétek nem járnak hozzá
Legjobb gazdaságos
4.5 / 5

A gyors kitakarításhoz ez a tökéletes modell. Hathatósan tisztít a nehezen hozzáférhető helyeken is; tárolása pedig kis helyen megoldható.

Előnyök

 • kis helyen elfér
 • a nehezen hozzáférhető helyeket is eredményesen tisztítja
 • pénztárcabarát

Hátrányok

 • kicsi a víztartály

Gőztisztító-vásárlási tanácsok

Gőztisztító-vásárlási tanácsok

Bár a gőztisztítás a háztartásban viszonylag újkeletű koncepció, maga a módszer több, mint 150 éves. Ha kétségeid vannak afelől, hogy milyen hatékonyan távolítja el a gőz a szennyeződéseket, az a tény meg fog győzni, hogy eredetileg ipari berendezések és gépek tisztítására alkalmazták. Az első háztartási gőztisztítókat Olaszországban találták fel és több vezető gyártó ma is ott található.

A gőztisztítás szépsége

Miért váltanak sokan a gőztisztításra? Az egyik fő oka, hogy ezek a készülékek egyszerűen vízzel működnek: így a vegyszereket el lehet felejteni, ám ennek a padló tisztasága mégsem látja kárát. Ha a családtagok közül valaki allergiás vagy érzékeny a tisztítószerekre, a gőzzel való tisztítás kiváló alternatíva.

A gőz ráadásul segít elbánni a baktériumokkal, poratkával, sőt akár a vírusokkal is. Számos gyártó gőztisztító tesztje szerint a baktériumok 99,9%-a elpusztítható vele.

Gőztisztító-típusok

A vaskos tartályos gőztisztítóktól a filigrán gőzölős felmosókon át a kompakt kézi tisztítókig, manapság már mindenféle tisztítási feladatra akad megfelelő gőztisztító. Mindegyik típusnak vannak előnyei, ahogy hátrányai is.

Tartályos gőztisztítók

A tartályos gőztisztítók külsőre a hagyományos, tartályos porszívókra emlékeztetnek. Kerekeken guruló házuk van, amelyhez a tisztítófej flexibilis csővel csatlakozik. E gépeknek nagyobb a víztartálya és erőteljesebb a gőztermelése. Ezáltal tökéletesek a nagyobb léptékű takarítási munkákhoz és gyorsabb velük a tisztítás. A tartályos gőztisztító ideális választást jelent nagyobb házak tulajdonosai számára; továbbá a kereskedelemben és vendéglátásban is népszerű – éttermekben, szállodákban, vendégházakban, stúdiókban.

A gőzfelmosók

A gőzfelmosók az álló porszívókra (rúdporszívókra) hasonlítanak. Általában könnyűek és kompakt kialakításúak, a tisztítófejjel pedig nagyon jól lehet manőverezni. A tartályos gőztisztítókhoz képest gyorsabban melegítik fel a vizet, de a víztartályuk kisebb.

A legtöbb gőzölős felmosóhoz nem sok tartozék jár (ha jár egyáltalán), és ezek mindenekelőtt padlótisztításra valók. A gőzfelmosó kis helyen tárolható, és lakások vagy kisebb házak esetében elsőrangú választást jelent.

A kézi gőztisztítók

A kézi gőztisztítók olyan könnyűek és kis méretűek, hogy kényelmesen lehet őket hordozni egy kézzel. Ezekhez általában sokféle csatlakoztatható kiegészítő tartozik a konkrét tisztítási feladat függvényében: csempézett falakhoz, sütőhöz, fogantyúkhoz, éles sarkokhoz stb. Ugyanakkor e készülékek gőznyomása gyengébb, a víztartályuk pedig elég kicsi, vagyis gyakran kell utántölteni.

A kettő-az-egyben gőztisztítók

A kettő-az-egyben gőztisztítók általában álló felmosók, amelyeknek a levehető központi egysége különféle kiegészítőkkel használható. Egyes típusok a porszívót és gőztisztítót ötvözik, ami különösen praktikus a szőnyegtisztítás során. A többfunkciós tisztítók sokoldalúságukkal tűnnek ki; az áruk viszont többnyire borsos.

Mit érdemes gőzzel tisztítani (és mit nem)

Mit érdemes gőzzel tisztítani

A megfelelő felületen a gőztisztítók rendkívül hatásosak és sokrétűek. Ám hogy egészen biztosan csupán a koszt tüntessük el, ne pedig a politúrt vagy a háztartási tárgyak színét, indokolt némi odafigyelés.

A gőztisztítás teljesen biztonságos a padlólapon és kőpadlón, ablakon és tükrön, zuhanykabinban és mosdókagylón, csempézett falakon, illetve olyan zsíros felületeken, mint a sütő vagy a grillező. A megfelelő kiegészítőkkel szőnyegen, kárpiton, plüssjátékokon, autóülésen is alkalmazható, sőt akár vasalásra is használhatjuk. E készülékeket különféle kártevők eltüntetésére is használják.

A gőzzel való kezelést nem bírja se a bolha és poloska, sem pedig a penész, az alga vagy a poratka. A magas hőmérséklet elpusztítja a baktériumokat és vírusokat is (például a SARS-CoV-2 vírust). Amennyiben valamelyik családtagod közül valaki megfertőződött, a gőztisztítással minimálisra csökkentheted a többiekre jelentett veszély.

Végezetül a gőztisztítók akár ragasztó vagy rágógumi eltávolítására is alkalmazhatóak – ugyanis a gőz a legkisebb résekbe-repedésekbe is bejut, így fellazít bármit, ami odaragadt.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy gőzzel biztonságosan tisztítható bármilyen felület

A kezeletlen fa- vagy parafapadlókhoz semmiféleképpen nem használható. Ugyanez igaz az olyan burkolatokra, amelyek ragasztóanyaggal kerültek lerakásra (laminált padló, parketta), ugyanis a gőz fellazítja a ragasztót.

Még az olyan ellenálló anyagokat is elszínezheti vagy károsíthatja a gőztisztítás magas hőmérséklete, mint a linóleum vagy a vinil.

A kezelt fafelületek szintén károsodhatnak, ugyanis a felületkezelés ritkán tökéletes, főleg, ha már meg van kopva. Ám még ha vadonatúj a padló, akkor is lehetnek rajta parányi rések és repedések. Ha ezekbe rendszeresen gőz kerül, akkor kitágulnak; és ha a nedvesség bejut alulra, annak olyan nem kívánt eredménye lehet, mint a felpúposodás, vetemedés vagy penészesedés.

A gőztisztítás károsíthat bármely egyéb kezeletlen, polírozott vagy viaszolt felületet is. Kerüld használatát kompozit felületeken, hangszereken, kényes szöveteken, illetve vízalapú festékkel bevont tárgyakon.

Mire érdemes odafigyelni egy gőztisztítónál

Fő a biztonság

Manapság a gőztisztítók többsége automatikus leállítás-funkcióval rendelkezik, ami megelőzi a túlmelegedés veszélyét. Sok készüléken van jelzőfény, ami figyelmeztet, ha a tartály vízszintje túl alacsony.

Fontos továbbá, hogy a szórófejen legyen biztonsági zár. Ezzel zárolható a kioldógomb, így elkerülhető a véletlen gőzkieresztés, ami leforrázhatja akár a készülék kezelőjét, akár valaki mást.

Szintén hasznos biztonsági extra a nyomásmentes vízmelegítő. Ezzel megelőzhető a forró víz kiszabadulása a gép utántöltésekor; így gyorsan fel lehet tölteni és folytatni a takarítást. Enélkül a funkció nélkül az újratöltés előtt ki kell várni, amíg a vízmelegítő lehűl.

Víztartály

gőztisztítónál víztartály

A tartály a gőztisztító lelke, ami kihatással van a teljesítmény minden vonatkozására. Amennyiben tartályos modellt vásárolsz, akkor a tartály térfogata széles határok között mozoghat. Ha a tartálykapacitás eléri az 1 litert, a gép várhatóan 20-30 percig tud üzemelni utántöltés nélkül (ezt a kiválasztott teljesítményszint is befolyásolja).

A nagyobb tartály hátulütője, hogy a felmelegítés tovább tart, ráadásul maga a készülék is nagyobb és nehezebb. Ha ez nem optimális a te igényeidnek, akkor alternatívaként szóba jöhet a folyamatos utántöltést biztosító gőztisztító.

A folyamatos utántöltésű gőztisztítóknak két tartálya van. Az egyikben található a bojler, míg a másikban extra víz van, és bármikor feltölthető.

Utántöltés

Az utántöltési folyamat éppúgy befolyásolhatja a tisztítási élményt, mint a tartály mérete. A legkényelmesebb a levehető víztartály, ami különösen igaz a tisztítás végeztével. Ha ugyanis marad víz a készülékben, amit ki kell önteni, a teljes gép emelgetése és forgatása elég kényelmetlen tud lenni.

Elektromos teljesítmény

Mint korábban már említettük, egyes gőztisztítók gyorsabban melegítik fel a vizet, mások kevésbé. Némelyik tartályos típus esetében akár 15 percbe is telhet, mire gőzt tud szolgáltatni.

A legjobb típusok esetében ennek az időnek a töredéke is elegendő. A felmelegítési időtartamot nem csupán a tartály térfogata befolyásolja, de a készülék wattban mért teljesítménye is. Minél magasabb, annál rövidebb a várakozás.

Gőznyomás

Mivel a tartályos gőztisztítók jóval nagyobb teljesítményűek a többi típusnál, a műszaki jellemzők között gyakran feltüntetik a maximális gőznyomást is.

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb gőznyomás gyorsabb tisztítást jelent, mivel a gőz jobban be tud hatolni a tisztítandó felület pórusaiba, réseibe és repedéseibe, kiemelve az ott megrekedt szennyeződéseket. Ha fontos neked a gyorsaság, akkor olyan modellt érdemes választanod, amelynek a gőznyomása legalább 4 bar.

Változtatható gőznyomás

A háztartásban nem minden felületnek esik jól, ha ráküldjük a maximális gőznyomást. Ezért a sokoldalú felhasználáshoz alapvető fontosságú, hogy több fokozat közül választhassunk. A kisebb gőzteljesítménnyel azt is elkerülhetjük, hogy nyári napokon szaunává váljon a lakásunk.

Méret és súly

Vásárlás előtt tájékozódj, hogy mekkora az adott készülék és azt is vedd figyelembe, hogy hol fogod tárolni. Szintén legyél tekintettel a kinézett modell súlyára, amire 1-2 kilót rá kell számolni, ha a víztartály tele van.

A legtöbb tartályos modellnek nagy kerekei vannak és könnyen mozgathatóak. Ám ha a lakásban lépcső vagy magas küszöb van, akkor időnként fel kell majd emelned a készüléket.

Hálózati kábel

Nem tanácsos hosszabbítóval használni a gőztisztítót, mert ezek nagy teljesítményű készülékek. Jóval biztonságosabb, ha előzetesen felmérjük a konnektorok helyét a lakáson belül és figyelünk arra, hogy a kiszemelt modell hatótávolsága elegendő legyen.

A tartályos gőztisztítók vezetéke többnyire 4-9 méter hosszú. A teljes hatótávolság ennél általában 1-3 méterrel több, hiszen hozzáadódik a flexibilis cső, illetve a tisztítófejek mérete is.

Tisztítópárnák

Padlótisztítás céljára a gőztisztítók többségénél gumis vagy tépőzáras rendszerrel rögzíthető a tisztítópárna a tisztítófejhez. Úgy lehet őket levenni, hogy a felmosót vízszintes felületre teszed; kivárod, amíg lehűl; majd kézzel eltávolítod a párnát.

Egy párna jellemzően kitart addig, amíg kitakarítja a konyhát és két fürdőszobát. Viszont, ha a tisztítandó felület nagyobb (vagy szennyezettebb) és a takarítás során tisztítópárnát kell cserélni, a kézi módszer nagyon időigényes lesz. Ilyenkor jönnek jól a kézi cserét nem igénylő gőztisztítók.

Ezek általában a legdrágább modellek, de nem kell velük bepiszkolnod a kezeidet és arra sem kell várnod, hogy a tisztítópárna lehűljön.

Szűrők és vízkőtelenítés

Egyes gőztisztítókhoz kizárólag desztillált víz használatát ajánlják. Ennek oka, hogy a csapvízben oldott ásványi anyagok lerakódhatnak a berendezésben, elzárhatják a szórófejet és a kivezető nyílásokat, sőt a fűtőelemet is károsíthatják.

Ha a te lakóhelyeden nagyon kemény a víz, érdemes azt összekeverni desztillált vízzel, a vízkőképződés minimalizálása érdekében.

Manőverezhetőség

Ha főként padlótisztításra kívánod használni a gépet, olyan modellt válassz, amelynek elforgatható tisztítófeje a szűk helyekhez is hozzáfér.

A cső szintén legyen könnyen megdönthető a bútorok alatti terület kitakarításához, valamint legyen könnyű és hajlékony, a fogantyú pedig álljon kézre, hogy ne fárassza a csuklót.

A nagyobb, jórészt akadályoktól mentes helyiségek esetében a széles, téglalap alakú tisztítófejek biztosítják a leggyorsabb takarítást. Ha viszont olyan a padló, ahol sok szűk helyhez kell hozzáférni, akkor praktikusabb, ha a felmosónak kisebb, hosszúkás vagy háromszög alakú tisztítófeje van.

Kiegészítők a gőztisztítóhoz

A tartályos és kézi gőztisztítókhoz egyaránt bőven vannak olyan tartozékok, amelyek vagy eleve járnak a termékhez, vagy külön megvásárolhatóak.

Az alábbiakban felsorolunk néhányat a legnépszerűbb gőztisztító-tartozékok közül és alkalmazásukat is ismertetjük:

 • A görgős szőnyegtisztító fej a padlótisztító fejrészre rögzíthetőek, és ezzel lehetővé teszik a szőnyegek felfrissítését.
 • A különféle formájú és méretű kefékkel a szűk helyeken lerakódott kosz is elérhető és eltávolítható.
 • A mikroszálas tisztítópárnák jól használhatóak asztallap, párkány, falak és egyéb sima felületek tisztítására.
 • Némelyiknek érdesebb a felülete – ezekkel letakarítható a zsír a sütőről vagy egyéb makacsabb szennyeződés.
 • Az ablaklehúzók praktikusak az ablakok és üvegfelületek tisztításához.
 • A kárpit-tartozékok a görgős szőnyegtisztítóhoz hasonlóan működnek: ezekkel a bútorkárpit, az autó ülései és a plüssjátékok frissíthetőek fel.
 • A szórófejek arra valók, hogy a nagyobb eszközökkel nem hozzáférhető apró réseket alaposan kitisztíthassuk velük. Némelyik hajlított kialakítású a különösen macerás sarkokhoz.
 • Ha a padlók gyakran lesznek koszosak, akkor fúgatisztítóra is szükséged lesz. Ez lényegében egy nagyon keskeny kefe, ami ideális arra, hogy a padlólapok között vagy egyéb szűk helyen lerakódó koszt eltávolítsa.
 • A vasaló kiegészítő arra jó, hogy kíméletesen vasald vele ruháidat, és elsimítsd rajtuk a gyűrődéseket.

A gőztisztítás helyes módja

 

A gőztisztítás helyes módja

A gőztisztító működtetése nem ördöngösség, de bizonyos szempontokat be kell tartani saját biztonságunk, illetve a tisztítandó felület és a gép megóvása érdekében. Megfelelő használat esetén e készülékek 5-8 évig is kiszolgálnak bennünket.

Az alábbi tippek nélkülözhetetlenek, ha el akarjuk kerülni az égési sérüléseket, a gőztisztítót kiváló állapotban kívánjuk tudni és minden alkalommal parádés eredményeket szeretnénk elérni.

 • A felmosás során a gyerekeket és kisállatokat tartsd távol a munka helyszínétől.
 • Ellenőrizd, hogy a berendezés használható-e (kemény) csapvízzel. Egyes modellekhez jár olyan szűrő vagy patron, ami megelőzi a vízkőképződést. Ne felejtsd el kicserélni őket, a kézikönyvben leírtak szerint. Más gyártók desztillált vizet ajánlanak, vagy csapvíz és desztillált víz 50-50%-os elegyét. Ha nem figyelsz erre oda, akár egy-két éven belül tönkre teheted a gőztisztító készülékedet, mivel el fog tömődni a vizkőlerakódásoktól.
 • A víztartályba ne tegyél tisztítószert. A gőz önmagában is erőteljes tisztítószer; vegyszerek hozzáadása irritáló füstöt és/vagy a készülék károsodását eredményezheti.
 • Matracok vagy kárpit gőztisztítását követően várd meg a felület teljes megszáradását, majd menj végig rajta egy HEPA-szűrős porszívóval. Így összegyűjtheted az elpusztult poratkákat és egyéb fellazított szennyeződéseket – különösen hasznos ez az asztmában vagy allergiában szenvedők számára.
 • A poloskák elpusztítására a lassú tisztítás a legeredményesebb: a tisztítandó felület minden pontját kb. 30 másodpercig tisztítsd. A teljes matrac mindkét oldalán menj végig. Az ágy esetleges réseit is gőzöld át. A 30 másodpercig egy ponton történő tisztítás fertőtleníti a felületet és elpusztítja a baktériumokat és vírusokat.
 • A lehűlés során ne hagyd a tisztítófejet vagy a tartozékot ugyanazon a helyen, mert ez kárt okozhat.
 • Feltétlenül ürítsd ki a víztartályt minden használat után, különösen akkor, ha a gőztisztítót csak időnként használod. Nem szerencsés, ha megáporodik a tartályban a víz vagy penész képződik benne. Ne tárold a készüléket olyan hideg helyen, ahol megfagyhat.
 • A tisztítópárnákat minden használat után ki kell mosni. Ezek többnyire mosógépben moshatóak 40 vagy 60°C-on.
'Fel a tetejéhez' gomb