A legjobbtesztek.hu számtalan órát tölt kutatással, hogy segítsen Önnek vásárlás során megtalálni a legjobb termékeket. Az itt található összes termék a csapatunk által, függetlenül kerül kiválasztásra. Amennyiben Ön a feltöltött tartalmainkban található linkeken keresztül vásárol, azáltal mi némi jutalékot kereshetünk, így támogatva munkánkat.

A Legjobb Légtisztítói 2024

A legjobb prémium
4.7 / 5

A legjobb légtisztító a piacon, amely 3 készüléket kombinál 1-be, HEPA filterrel, ami asztma- és allergiabaráttá teszi ezt a készüléket. Alkalmazáson keresztül is vezérelhető és még az Amazon Alexa-val is kompatibilis.

Előnyök

 • Multifunkciós HEPA-tanúsított szűrő
 • Méri a levegőminőséget, a páratartalmat és a hőmérsékletet
 • Ventilátorként és fűtőként is funkcionál
 • Alkalmazással való irányítás
 • Kompatibilis az Amazon Alexa-val

Hátrányok

 • Néhány felhasználó a legmagasabb ventilátor sebességet túl hangosnak tartja
 • A független tesztek az ultrafinom részecskék közepes szűrési kapacitást ajánlják
 • Nem kompatibilis a Google Segéddel
A teszt legjobbja
5.0 / 5

Kombinálja a kiváló légkibocsátást, a meglepően halk teljesítményt, a modern dizájnt és a többréteges szűrőt, ez az Electrolux légtisztító modell mindent tud, amit egy légtisztítótól vársz.

Előnyök

 • Alkalmas nagy területekre
 • Multifunkcionális szűrő
 • Méri a levegőminőséget, a páratartalmat és a hőmérsékletet 
 • Nagyon csendes teljesítmény
 • Alkalmazással való irányítás

Hátrányok

 • Néhány felhasználó alkalmazás csatlakozási problémákat jelent
 • Nem kompatibilis a hangsegédekkel
A legjobb középkategória
4.4 / 5

Ez a légtisztító nem csak egy király futurisztikus dizájnnal rendelkezik, hanem HEPA és aktív szénszűrőkkel is, illetve ventilátorként is működhet.

Előnyök

 • Futurisztikus dizájn
 • Tartalmaz HEPA- és aktív szénszűrőket, mint a Dyson
 • Ventilátorként működik

Hátrányok

 • A távirányítás nem intuitív
A Legjobb Érté
4.3 / 5

Az áráért ez a Xiaomi légtisztító modell hihetetlen funkcióval bír, amelyek kellemes csalódást fognak okozni a használói többségének.

Előnyök

 • Alkalmas nagy területekre
 • Multifunkcionális szűrő
 • Elegáns, minimalista dizájn
 • Méri a levegőminőséget, a páratartalmat és a hőmérsékletet
 • Alkalmazással való irányítás

Hátrányok

 • Összevetőleg drága szűrők, amelyeket gyakran kell cserélni
 • Néhány felhasználó túl hangosnak találja a maximális gyorsaságon
 • Nem kompatibilis a hangsegédekkel
A legjobb pénztárcabarát
4.2 / 5

Különösen azoknak lett tervezve, akik allergiában szenvednek, ez a Philips légtisztító tartalmaz pollen módot, és informálni fog az otthonod levegőminőségéről.

Előnyök

 • Rendelkezik pollen programmal, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a pollen gyorsabban meg legyen szűrve a levegőből
 • Rendelkezik levegő minőség indikátorral
 • Éjszaka nagyon halk

Hátrányok

 • Nem lehet okostelefonnal vezérelni

Légtisztító Vásárlási Útmutató

Sajnos Európa számos részén a levegőminőség egyre rosszabb, ami tízezrek halálát jelenti minden évben. Továbbá a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a benti levegő szennyezettebb lehet, mint a kinti.

Nem csoda, hogy egy légtisztító életmentő lehet olyan emberek számára, akik szennyezett területeken élnek vagy asztmában, allergiában szenvednek.

Ha gondolkozol, hogy tényleg szükséged van-e egy légtisztítóra, hogy meg tud-e védeni a COVID-19-től, hogy melyik modell a leghatékonyabb vagy ha csak meg szeretnéd tudni, hogy mit jelent a CADR, HEPA, VOC és minden más rövidítés, jó helyre jöttél. A légtisztító véleményeinkért olvass tovább.

A legtisztítók elsődleges funkciója, hogy eltávolítsák a finomrészecskéket és a más szennyező anyagokat a levegőből. Viszont ezek lehetnek szőrök, bőrdarabkák, de akár illékony gázok is, ami ezt a feladatot trükkössé teszi. Ezáltal gyakran számos szűrőtechnológiát alkalmaznak egyszerre.

Tényleg Szükségem Van Egyre?

Attól függetlenül, hogy szeretünk király termékeket keresni, nem ajánlunk számodra olyanokat, amelyekre nincs ténylegesen szükséged.

Ezáltal, ha egy olyan területen élsz, ahol a légszennyezettség nem lépi át a minőségi elvárásokat, és ha összességében egy egészséges személy vagy, akkor egy légtisztító nem igazán ad hozzá sokat életminőségedhez. Viszont vannak olyan emberek, akiknek ezek a készülékek sokat segíthetnek. Ha egy magasan szennyezett területen élsz, veszélyeztetett immunrendszered, asztmád vagy allergiád van, a beszerzése jó ötlet lehet.

Van egy kutatás, ami által ezek az eszközök segíthetik az immunveszélyeztetett vagy asztmás csecsemőket és gyermekeket; ezáltal talán jó döntés lenne betenni egy légtisztítót a gyermekszobába.

Meg Tud Védeni a COVID-19-től?

A rövid válasz az, hogy talán nem. Még ha a WHO fel is ismerte, hogy a légi terjedés lehetséges, és elméletileg a HEPA szűrős légtisztítók el tudják kapni a COVID-19 méretű vírusokat, az elsődleges terjedés megmarad az emberi és a szennyezett felületekkel való érintkezésnél.

Más szavakkal, ha örömmel beszélgetsz egy fertőzöttel, egy légtisztító a szoba másik végében nem fog elkapni minden vírust, mielőtt elérnének hozzád. A nemzeti ajánlások betartása jobban meg fog védeni.

Hogyan Működik?

how air purifier works

Ezeket kell tudnod a számos szűrő metódusokról, amelyeket a légtisztítók használnak.

Előszűrő

A nagyobb részecskék elfogására lett tervezve, mint a látható por és a háziállatszőr, az előszűrő hatékonyan segíti a fő szűrő élettartamának kiterjesztését. Ezáltal az előszűrős légtisztítók jobban illenek olyan területekre, ahol sok a por. Általában az előszűrőket ki lehet mosni és/vagy porszívózni. Ez azt jelenti, hogy nagyobb élettartamuk van és nem szükséges a cseréjük.

Mechanikus szűrő

Úgy gondolj a mechanikus szűrőre, mint egy nagyon finom képernyőre, ami nem engedi, hogy átkeljenek a szennyező részecskék. A legtöbb légtisztító modellben ez az elsődleges szűrőmechanizmus.

A szennyezett részecskéknek különböző méretei vannak, például a gyakran emlegetett PM2.5 a 2.5 mikron méretű szennyeződésekre utal (körülbelül az emberi haj egyharmincada). Mi a baj a méretükkel? A PM2.5 részecskék elég kicsik ahhoz, hogy mélyen behatoljanak a tüdőkbe vagy akár a véráramba. Az EU szabvány szerint, a koncentrációjuknak 25 µg/m3 alatt kell lenniük.

Egy másik gyakran mért szennyeződés típus a PM10, amely 10 mikront vagy körülbelül egy emberi haj méretet jelent. Ezek a részecskék szemmel láthatóak; a gyakori példák a por, pollen vagy egy folt. A levegőbeli koncentrációjuknak 40 µg/m3 alatt kell maradniuk.

air filteration and virus protection, 3 layers filter

Alapvetően egy olyan mechanikus szűrőt szeretnél, amely jó nagyobb és kisebb részecskék csapdába ejtésére is. A légtisztítók világának arany szabványa a HEPA. Ez a gyakran használt rövidítés a magas hatékonyságú levegő részecskét jelenti, és ezek a legjobb szűrők olyan emberek számára, akik allergiában vagy asztmában szenvednek. Az Európai Szabvány szerint számos osztályzások vannak. A H-13 szűrő (leggyakrabban a háztartási készülékekben használt) legalább a 0.3 μm átmérőjű részecskék 99,95%-át eltávolítja. A H-14 szűrő többet tud eltávolítani, legalább a 99,995%-át. Az alacsonyabb osztályú szűrőket EPA-nak nevezzük (hatékony részecske levegő), ezek, osztályuktól függően, az ultrafinom részecskék 85-99,5%-át csapdába ejti.

Számos szűrőmechanizmus segít elkapni majdnem minden nagyobb és finomabb szennyeződést, kiválóvá téve a HEPA szűrők harcát a szőrrel, porral, pollennel, spórával, folttal vagy akár pár baktériummal és vírussal. Viszont nem segítenek a gázok vagy a kellemetlen szagok eltávolításában. A hatékonyságuk fenntartásának érdekében minden 12-18 hónapban ki kell őket cserélni és a pótlások költségesek lehetnek.

Óvatosan haladj tovább, ha olyan kifejezéseket látsz, hogy “HEPA-hatású”, “HEPA-stílusú” vagy ha egy új, forradalmi szűrő technológiával találkozol, amelyről azt mondják, hogy olyan, vagy akár hatékonyabb, mint az igazi HEPA. Általában nem erről van szó. Végül, ha nincs asztmád vagy allergiád, az igazi HEPA-tól egy egyszerűbb és olcsóbb szűrő is a szükségleteidhez kellően tud teljesíteni és hatékonyan csapdába tudja ejteni a nagyobb PM2.5 és PM10 részecskéket.

Aktív Szén

Ahhoz, hogy ezektől megszabadulj, olyan szűrőre lesz szükséged, amely adszorbens anyagot tartalmaz. Az aktív szén a leggyakoribb adszorbens, amely a légszűrőkben használatos, de néhány szűrő faszenet vagy speciális ásványokat használ, amelyeket zeolitoknak hívnak. Azonban az ötlet ugyan az marad, ezek a szűrők illó organikus vegyületeket kapnak el, amelyeket gyakran VOC-nak hívunk. A VOC-ok nem csak kellemetlen szagok a háziállatok, főzés, dohányzás által; káros gázok is lehetnek, amelyeket a tisztító termékek, az új bútorok vagy a nemrég festett felületek bocsátanak ki.

A probléma ezekkel a szűrőkkel az, hogy olyan VOC-okat kapnak el, amelyek általában relatívan kis mennyiségű adszorbenst tartalmaznak, amelyek gyorsan telítenek. Ez esetben nem csak a szűrő fogja feladni a nem kívánatos aromák eltávolítását, de vissza is fogja ereszteni a már elfogott VOC-okat. Néhány légtisztító modell speciális szűrőket kínál, amelyek több adszorbenst tartalmaznak és szagmegelőző hatásuk is van. Más modellek lehetővé teszik, hogy a VOC szűrőt ki lehessen cserélni a fő szűrőtől függetlenül, ami idővel sok pénzt spórol, ha az elsődleges célod a légtisztító megszerzésével a szagok eltávolítása.

Ionizáció

Igen, tudjuk, az ionizáció ötlete királyul hangzik – negatív ionok kibocsátása, amelyek által a szennyezett részecskék összehalmozódnak. Ezután egy speciális lemezre esnek vagy a ház körüli felületekre csatolódnak. Akárhova is ragadnak, azt a területet gyakran tisztítani kell; ezáltal egy speciális lemez véleményünk szerint jobb opció. Viszont ezek a szűrők nem sokat tesznek hozzá, ha már rendelkezel egy HEPA-val. Továbbá ózont bocsátanak ki a folyamat közben, ami önmagában is szennyezőanyag. Manapság az ionizációval rendelkező légtisztítók tesztelve vannak, és az ózon mennyiség, amelyet kibocsátanak jóval lentebb van, mint ami káros lenne az emberi egészségre (120 µg/m3, hogy precízek legyünk). Mindazonáltal, nem ajánljuk, hogy erre a szűrésre támaszkodj elsődleges metódusként.

Elektrosztatikus Szűrés

Ahogyan a neve is mutatja, az elektrosztatikus szűrők statikus elektromosságot használnak, hogy átjuttassák a részecskéket, amelyek átmennek a szűrőn. Ezáltal összeragadnak, hasonlóan, ahogyan a léggömb ragad a gyapjú pulóverhez. Az elektrosztatikus szűrési metódus jól működik kis részecskék, allergének és még pár szag és gáz elkapásánál is; viszont nem tud megvédeni a baktériumoktól és a vírusoktól.

UV-C Fény

Néhány légtisztító az UV-C fényt használja, hogy megsemmisítse a vírusokat, baktériumokat, kórokozókat. Az UV izzókat folyamatosan tisztítani és cserélni kell a gyártó útmutatója szerint. Az UV-C fény ártalmatlan az emberekre; viszont úgy, mint az ionizáció, ez a technológia korlátozott hatékonysággal rendelkezik.

Mi mást Nézzek még?

turned-on-air-purifier-on-the-floor-near-plant-3557445

Míg a szűrő kétségtelenül a legfontosabb része a légtisztítónak, néhány más funkció (vagy ezek hiánya) befolyásolhatja a választásod és azt, hogy mennyire leszel elégedett a vásárlással.

Forma és Méret

Nem kérdéses, az újonnan szerzett légtisztítód jól láthatóan el fogja foglalni a padló- vagy asztaltered. A nagyobb modellek általában erősebbek; viszont ez nem univerzális. Emlékezz, hogy nem fogod tudni betuszkolni a légtisztítód a sarokba. Ahhoz, hogy optimális légcserét biztosíts, legalább 10 cm helyet hagyj minden oldala körül, néhány modellnek többre is szüksége lehet.

Rezgés

Az egyetlen irányba való levegő kibocsátás nem biztosítja az optimális légcserét, nagyobb szobákban különösen. Ezáltal a csúcskategóriás modellek automatikusan változtatják a légkibocsátást, ezáltal több komplex áramlási mintát készítve. A rezgés akkor is számít, ha a légtisztítód ventilátorként is használható, mivel egy erős, egyetlen irányú levegőáram kellemetlen lehet néhány szituációban.

Szenzorok

Sok légtisztító szenzorokkal érkezik, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy informálva legyenek bármilyen levegőminőség változás esetén. A szenzorokkal rendelkező modellek általában automatikus móddal is fel vannak szerelve. Ez azt jelenti, hogy a készülék a szennyezettségi szinthez mérten állítja a ventilátor sebességét. Habár néhány adat azt állítja, hogy az automatikus mód nem elegendő a hatékony szennyeződéseltávolításra. Ha erős asztmában vagy allergiában szenvedsz, ajánljuk, hogy közepes sebességen működtesd a légtisztítót automatikus helyett. Még ha a szenzorok élesek is, az előre beállított szennyeződés tartomány, amiután az eszköz automatikusan alkalmazza a sebességet, talán túl magas lehet, hogy hatékonyan enyhítse a tüneteid. Ugyan ez a tanács vonatkozik az éjszakai módra is.

Kijelző

A szenzorokkal rendelkező modellek általában tartalmaznak egy kis képernyőt, amelyek modelltől függően informálhatnak a levegőminőségről, a választott működési módról, a fennmaradó szűrő élettartamról és így tovább. A kijelző nélküli légtisztítók sokkal olcsóbbak és általában indikátorfényekkel érkeznek, amelyek informálják a felhasználót, hogy hogyan állnak.

Időzítő

Ez egy másik olyan funkció, amely lehetővé teszi az energia spórolást és a szűrő élettartamának növelését. Néhány haladóbb légtisztító lehetővé teszi a felhasználónak, hogy működési időket állítson be. Ha egy olyan területen élsz, ahol a levegőminőség a normákon belül van és gyakran hagyod el a házat hosszabb időkre, ez a funkció jól jöhet.

Okos Vezérlések

Az olyan légtisztító modellek, amelyeket okostelefon alkalmazással vagy hangsegéddel lehet vezérelni, egyre népszerűbbek. Az okos vezérlések árnyaltabb opciókat adnak, amelyekkel kívánságod szerint állíthatod a készülék beállításait. Viszont a gombos és a távirányítós vezérlés is működik olyan jól és ezek olcsóbbak.

Elég erős lesz?

A legtöbb gyártó előre kalkulált négyzetméter értékeket kínál a légtisztító modelljeikhez. Ez segíthet; viszont egy pár aspektust át kell gondolni. Először is, nincs egységes szabvány. Ezek az értékek különböző metódusokkal vannak becsülve, amelyek arra is irányulhatnak, hogy lenyűgözzék az ügyfeleket. Másodszor, a laboratórium tesztek nem feltétlen reflektálják a való élet körülményeit. Harmadszor, a mennyezet magassága nincs figyelembe véve a négyzetméter értékekben; a magasabb, mint az átlag (2,4 m) kevesebb hatékonyságot eredményez a területen. Végül, a tisztítók gyakran a maximális ventilátor gyorsaságon vannak tesztelve (és akkor, amikor a szűrőik vadiújak). Mindezt figyelembe véve, olyan modell választását ajánljuk, amely nagyobb területekre lett értékelve, mint a szobád mérete.

Az egyik leggyakoribb metódus az értékelésére az úgynevezett CADR légtisztító teszt. A CADR a Tiszta Levegő Szállítási Rátát jelenti, és ez a szabvány az Otthoni Készülék Gyártók Szövetkezete (AHAM) által let kifejlesztve. Az értékelés óránkénti köbméterben van kifejezve (vagy köbláb per perc), ami megmutatja, hogy mennyi levegőt tisztít meg a tisztító adott időn belül. Általában három különböző szennyeződés van mérve – dohányfüst, por és pollen. A magasabb CADR érték gyorsabb és hatékonyabb szűrést jelent, és a tanúsított modelleket idővel újratesztelik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az értékelés pontos marad.

Ha te, vagy a veled együtt élők légzőszervi betegségben szenvednek célozz a 4-es ACH-ra, vagy e fölé. Még ha egészséges is vagy, nem ajánljuk a 2-es ACH alatti modell választását. Itt egy egyszerű és hasznos kalkulátor, amely ideális CADR-t biztosít a szoba méretedhez megfelelően, az ACH-t figyelembe véve.

Hogyan Használd?

Hogyan Használd

Most, hogy tudod, hogyan kellene kinéznie és teljesítenie a tökéletes tisztítódnak, itt egy pár tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a funkcióiból:

 • Ideálisan egy légtisztítót kellene elhelyezned szobánként. A légtisztítók árai magasak is lehetnek, így ha ez túl drága, rangsorold azokat a területeket, ahol a legtöbb időt töltöd, például a hálószoba, gyermekszoba, otthoni iroda, stb.
 • Helyezd a légtisztítót 10-30 cm-re az akadályoktól, hogy optimális légkeringést és újraelosztást biztosíts
  Mielőtt először bekapcsolnád a légtisztítót, bizonyosodj meg róla, hogy minden védőcsomagolást eltávolítottál magáról a készülékről és a szűrőiről.
 • Hagyd magas sebességen a készüléket körülbelül egy óráig, ezután csökkentsd közepesre a ventilátor sebességét és hagyd úgy. Ha a tisztítód több, mint három sebességgel rendelkezik, válaszd a legmagasabbat, amely elég csendes ahhoz, hogy el tudd végezni a mindennapi tevékenységeid (50 dB alatt kellene lennie).
 • Amikor a tisztító működésben van, zárd be az ablakokat és ajtókat. A folyamatos szüretlen légáram magasabb lehet, mint amelyet a tisztítód hatékonyan kezelni tudna.
 • Cseréld és/vagy tisztítsd a szűrőket úgy, ahogyan a kézikönyvben javasolva van. Emlékezz, hogy a koszos szűrők nem ejtik kellően csapdába a szennyeződéseket.
 • Tisztítsd a házat és az előszűrőt porszívóval a por ellen legalább havonta egyszer. Amikor kicseréled az elsődleges szűrőt, jó ötlet a belső részt is kiporszívózni.
'Fel a tetejéhez' gomb